Slovenija - Srbija 70:79

Košarkarji Slovenije so v prijateljskem srečanju v Stožicah včeraj izgubili s Srbijo s 70:79 (20:22, 33:40, 49:56).

Košarkarji Slovenije so v prijateljskem srečanju v Stožicah 
včeraj izgubili s Srbijo s 70:79. Foto: STA
Košarkarji Slovenije so v prijateljskem srečanju v Stožicah včeraj izgubili s Srbijo s 70:79. Foto: STA

LJUBLJANA > Osem dni pred začetkom evropskega prvenstva v Zagrebu je slovenske košarkarska reprezentanca odigrala predzadnjo pripravljalno tekmo. Pred skoraj polnimi tribunami v dvorani Stožice je izgubila s Srbijo s 70:79.

Dvorana Stožice, gledalcev 10.000, sodniki: Boltauzer, Majkič, Nedović (vsi Slovenija).
Slovenija: Prepelič 7 (2:2), Blažič 7 (0:2), Nikolić 3, Dragić 14 (0:2), Balažić 9, Omić 15 (3:4), Klobučar 10 (4:6), Slokar 5 (1:2).
Srbija: Teodosić 4 (1:2), Simonović 4, Bogdanović 9 (5:6), Bjelica 19 (3:4), Marković 7 (2:2), Kalinić 4, Milosavljević 5, Raduljica 11 (5:6), Nedović 11, Kuzmić 2, Milutinov 3 (1:2).
Prosti meti: Slovenija 10:18, Srbija 17:22.
Met za dve točki: Slovenija 18:28, Srbija 22:33.
Met za tri točke: Slovenija 8:25 (Dragić 4, Prepelič, Blažič, Nikolić, Balažić), Srbija 6:22 (Bjelica 2, Marković, Teodosić, Milosavljević, Nedović).
Skoki: Slovenija 22 (18 + 4), Srbija 34 (26 + 8).
Osebne napake: Slovenija 27, Srbija 23.
Pet osebnih: Balažić (40.), Raduljica (40.).

Za Slovenijo je to tretji poraz v pripravah za EP, za Srbijo pa osma zmaga v devetih nastopih. Slovenski košarkarji so morali premoč priznati še Avstraliji in Latviji.

Varovanci selektorja Jureta Zdovca bodo v soboto odigrali še eno prijateljsko tekmo s Srbijo, in sicer ob 18. uri v Banja Luki.

Slovenski košarkarji niso tako navdušili kot prejšnji konec tedna v Kopru, ko so z borbeno igro med drugimi premagali tudi močno vrsto Italije. V tekmo proti aktualnim svetovnim podprvakom so vstopili preveč medlo in plaho, brez prave agresivnosti in borbenosti v obrambi, kar so spretni in hitri igralci Srbije kaznovali s številnimi lahkimi koši.

Srbija je vodila vseh štirideset minut, le dvakrat je bil rezultat izenačen; takoj na začetku tekme in nato v 28. minuti po obdobju najboljše igre Slovenije. Žal je bilo teh sedem oziroma osem minut premalo, da bi lahko izbranci Jureta Zdovca ogrozili zmago Srbije. Ko je ta od izenačenja in minute odmora trenerja Aleksandra Đorđevića zaigrala bolj agresivno, je njena prednost na semaforju hitro narasla. Na začetku zadnje četrtine je bilo 61:49. V zaključku so se slovenski košarkarji sicer približali na 67:73, vendar zmage gostom realno niso mogli ogroziti.

Po treh uspehih na turnirju Adecco je tokratni poraz vnovičen dokaz, da lahko Slovenija zmaguje le z maksimalno angažiranostjo in borbenostjo od prve do zadnje minute. Hkrati pa seveda potrebuje vsej enega ali dva razpoložena igralca v napadu. Tudi tokrat sta izstopala le Alen Omić in Zoran Dragić; prvi je dosegel 15 točk ob metu iz igre 6:7, mlajši od bratov Dragić pa zadel štiri trojke iz šestih poskusov in vknjižil 14 točk.

V prvem polčasu je parket zaradi poškodbe gležnja zapustil Uroš Slokar. Z zdravnikom reprezentance Marko Macuro je med odmorom odšel na rentgensko slikanje. Kot je po tekmi povedal Macura, gre za njegov prvi zvin desnega gležnja, zato Slokar ne po odpotoval v Banja Luko, ampak bo v Ljubljani opravil še magnetno resonanco. Po mnenju zdravnika njegov nastop na evropskem prvenstvu ni pod vprašajem.

Med polčasom so gledalci v dvorani pozdravili nove tri slovenske nekdanje športnike, ki jih je Društvo športnih novinarjev Slovenije danes uvrstilo v Hram slavnih. To so slovenski košarkarski selektor Jure Zdovc, trener nogometašev Srečko Katanec in pokojni alpski smučar Rok Petrovič.

Uvodno srečanje evropskega prvenstva bo Slovenija igrala 5. septembra proti Hrvaški. V predtekmovalni skupini jo čakajo še Gruzija, Nizozemska, Makedonija in Grčija.

Jure Zdovc je po tekmi povedal: “Na trenutke smo igrali dobro, imeli pa smo precej smole s poškodbo Uroša Slokarja, ki je v tem trenutku morda celo naš najboljši igralec. To nas je vrglo iz ritma. Fantom sem v slačilnici povedal, da če zaustavimo njihovo hitro igro, imamo možnosti za zmago, ampak je nismo. Srbi so dosegli preveč lahkih košev. Mi smo na drugi strani sicer zadeli, a to ni pomagalo. Doživeli smo poraz, a Srbija je ena od najboljših reprezentanc v Evropi. Če želiš tako tekmo dobiti, moraš pokazati nekaj več. Premalo smo se borili. Še vedno se nam ponavljajo iste napake, pri tranziciji se preveč zaletavamo. Nekaj je bilo tudi lepih akcij in žoga je na trenutke dobro krožila. Imamo še eno tekmo v Banjaluki, upam pa, da bodo sodniki sodili korektno.”

Zoran Dragić je po tekmi povedal: “Škoda. Delali smo preveč napak. Vsakič, ko smo prišli zraven, so nam oni dali trojko. Dobro smo se držali skozi celotno tekmo, le v tretji četrtini smo popustili, Srbi pa so nam pobegnili. Čaka nas še ena tekma, prav tako s Srbijo, kar je dobro za našo samozavest. V Banja Luki gremo na zmago. Seveda bo težje, a ne smemo se ozirati na to, kje igramo. Popraviti moramo naše napake. Brez Slokarja je bilo težko igrati, saj smo z njegovo poškodbo izgubili na višini. Dobro smo se držali skozi tekmo in ni nam bilo težko igrati s srbsko reprezentanco, kljub temu, da gre za svetovne podprvake.”

STA


Najbolj brano