Splavali so z globokega dna

V slovenski rokometni reprezentanci so si po četrti odigrani tekmi na svetovnem prvenstvu pošteno oddahnili. V redko videni in čudni predstavi so ugnali Brazilijo s 35:32 in si krog pred koncem zagotovili vsaj tretje mesto v skupini A. Slovenija : Brazilija 35:32 (19:18).

Marko Bezjak je bil ključ do zmage Slovenije proti Braziliji. Foto: STA
Marko Bezjak je bil ključ do zmage Slovenije proti Braziliji. Foto: STA

DOHA > S petkovo zmago s tremi zadetki prednosti nad svetovnimi prvaki Španci, ki so premagali Katar, bi se Slovenija celo povzpela na prvo mesto, a to so teoretični izračuni. Jasno je le, da se bomo ne glede na razplet zadnjega kroga v osmini finala ognili Hrvaški, ki je ugnala Makedonijo in si krog pred koncem že zagotovila prvo mesto v skupini B. Preostale tri vozovnice za izločilne boje bodo bržkone pripadle Makedoniji, Avstriji in Tuniziji, a ni še jasno, kako se bodo razvrstile. Vse bo znano v petek.

Dvorana Duhail, gledalcev 500, sodnika: Pichon in Reveret (oba Francija). Slovenija: Škof (12 obramb), Prošt (3 obrambe), Kavtičnik 1, Natek, Dolenec 2, Špiler 2, Skube 5, M. Žvižej 4, L. Žvižej 1, Blagotinšek 2, Gaber, Zorman, Bezjak 4, Kozlina, Gajić 12 (3), Bombač 2. Selektor: Boris Denič. Brazilija: Nascimento (1 obramba), Almeida (4 obrambe), H. Teixeira, Pacheco 3 (2), Silva 1, Gama 1, Candido 2, Toledo 4, Hubner 1, Santos 5 (1), Patrianova, Pozzer 2, Ribeiro 7, Chiuffa 4 (1), Cardoso, V. Teixeira 2. Selektor: Jordi Ribera. Sedemmetrovke: Slovenija 4 (3), Brazilija 5 (4); izključitve: Slovenija 10, Brazilija 10.

Po porazu s Katarjem in le krajših obdobjih prepričljive igre nihče ni pričakoval lahkega dela proti nepopustljivim Brazilcem, ki so premagali Belorusijo in drago prodali svojo kožo Špancem. Le malokdo pa si je upal napovedati, da bo potrpljenje slovenskih privržencev na hudi preizkušnji skozi domala vseh 60 minut. Statistika je pogosto varljiva. Dvoboj Slovenije in Brazilije to najbolje ponazarja. Slovenska reprezentanca je dosegla 35 golov s prav dobrim izkoristkom (81 odstotkov) strelov, ki je krepko prekašal brazilskega (52). Vratarja Gorazd Škof in Primož Prošt sta zelo solidno opravila svoje delo - ubranila sta tretjino strelov - v primerjavi z brazilskima kolegoma (13-odstotni izkupiček). In kje se potem skriva razlog tesnega rezultata, ki se je v slovensko korist prelomil v sami končnici? V izgubljenih žogah in tehničnih napakah. Pri Sloveniji se jih je po ročnem štetju nabralo okrog 30.

Brazilci se namreč niso odrekli svoji atipični obrambi, ki so jo ob težavah tekmeca še poglobili. Slovenski reprezentanti so igrali v krču, ki ni in ni hotel popustiti. Žogo so si daleč od nasprotnikovega gola podajali kot vroč kostanj. Ko jim je spolzela iz rok, pa so bili Brazilci že v globokem “ofsajdu” oziroma čistih protinapadih. Po teh notah se je odvijala domala vsa tekma. Akterji na igrišču so se menjali - v drugem polčasu je namesto načetega (poškodba mečne mišice) Uroša Zormana igro s spremenljivim uspehom sprva organiziral Dean Bombač - a želene spremembe ritma, po katerem bi tekma šla v slovensko smer, ni bilo. Nekajkrat se je sicer ponudila priložnost, a je slovenski rokometaši niso izkoristili: sredi prvega polčasa pri izidu 12:8 in v nadaljevanju pri vodstvu 28:24. Obakrat so izgubili žogo, Brazilci pa so se vsakič vrnili v igro. V 50. minuti so z delnim izidom 5:0 celo povedli 30:29.

“Vajeni smo baznih con 6-0, kjer ni tako velikega pritiska na igralca. Za povrh smo bili nezbrani ob prednosti štirih zadetkov. Ko smo izgubili žogo, pa je bilo zaradi specifične postavitve Brazilcev nemogoče ujeti tekmeca oziroma mu preprečiti čisti protinapad. En trening je premalo, da se pripraviš na tako obrambo. Fantom vseeno čestitam za zmago, ki edina šteje. Sicer pa ni bilo vse tako slabo. Na našo postavljeno obrambo nam niso zabili veliko golov. Ključne so bile tehnične napake. Vedeli pa smo, da ne morejo zdržati tako napornega ritma v obrambi. Že od 35. minute je začela padati njihova intenzivnost, v končnici pa je Marko Bezjak učinkovito napadel osrčje brazilske obrambe,”je povedal selektor Boris Denić.

Prav Marko Bezjak je bil ob obrambah vratarja Primoža Prošta najzaslužnejši, da je zmaga v končnici pripadla Sloveniji. “To je bila za nas najtežja tekma. Storili smo veliko neizsiljenih napak, a na koncu šteje zmaga. V prvem polčasu bi morali biti zunanji igralci bolj gibljivi z žogo in brez. Na koncu nam je to uspelo. Tekma s Španijo bo posebno poglavje, a šli bomo na zmago,” je pojasnil Bezjak.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano