Slovenci verjamejo, da ni še konec veselja

Presenečenj na evropskem prvenstvu po slovenski zmagi v četrtfinalu proti svetovnim prvakom Poljakom še ni bilo konec. Italijani so namreč domov poslali evropske prvake Ruse in bodo jutri ob 16.45 v Sofiji polfinalni tekmec Slovencev.

 Slovenski odbojkarji so po košarkarjih in rokometaših tretji 
polfinalisti evropskih prvenstev v ekipnih  igrah z žogo. Foto: Cev
Slovenski odbojkarji so po košarkarjih in rokometaših tretji polfinalisti evropskih prvenstev v ekipnih igrah z žogo. Foto: Cev

SOFIJA > Slavje v dvorani po senzacionalni četrtfinalni zmagi Slovencev nad Poljaki se je med žal maloštevilnimi našimi navijači (vseh je bilo okoli 30, Poljakov pa več kot 800) zavleklo še krepko v naslednjo tekmo v sofijski Armeec areni, na kateri so Bolgari s prvenstva odpihnili Nemce. Upati je, da se bo na deveturno avtomobilsko pot v Sofijo odpravilo še nekaj Slovencev, že na zgodovinsko četrtfinale pa je prispel znameniti kanalski avtoštopar Miran Ipavec. Kakih 300 domačih ljubiteljev odbojke je izdatno navijalo za Slovence, po tekmi pa so nekateri uspeli seči v roko tudi našemu strategu Andrei Gianiju, ki se je znašel pred neverjetnim razpletom: ne le, da je z uvrstitvijo v polfinale reprezentanco že popeljal neposredno na EP 2017 in s tem presegel vsa pričakovanja, temveč je dobil priložnost, da v polfinalu prav strokovnemu štabu velike Italije pokaže, kaj znajo Slovenci.

Vložek je izjemen. Kako ga bo prenesel? Njegov trenerski kolega na številnih izobraževanjih v Italiji, Zoran Jerončič, ki jedelal tudi v A italijanski ligi, razmišlja takole: “Giani se bo gotovo počutil ponosnega, še posebej, če vemo, da je že bil v strokovnem štabu italijanske reprezentance, pa ga je tedanji selektor Mauro Berutto skupaj z Andreo Brogionijem, ki sedaj dela za Nemce, odslovil. Giani v polfinalu nima česa izgubiti. Verjetno ni računal, da bo šlo višje od osmega mesta.”

Glavna junaka slovenskega podviga s Poljaki sta bila najstarejša, tudi v italijanski ligi prekaljena Tine Urnaut (prispeval je odločilno točko) in Izolan Mitja Gasparini, ki je bil skupaj z Urnautom najučinkovitejši na tekmi. Oba odbojkarja si na EP delita tudi sobo. “Uspeli smo se zbrati. Po moji zadnji točki so Poljaki zahtevali pregled video posnetka. Šlo je za milimetre. A to ni sreča, to je plod treninga. Bilo je težko, od napornih skokov se mi je že vrtelo. Do polfinala imamo nekaj časa, da se regeneriramo, nato pa bomo iskali novo presenečenje. Slovenci, pridite in nas podprite, saj ni tako daleč!”, je povedal Urnaut.

Izidi četrtfinalnih tekem - Slovenija : Poljska 3:2, Italija : Rusija 3:0, Bolgarija : Nemčija 3:0, Francija : Srbija 3:1; polfinalni tekmi, vse v Sofiji - Slovenija : Italija (16.45), Bolgarija : Francija (19.45); tekmi za odličja, v nedeljo - za 3. mesto (16.30); finale (19.45).

Solz v očeh ni mogel skriti pomočnik selektorja, Primorec Samo Miklavc, kapetan prve slovenske reprezentance, ki se je leta 2001 uvrstila na EP: ”Presrečen sem, da sem po 14 letih del tako uspešne slovenske zgodbe. Kar smo dosegli, je plod garanja in zelo kakovostnih priprav. Ta generacija si po kvaliteti, ki jo posamezniki kažejo v tujih ligah, to zasluži. Giani je znal te posamezne kvalitete povezati v celoto. Vsem nam je vzornik.”

OZS in njen partner Kompas sta pripravila posebno vikend potovanje na ogled preostalih dveh tekem Slovencev v Sofiji z avtobusnim ali letalskim prevozom.

Nekoliko presenetljiv je tudi drugi polfinale. Francozi so domov poslali bronaste z minulega EP, Srbe. Balkanskega obračuna ne bo, Bolgari pa bodo v razprodani dvorani z 12.700 sedeži za Francoze velik zalogaj. IGOR MUŠIČ


Najbolj brano