Slovenci v velikem slogu

Včeraj se je s finalno zmago slovenskih odbojkarjev nad japonskimi končalo tekmovanje v drugi skupini svetovne lige. K uspehu so pomembno prispevali štirje Primorci. Po športni plati so Slovenci stopili v elitno skupino svetovne lige, zaradi samovolje odbojkarskih veljakov pa je nadaljevanje med elito še vprašljivo.

V finaluj je Japonce ustavil visok slovenski blok z Izolanom 
Mitjo Gasparinijem (6). Foto: Fivb
V finaluj je Japonce ustavil visok slovenski blok z Izolanom Mitjo Gasparinijem (6). Foto: Fivb

CARRARA (GOLD COAST) > Včeraj se je z novim izjemnim uspehom končala letošnja sezona slovenskih odbojkarjev v drugi skupini svetovne lige. Že v prvem nastopu v tej konkurenci so naši fantje šli do konca. Pod vodstvom novega selektorja Slobodana Kovača in novogoriškega pomočnika Sama Miklavca so postali prvaki druge skupine svetovne lige. Na zaključnem turnirju v Avstraliji so v polfinalu najprej zanesljivo opravili z Nizozemci, v finalu pa so se Japoncem, ki so presenetljivo izločili po imenih močnejše Avstralce, oddolžili za poraz v predtekmovanju.

Zlata generacija

Izredno pomembna za končni uspeh je bila hitra sobotna polfinalna zmaga nad Nizozemci, ki so veljali za najnevarnejšega slovenskega tekmeca. S tem so naši fantje prihranili veliko energije za finale. Na drugi strani so si Japonci finale priborili po maratonskem boju z Avstralci, kar je kakovost izhodiščnih finalnih položajev nagnilo na stran Slovencev.

Rezultati zaključnega turnirja v Avstraliji, polfinale - Avstralija - Japonska 2:3 (23, -18, -23, 22, -16), Slovenija : Nizozemska 3:0 (15, 30, 20); Slovenija: Pajenk 8, Gasparini 20, Kozamernik 1, Vinčič 1, Koncilja 5, Kovačič, Urnaut 15, Čebulj 10; za 3. mesto - Avstralija : Nizozemska 3:0 (27, 19, 26); finale - Slovenija : Japonska 3:0 (17, 24, 17); Slovenija: Pajenk 11, Kozamernik 1, Gasparini 15, Vinčić 8, Koncilja 2, Kovačič, Urnaut 11, Čebulj 13. Selektor: Slobodan Kovač.

Razočaranje domačinov po polfinalnem porazu je bilo veliko. Finalno tekmo je včeraj spremljalo le 1500 gledalcev, zato naši pritiska s tribun niso občutili in so se lažje osredotočili na svojo igro. Selektor je začel s standardno prvo postavo - z vsemi tremi Primorci in z v Prvačini in Kanalu izšolanim Danijelom Konciljo.

Novogoriški organizator Dejan Vinčič je ob svojih osnovnih nalogah še ostro serviral in pomagal pri bloku. Izolski napadalec Mitja Gasparini je Japonce enakomerno rešetal. Tekmeci so bili nevarni le v drugem nizu, ko so izsilili podaljšano igro. Po izidu 24:24 sta visoka Tine Urnaut in Alen Pajenk z blokoma ustavila njihov nalet. Finale je zmagovito zaključil najučinkovitejši Slovenec v polfinalu in finalu, Mitja Gasparini. “Motivacija je bila zares visoka. Tudi v finalu ni bilo dvoma o zmagovalcu. Slovenija je imela vedno potencial, a smo potrebovali čas in izkušnje. Zrasli smo v samozavesti, v igri. Znamo držati koncentracijo skozi vse tekme, kar znajo le najboljše reprezentance. In zdaj je to uspelo tudi nam. V enem mesecu smo bili na štirih kontinentih, imeli smo ogromno težav, a smo celotno tekmovanje zaključili z le enim porazom iz uvodnega dela,” je povedal Izolan.

Dejan Vinčič je dodal: “Že polfinale smo odigrali tako, kot da je finale - skoraj na našem maksimumu, zbrano, s pozitivnimi mislimi. Zavedali smo se, da smo favoriti in smo se tako obnašali na igrišču. Od prvega žvižga naprej smo pritiskali s servisi in igrali našo prepoznavno igro, z bloki in dobro obrambo. Odlični smo bili v igri za menjavo.”

Veliko je k slavju z garanjem v obrambi prispeval Jani Kovačič, ki je na obeh tekmah zbrano sprejemal in omogočal Slovencem hitro igro. Pomemben kamenček v mozaiku uspeha je bil Danijel Koncilja, ki je na polfinalni tekmi v končnici prelomnega drugega niza Nizozemcem trikrat preprečil, da bi realizirali zaključno žogo.

Ali je bil boj zaman?

Kaže, da se po dveh letih ponavlja zgodovina zapostavljanja slovenske odbojke v svetovni odbojkarski zvezi. Tedaj so Slovenci kljub zmagi v evropski ligi v negotovosti čakali pred zaprtimi vrati tretje skupine svetovne lige. Zaplet se je po odločnem pravnem posredovanju naše odbojkarske zveze vendarle pravično rešil. Tokrat vlada negotovost, ali bo zmaga v drugi skupini svetovne lige dovolj za uvrstitev v elitno skupino. Vodstvo svetovne zveze namreč pripravlja spremembo formata lige. Ne glede na rezultate letošnjega tekmovanja naj bi imele za naslednjih sedem let med elito nastop zagotovljena dosedanja dvanajsterica, za štiri leta pa še štirje veliki povabljenci.

Uradnih informacij še ni. Predsednik slovenske zveze Metod Ropret je na sedežu evropske zveze v Luksemburgu skušal razčistiti nejasnosti. Po tamkajšnji pogovorih je povedal: “Ne bomo popuščali. Redno izpolnjujemo pogoje, ki nam jih je pred ligo zadala mednarodna zveza, zato ni nobenega razloga, da bi nas kar izključili. Če bo potrebno, bomo šli tudi na Mednarodno športno razsodišče.”

IGOR MUŠIČ, STA


Najbolj brano