Slovenci v lov na stopničke

Vodstvo gorsko-hitrostne dirke Petrol Ilirska Bistrica je tudi na letošnjo atraktivno prireditev privabilo najboljše evropske dirkače, ki se bodo v nedeljo pomerili na tradicionalni progi med Ilirsko Bistrico in Šembijami.

Vodstvo gorsko-hitrostne dirke Petrol Ilirska Bistrica je tudi na letošnjo  prireditev privabilo najboljše evropske dirkače, ki se bodo pomerili na tradicionalni progi med Ilirsko Bistrico in Šembijami Foto: Boštjan Bensa
Vodstvo gorsko-hitrostne dirke Petrol Ilirska Bistrica je tudi na letošnjo prireditev privabilo najboljše evropske dirkače, ki se bodo pomerili na tradicionalni progi med Ilirsko Bistrico in Šembijami Foto: Boštjan Bensa

ILIRSKA BISTRICA > “Bistriška dirka bo letos doživela jubilejno dvajseto izvedbo, po čemer jo v Sloveniji presegata le še Rally Saturnus in Rally Velenje. Tudi letos se bodo mojstri gorsko-hitrostnih dirk pomerili za točke evropskega prvenstva, kar je v tej avtomobilistični zvrsti najvišje tekmovanje,” so sporočili iz organizacijskega odbora dirke. Ta bo letos ponovno potekala pod okriljem zveze AŠ2005, ki jo vodi Dagmar Šuster.

Sobota: 11.00 - uradni trening, prva vožnja; uro po končanem prvem treningu bo še druga vožnja uradnega treninga. Nedelja: 9.30 - prva vožnja; 12.30 - svečana otvoritev; 12.45: demonstracijske vožnje vozil na alternativni pogon; 13.30 - druga vožnja; 16.00 - objava neuradnih rezultatov; 17.30 - razglasitev zmagovalcev in podelitev priznanj.

Organizatorji so se tudi letos soočali s številnimi preglavicami, ki pa so jih še pravočasno rešili. “V danih razmerah bo prireditelj drugič zapored AŠ2005. To pa je rešitev v sili, ker bi bila nepopravljiva škoda, če bi dirko izgubili. Domačega avtomobilističnega društva v Ilirski Bistrici žal ni,” je dodal Šuster, ki pričakuje pestro dirkaško prireditev. Šuster je popjasnil, da je Mednarodna avtomobilistična zveza (FIA) dokončno uveljavila načelo, da je v eni državi lahko le še po eno tekmovanje. Letošnja prireditev bo obenem štela tudi za evropsko prvenstvo vse bolj priljubljenih historičnih vozil in za državno prvenstvo Avstrije.

Dirka na standardni progi med Ilirsko Bistrico in Šembijami bo jutri z vožnjama ob 9.30 in 13.30, danes pa bo več kot 130 dirkačev 5010 metrov dolgo traso preizkusilo na dveh uradnih treningih. Po besedah poznavalcev naj bi bil prvi favorit zmagovalec iz let 2009 in 2011 Italijan Simone Faggioli (Norma M20 FC), ki naj bi mu bila najbolj nevarna lanski drugouvrščeni Fausto Bormolini (Reynard KO2) ter Patrik Zajelšnik (Norma), v boj za stopničke pa se bodo skušali vmešati še Čeh Kramsky Otakar (Reynard K14), slovenski veteran Vladimir Stankovič (Lola B 02/50) ter Pivčan Marjan Smrdelj s svojim atraktivnim dirkalnikom Lola F3000.

SIMON MALJEVAC


Najbolj brano