Ukrajince premagali kljub slabostim (foto)

Slovenska košarkarska reprezentanca je v prvi tekmi turnirja v Kopru proti Ukrajini iztržila četrto zmago v pripravljalnem obdobju. Naši tekmeci z evropskega prvenstva v Ljubljani so se izkazali za trdoživega nasprotnika, ključni za slovensko zmago so bili meti z razdalje.

Slovenska košarkarska reprezentanca je v 1. krogu turnirja 
Adecco v Kopru premagala Ukrajino s 66:60. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Slovenska košarkarska reprezentanca je v 1. krogu turnirja Adecco v Kopru premagala Ukrajino s 66:60. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

KOPER > Turnir je popoldne zmagovito odprla Italija, ki je z 86:72 (19:16, 23:13, 16:24, 28:19) premagala Finsko. Italijani so si otipljivo prednost nabrali v zadnjih minutah prvega polčasa in jo obdržali do konca tekme, v kateri so na parketu z razpoloženimi NBA igralci potrdili, da so vendarle kakovostnejša ekipa. Najboljša strelca za naše nedeljske tekmece sta bila Gallinari (18) in Gentile (16). Pri Fincih sta bila najbolj razpoložena branilca Koponnen s 15 točkami in kar osmimi podajami ter Salin z 11 točkami.

Kakšnega posebnega navala na večerno tekmo med Slovenijo in Ukrajino ni bilo. Prišlo je veliko znanih košarkarskih obrazov, saj je v sosednji dvorani osnovne šole potekal trenerski seminar. Med bivšimi reprezentanti smo opazili tudi Jako Lakoviča in Gorana Jagodnika, ki sta se prisrčno rokovala z nekdanjim soigralcem in generalnim sekretarjem KZS Rašom Nesterovićem, medtem ko je Boštjan Nachbar svoje naslednike obiskal na dopoldanskem treningu.

Arena Bonifika, gledalcev 1100, sodniki: Majkić (Hrastnik), Nedović (Kranj), Mlakar (Škofja Loka); četrtine - 13:14, 14:12, 18:18, 21:14.
Slovenija: Joksimović 6 (2:0), Rupnik, Prepelič, Blažič 12, Nikolič, Dragić 7 (4:3), Zupan, Balažič 10 (3:3), Zagorac 2, Dimec 2 (1:0), Omić 6 (2:2), Klobučar 10 (4:3). Selektor: Jure Zdovc. Ukrajina: Pustozvonov, Randel 12 (5:3), Mišula 11 (2:1), Lipovy 6 (2:1), Lukašov (2:2), Kornijenko 9 (2:0), Zajcev 5 (4:3), Pustovoj, Fesenko 12 (4:2), Krutos, Sizov 3, Timofenko. Selektor: Jevgenij Murzin.

V začetni postavi je prednost pri vihtenju dirigentske palice pred Jako Klobučarjem dobil Nebojša Joksimović, ki je soigralcem podelil kar sedem podaj. Po bledem uvodu je selektor Jure Zdovc kaj hitro rotiral vseh 13 igralcev, ki jih je imel na voljo, a velikega premika v igri ni bilo. Najmanj minut je namenil Luki Rupniku, ob njem še najmlajšemu centru Žigi Dimcu in Saši Zagorcu, ki je prvič po poškodbi stopil na igrišče. Po izenačenem prvem polčasu so se Ukrajinci v 25. minuti s trojkami odlepili na sedem točk razlike. Slovenci so sicer prepričljivo dobili skok (53:36), vendar je bil met šibka točka: tudi poskusi za tri točke so bolj ali manj končali na obroču.

Pod košem je slovenske centre šolal Kiril Fesenko. Ko je Joksimović končno zadel trojko, je Fesenko dobil četrto osebno napako in odšel na klop. Ob tem je končno dobil zalet tudi slovenski napad. Strelski voz je najprej potegnil Uroš Slokar, v zadnji četrtini pa še Jaka Blažič. Tedaj so Zdovčevi fantje vendarle priborili nekaj več samozavesti v igri. Zmago je v zadnji minuti potrdil Jure Balažič. ROK MAVER


Najbolj brano