Slovenci s prvega mesta v tretji krog olimpijskih kvalifikacij

Slovenski odbojkarji in odbojkarice na mivki se z Danske vračajo z zmagama na kvalifikacijskem turnirju drugega kroga za nastop na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru. V finalnih obračunih so bili fantje boljši od Hrvatov, dekleta pa so premagala Danke.

Ana Skarlovnik in Jelena Pešič Foto: Cev
Ana Skarlovnik in Jelena Pešič Foto: Cev

ODENSE > S finalnimi tekmami so začela dekleta. Primorki Nina Lovšin in Tjaša Jančar sta proti prvi danski dvojici Line Trans Hansen/Helle Sondergard prvi niz izgubili s 17:21, v drugem nizu pa je bil rezultat ves čas izenačen, na koncu pa sta ga na razliko, z 22:20, dobili Danki.

Ana Skarlovnik in Jelena Pešič, prvopostavljena slovenska ekipa, sta morali, da bi reprezentanco obdržali v boju za prvo mesto, premagati Evo Mielskov Bang in Cecilie Kollner Olsen. Državni podprvakinji sta prvi niz dobili na razliko, z 22:20, v drugem pa sta prepričljivo slavili z 21:14.

Skarlovnikova in Pešičeva sta odigrali tudi tretjo, odločilno tekmo in do zmage proti Transovi in Sondergardovi prišli po treh nizih. Uvodnega sta Slovenki dobili z 21:13, v drugem sta bili z 21:19 uspešnejši domačinki, v tretjem nizu pa so bili gledalci priča napetemu obračunu, ki se je končal šele na 21. točki, z zmago Skarlovnikove in Pešičeve z 21:19.

Slovenke so tako postale zmagovalke skupine A in bodo imele na turnirju 3. kroga olimpijskih kvalifikacij, ki bo potekal prihodnje leto, ugodnejše izhodišče. V nadaljnje tekmovanje so se uvrstile še Danke, medtem ko Madžark, Luksemburžank in Islandk v Riu de Janeiru zagotovo ne bo.

V moški konkurenci Leu Mohoriču in Klemnu Ponikvarju na prvi finalni tekmi ni uspelo premagati Ivana Zeljkovića in Filipa Silića, ki sta uvodni obračun dobila z 2:1 v nizih. V prvem sta bila z 21:14 boljša Primorca, v drugem pa sta z 21:19 slavila Hrvata, ki sta bila s 15:11 uspešnejša tudi v tretjem. Danijel Pokeršnik in Jure Peter Bedrač sta, tako kot tudi že v soboto, v 2. krogu turnirja na Danskem, z 2:0 odpravila druga hrvaška predstavnika Nikšo Dell'Orca in Ivana Đorđevića. Večkratna slovenska prvaka sta slavila z 21:15 in 21:17.

O prvem mestu v skupini A v danskem Odenseju je tako odločal dvoboj med Pokeršnikom in Bedračem ter Zeljkovićem in Silićem, ki sta ga dobila Slovenca. Pokeršnik in Bedrač sta nasprotnika ugnala z 2:1 v nizih. V prvem delu tekma sta bila slovenska odbojkarja boljša prepričljivo, z 21:15, drugi niz pa sta z 21:17 dobila Hrvata. V odločilnem tretjem nizu sta bila znova uspešnejša Slovenca, ki sta se veselila zmage s 15:11 in tako Sloveniji priigrala prvo mesto v skupini.

STA


Najbolj brano