Slovenci potrdili rating

V Grčiji se je končalo evropsko ekipno prvenstvo šahistov. Uspešnejši del slovenske reprezentance so bili moški, ki so z 21. mestom potrdili svoj položaj na evropski lestvici. Solidno je igral tudi tolminski velemojster Jure Škoberne.

Jure Škoberne je v reprezentančni izkupiček na Kreti prispeval štiri točke. Foto: Leo Caharija
Jure Škoberne je v reprezentančni izkupiček na Kreti prispeval štiri točke. Foto: Leo Caharija

HERAKLION > Slovenci so v devetem, zadnjem krogu ekipnega evropskega prvenstva v šahu, ki se je končalo v tem mestu na otoku Kreta, izgubili z realno močnejšo (deseto po ratingu) Nizozemsko z 1,5:2,5 in prvenstvo končali na 21. mestu z devetimi točkami. Slovenke (članica reprezentance je bila tudi velemojstrica Jana Krivec iz Deskel) so igrale neodločeno 2:2 s Slovaško in so zasedle 24. mesto (sedem točk). Prvaki so postali Azerbajdžanci (14) in Rusinje. (17).

V obeh konkurencah je na EP vidno vlogo igralo primorsko zastopstvo. Med moškimi je za slovo sicer tolminski velemojster Jure Škoberne izgubil z više rangiranim velemojstrom Jordenom Van Foreestom, a je na tekmovanju za Slovenijo kot njen peti šahist vendarle dosegel štiri točke. Selektor Matjaž Mikac mu je dal priložnost v sedmih izmed devetih krogov. Zaupanje je upravičil. Pričakovano je premagal mednarodna mojstra iz Danske in Črne gore ter finskega FIDE mojstra. Z više rangiranimi velemojstri iz velikih šahovskih držav (Rusije, Francije in Belorusije) se je solidno kosal. Zbral je dva remija in poraz. Slovenci so sicer z 21. mestom izpolnili pričakovanja, saj so dosegli uvrstitev, ki jo je napovedoval njihov rating pred začetkom evropskega prvenstva, na katerega so prišli kot 21. reprezentanca stare celine.

Slovenska dekleta (20. na evropski lestvici), ki jih je kot selektor vodil nekdanji novogoriški olimpijec Aljoša Grosar, so za slovo remizirala s sosedami na rating lestvici - Slovakinjami (21). Jana Krivec je v zadnjem krogu izgubila z više rangirano velemojstrico Zuzano Cibickovo. Slovenke so s 24. mestom nekoliko zaostale za pričakovanji.

Krivčeva je imela na drugi deski na tekmovanju težko delo. Odigrala je kar osem od devetih krogov in dosegla soliden, a ne optimalen skupni izid. Z više rangiranimi velemojstricami je zbrala remi (Turčija) in poraz (Slovaška). S šahistkami z nižjimi nazivi (mednarodne mojstrice) je dosegla le eno zmago (Belgija). Remizirala je s predstavnicami Poljske, Anglije, Švice in Belorusije, izgubila pa je s tekmico iz Francije.

Evropski prvaki so po dodatnih kriterijih postali Azerbajdžanci, ki so - tako kot Rusi - zbrali 14 točk. Tudi o bronu so presenetljivo odločili dodatni kriteriji. Ukrajince je bilo (tako kot Ruse in Azerbajdžance) po mestu na evropski lestvici pred EP pričakovati na odru za najboljše, ne pa tudi štirinajstih z evropske lestvice - Hrvatov, ki jim je bron ušel za las. Številka 13 (točk) je bila na koncu srečna za Ukrajince in žalostna za naše (četrte) vzhodne sosede.

Med ženskami ni bilo presenečenj. Reprezentance, ki so na EP pripotovale kot prve tri po ratingu, so si tudi razdelile kolajne. Rusinje so si že pred zadnjim krogom s 17 točkami zagotovile zlato, srebro so osvojile Gruzijke (14), bron pa Ukrajinke (13).

STA, IM


Najbolj brano