Slovencem po porazu z Danci boj z Nemci za sedmo mesto

Slovenska moška rokometna reprezentanca je v današnji tekmi za razvrstitev od petega do osmega mesta na svetovnem prvenstvu v Dohi izgubila proti Danski s 33:36 (15:19).

Slovenska moška rokometna reprezentanca je v današnji tekmi za razvrstitev od petega do osmega mesta na svetovnem prvenstvu v Dohi izgubila proti Danski s 33:36 (15:19). Foto: STA
Slovenska moška rokometna reprezentanca je v današnji tekmi za razvrstitev od petega do osmega mesta na svetovnem prvenstvu v Dohi izgubila proti Danski s 33:36 (15:19). Foto: STA

DOHA > Slovenski rokometaši so drugič zapored ostali praznih rok. Po četrtfinalnem porazu proti Francozom so jih ugnali še Danci, na sobotni tekmi za končno sedmo mesto pa jim bodo v osrednji dvorani v Lusailu nasproti stali Nemci, ki so v današnji prvi tekmi za razvrstitev od petega do osmega mesta klonili proti Hrvatom s 23:28.

Dvorana Al Sadd, gledalcev 1000, sodnika: Al-Suwaidi in Bamutref (oba Katar). Slovenija: Škof, Prošt, Kavtičnik, Natek 3, Cehte 4, Dolenec 2 (1), Špiler, Skube 3, M. Žvižej 1, L. Žvižej 4, Gaber, Zorman, Bezjak 1, Kozlina, Gajić 12 (6), Bundalo 3. Danska: Landin, Green, Christiansen 7, Larsen 2, Mortensen, Eggert 3 (1), Schmidt 4, Spellerberg, Noddesbo 3, Svan 13, Lindberg, Toft, Mollgaard, Sondergaard, Toft 1, Hansen 3. Sedemmetrovke: Slovenija 7 (7), Danska 1 (1). Izključitve: Slovenija 14, Danska 8 minut. Rdeča kartona: Gaber (33.), M. Žvižej (38.).

Izbranci slovenskega selektorja Borisa Denića so pred današnjim dvobojem verjeli in upali, da lahko presenetijo skandinavske rokometne prvokategornike, po obetavnem začetku pa so v nadaljevanju zaigrali slabše, vse njihove napake pa so Danci z rutinirano predstavo znali kaznovati in jih vseskozi imeli pod svojim nadzorom.

Slovenska uvodna postava - v vratih Primož Prošt, na krilnih položajih Dragan Gajić in Luka Žvižej, na mestu krožnega napadalca Matej Gaber, na zunanjih položajih Jure Dolenec, Uroš Zorman in Klemen Cehte, slednjega je v obrambi menjal Uroš Bundalo - je sijajno odprla tekmo, obramba je bila na najvišji možni ravni, igra v napadu preudarna in raznovrstna, po dobrih petih minutah igre pa se je tudi na semaforju svetil lep izid - 4:2.

Prednost dveh golov je zadržala tudi ob treh verižnih dvominutnih izključitvah Bundala, Dolenca in Cehteta, v 14. minuti pa jo je - pred tem je Denić v celoti osvežil zunanjo vrsto - skandinavska tekmica ujela (8:8), po delnem izidu 4:0 pa jo v začetku 17. minute pahnila v zaostanek dveh golov (8:10).

Slovenska klop je z minuto odmora skušala zaustaviti danski nalet, a je bila v tem neuspešna, z igralcem več na igrišču je prejela kar dva gola in v 20. minuti zaostala za pet golov (8:13). A zadrega slovenskih rokometašev na igrišču se s tem ni končala, med 13. in 21. minuto sploh niso dosegli gola, kapljalo in curljalo je tudi v obrambi.

Vsa ta “sivina” v njihovi igri se je poznala pri izidu, v 24. minuti je zaostala za šest golov (9:15), v končnici prve polovice tekme pa vendarle zaigrala nekoliko odločneje in se dve minuti pred koncem približali na tri gole zaostanka (14:17).

Slovenija je v prvem polčasu prejela kar 19 golov, od tega jih je desna danska stran prispevala kar 13 - krilni igralec Lasse Svan je dosegel osem, zunanji Mads Christiansen pa pet zadetkov. Najbolj razvpiti Danec Mikkel Hansen je bil pod njihovim nadzorom, prvi gol je dosegel šele v 26. minuti.

Slovenija je po uvodnih osmih minutah drugega polčasa ostala kar brez dveh krožnih napadalcev, katarska sodnika sta rdeča kartona in pot v slačilnico zaradi grobe igre pokazala Gabru in. To je bil nov udarec za Denićeve varovance, ki so v 40. minuti zaostali za sedem golov (20:27). V naslednjih desetih minutah so se - tako kot na minulem dvoboju proti Francozom - znova vrnili v igro in se v 51. minuti približali na tri gole zaostanka (26:29), v prelomnih trenutkih dvoboja pa niso izpeljali dramatičnega rokometnega zapleta.

V slovenski izbrani vrsti je bil najbolj učinkovit Dragan Gajić z 12 goli, Klemen Cehte in Luka Žvižej sta dosegla po štiri gole.

STA


Najbolj brano