Sledi napad na prvo ligo

Predsednik košarkarjev Plame pur Andrej Muha se rad spominja zadnjega uspešnega obdobja kluba. Lani se je kot tretjeligaš uvrstil na zaključni turnir pokala Spar in napredoval med drugoligaše, letos pa se je prebil do kvalifikacij za prvo ligo.

Moštvo Plame pur s predsednikom Andrejem Muho (stoji prvi z desne)  Foto: Simon Maljevac
Moštvo Plame pur s predsednikom Andrejem Muho (stoji prvi z desne)  Foto: Simon Maljevac

ILIRSKA BISTRICA > Odlično organizirano klubsko vodstvo, skrbno selekcionirano moštvo in pravo košarkarsko vzdušje v bistriški dvorani so glavni razlogi za nadaljevanje bistriške košarkarske pravljice, s katero je tesno povezan predsednik Andrej Muha, ki uspehe komentira takole: “Že ob nastopu mandata pred dvema letoma sem pripravil ambiciozen program s ciljem, da se po desetih letih prebijemo v drugo ligo. S tem, ko smo pripeljali Tilna Zalarja in Klemena Muho, smo zadeli v polno, saj sta s kvaliteto dvignila ostale domače fante. Pred začetkom sezone smo zadržali vse igralce in strokovni štab ter se okrepili z izjemnim Adinom Kavgićem.”

> Kako ste doživeli premierno sezono v drugi ligi?

“Sezono si bom zapomnil predvsem po izjemnem rezultatu, po zmagah pred edinstvenimi navijači v domači dvorani proti favoriziranim ekipam in tudi po smoli s poškodbami štirih ključnih igralcev v končnici. S tem so več priložnosti dobili mlajši. Zelo smo napredovali tudi v mlajših selekcijah.”

> Koliko dela je bilo vloženega v drugoligaško sezono?

“Veliko Bistričanov je dvomilo, da bomo obstali. Dodatne skrbi sta nam povzročila zamuda pri sprejemu občinskega proračuna in težave s termini v dvorani. Najprej smo morali zagotoviti denar za celoten program, sestaviti konkurenčno ekipo, izpolniti vse dodatne zahteve, ki jih prinaša napredovanje iz tretje v drugo ligo. V klubu smo v zadnjih letih dobro razvili marketing, kar zahteva veliko dodatnega dela. A brez tega ne bi bilo takšnih uspehov.”

> Koliko je druga liga dražja od tretje?

“Sestaviti moraš kvalitetnejšo ekipo, zagotoviti več treningov, potovanja so daljša, višji so stroški tekem in stroški taks. Licenciranje je zahtevnejše. Pomagale so mi izkušnje. Že pred predsednikovanjem sem bil tri mandate tajnik. V tem času sem spoznal, koliko denarja potrebujemo in toliko smo ga tudi zbrali. Poravnali smo vse svoje obveznosti, in dokončno sanirali dolg, ki ga je zmanjševal že moj predhodnik Bojan Gorjanc. Nekaj denarja smo še privarčevali. Namenjen bo mlajšim selekcijami in dekletom.”

> Ali boste uspeli zadržati jedro članske ekipe?

“Želim si, da bi vsi člani prve ekipe nadaljevali pri nas in da bi Robi Hreščak, Uroš Kuret in Anže Srebovt sanirali poškodbe. Ekipo bo potrebno malce okrepiti. Verjamem, da lahko klub deluje na sedanji ravni in še napreduje.”

> Ali boste nadaljevali napad na prvo ligo?

“S tem so začeli že letos v dodatnih kvalifikacijah, kjer smo dobili pomembne izkušnje. Trenutno je igranje v prvi ligi videti tako oddaljeno, kot je bilo pred dvema letoma igranje v drugi ligi.”

> Kje je skrivnost vzpona bistriške košarke?

“V obdobju, ko je bilo zaradi vsesplošne krize v modi zategovanje pasu, smo pripravili in uresničili ambiciozen načrt. Ključno se mi zdi prav zaupanje ljudi v klubu. Vsi smo verjeli, da lahko uspemo. Priznanje gre vsem trenerjem in igralcem, ki se niso ustrašili izziva. Hvaležen sem vsem, ki pomagajo pri delu v klubu, našim zvestim sponzorjem, staršem in najboljšim navijačem v državi.”

SIMON MALJEVAC


Najbolj brano