Slavje za Hamiltona, razočaranje za Rosberga

Z zmago Lewisa Hamiltona se je razpletla sezona 2014 v formuli 1. Britanski dirkač Mercedesa je s prvim mestom na zadnji dirki poskrbel za svojo drugo lovoriko po letu 2008 in obenem za prvo Mercedesovo po letu 1955 in Manuelu Fangiu. Razočaran pa je bil Nico Rosberg, ki je imel pred dirko tudi še možnosti za naslov, a je ostal daleč v ozadju.

Britanski dirkač Mercedesa je s prvim mestom na zadnji dirki poskrbel za svojo drugo lovoriko po letu 2008 in obenem za prvo Mercedesovo po letu 1955 in Manuelu Fangiu Foto: Paulo Whitaker
Britanski dirkač Mercedesa je s prvim mestom na zadnji dirki poskrbel za svojo drugo lovoriko po letu 2008 in obenem za prvo Mercedesovo po letu 1955 in Manuelu Fangiu Foto: Paulo Whitaker

ABU DABI > Vsi scenariji, kako bi lahko nemški dirkač prišel do prvega naslova v karieri, so padli v vodo že po startu. V kvalifikacijah je bil nemški član Mercedesa sicer hitrejši od britanskega, toda že po nekaj metrih je bil za njim. Hamilton na prvem mestu in Rosberg na drugem je bil za Nemca najslabša možnost, saj bi moral za morebitno krono priti pred moštvenega sotekmovalca in obenem računati še na pomoč katerega od tekmecev.

Hamilton je pobral vse, kar je bilo na tej dirki mogoče dobiti. Posamično zmago, že 11. v sezoni, pa še naslov svetovnega prvaka. Zdaj ima v zbirki dva, prvega je leta 2008 osvojil z ekipo McLaren. Med prvimi mu je takoj po prečkanju cilje črte po radijski zvezi čestital tudi britanski princ Harry in ga pohvalil, ker je razveselil vse britanske navijače. "Ne najdem pravih besed. To je najlepši dan v mojem življenju," je s solzami v očeh dejal sveži dvakratni svetovni prvak. "Želim se zahvaliti vsem, ki so mi pomagali: navijačem, moji družini, pa seveda ekipi. Ne morem povedati, koliko mi ta naslov pomeni, še precej več kot prvi," je še dejal 29-letni Hamilton, ki je opisal današnjo dirko kot zelo zahtevno: "Avto se je danes obnašal odlično. A pritiska je bilo ogromno, ponoči nisem skorajda nič spal. A ko sem sedel v avtu, sem si le želel, da odpeljem tako, kot sem na večini dirk. Izšlo se je fantastično."

Položaj se je za sina nekdanjega svetovnega prvaka - Keke Rosberg je bil na vrhu formule 1 leta 1982 - s slabega obrnil na še slabše sredi dirke, ko so se začele tehnične težave njegovega dirkalnika. Najprej je odpovedal električni del pogona njegovega Mercedesa, potem pa je Rosberg zaradi manjše moči motorja vztrajno izgubljal mesta. Na koncu je bil le 14., s krogom zaostanka za najboljšimi, ob tem pa je po radijski zvezi skorajda prosil svojo ekipo, da mu dovoli dokončati dirko in ga ne pokliče v bokse.

Medtem ko je Rosberg doživljal razočaranja, je šlo Hamiltonu vse kot po maslu. Prvega mesta, ki si ga je privozil v prvem zavoju, ni več spustil iz rok. Ko se je zaradi tehničnih težav svojega kolega, pri Mercedesu so po dirki potarnali, da je bil takšen scenarij prav tisti, ki so si ga najmanj želeli, saj je eden od njihovih adutov ostal brez možnosti za lovoriko po krivdi ekipe, začel poslavljati še od zadnjih teoretičnih možnosti, je Hamilton znal obdržati mirno glavo. Nekaj krogov je bilo celo videti, da se bo morda v boju za posamično zmago moral spopasti še s hitrim veteranom Felipejem Masso, toda Williamsov voznik se je nazadnje zadovoljil z drugim mestom.

Valtteri Bottas je po slabšem startu nazadnje privozil do tretjega mesta, na četrtem je bil Daniel Ricciardo, za njim pa še Jenson Button, Nico Hülkenberg, Sergio Perez, dosedanji svetovni prvak Sebastian Vettel pa je svojo zadnjo preizkušnjo v ekipi Red Bull končal na osmem mestu.

Poraženi Rosberg je še pred razglasitvijo zmagovalcev športno čestital svetovnemu prvaku, razočaranja pa ni mogel skriti: "Sanje se niso uresničile. Zelo sem razočaran, a če pogledamo celotno sezono, je bil pač nekoliko boljši."

Mercedes je tako le še potrdil prevlado v sezoni 2014. Na 19 dirkah le trikrat ni bil na vrhu eden od dvojice v srebrnih bolidih, trikrat je zmagal Ricciardo v Red Bullu. S 16 zmagami (Hamilton 11, Rosberg 5) so tudi izboljšal rekordni dosežek po številu zmag, ki sta ga do letos imela McLaren (1988) in Ferrari (2002, 2004).

Ker so danes prvič v formuli 1 na zadnji dirki podeljevali dvojne točke, je razlika po 19 postajah sezone med prvima dvema kar precejšnja. Hamilton je zbral 384 točk, Rosberg pa 317. Že pred današnjo preizkušnjo je bilo jasno, da je tretji Ricciardo, končal je pri 238 točkah, Bottas je s 186 končal na četrtem mestu, zdaj že nekdanji svetovni prvak Vettel pa je peti s 167 točkami.

Pri konstruktorjih dvomov že dolgo ni bilo več; Mercedes je premoč kronal z ekipnim slavjem že precej pred koncem sezone, zdaj ima 701 točko, Red Bull je drugi s 405, Williams pa tretji s 320, prvo peterico dopolnjujeta Ferrari z 216 in McLaren s 181.

STA


Najbolj brano