Škotinja Little je Slovenkam v Ajdovščini zabila tri gole (foto)

Slovenska ženska nogometna reprezentanca je kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2017 začela z visokim porazom. Škotska je bila boljša s 3:0, vseh 90 minut pa je odigrala tudi Mirenka Manja Benak.

Trikratne strelke Kim Little ni zaustavilo niti pokrivanje treh 
slovenskih nogometašic.  Foto: Leo Caharija
Trikratne strelke Kim Little ni zaustavilo niti pokrivanje treh slovenskih nogometašic.  Foto: Leo Caharija

AJDOVŠČINA > Slovenke so že na prvi tekmi prvega kroga kvalifikacij skupine 1 naletele na očitno boljše tekmice. Škotinje so v uvodnih minutah pokazale, da niso le na papirju 44 mest višje na svetovni lestvici kot Slovenke, ki zasedajo 64. mesto. Premoč v tehničnem znanju in hitrosti je bila očitna, vendar so Slovenke z gibljivo in disciplinirano postavitvijo 4-2-3-1 dolgo časa uspevale preprečevati zadnjo škotsko podajo za neoviran strel. Same pa so nekaj prestreženih žog - za kar je imela zasluge tudi mirenska srednja branilka Manja Benak - lepo popeljale v protinapade. V njih so bile prodorne Lara Prašnikar, Mateja Zver in Urška Žganec.

Žal v prve pol ure, ko so imele nekaj lepih priložnosti, gostiteljice niso zmogle natančnega in obenem močnega strela. Zato je imela škotska vratarka lahko delo. Gostje so izkoristile slovensko jalovo igro v 28. minuti. Akcijo so dolgo pletle ob sprednji črti 16-metrskega prostora, natančno podajo Hayley Lander pa je izkoristila igralka tekme, Kim Little, ki je ušla Urški Žganec, nato pa je s prefinjenim lobom ukanila vratarko Sonjo Čevnik. Do odmora bi kljub premoči Škotinj Slovenke po kombinaciji Zverove in Žgančeve lahko izenačile, a spet ni bilo dovolj močnega zaključnega udarca.

Mestni stadion Ajdovščina, gledalcev 800, strelka: Kim Little 28, 49. in 59. minuta. Slovenija: Čevnik, Rola, Erman, Benak, Čonč, Prašnikar (od 81. Sevšek), Begić (od 62. Kolbl), Kralj, Žganec, Tibaut, Zver. Trener : Damir Rob.

Ključni trenutek se je zgodil na začetku drugega polčasa. Slovenkam gostij niti na začetku ni uspelo oddaljiti od gola. Po akciji na levi strani je sledil prenos žoge do Littlove, ki je v slalomu obšla Aniso Rola,Branko Kralj in vratarko ter z zadetkom za 2:0 ob veliki terenski premoči praktično odločila tekmo.

V 59. minuti je Kim Little po že znanem receptu - hiter prenos žoge z leve na desno stran - uprizorila pravi slalom skozi razredčeno obrambo za svoj tretji gol. Manja Benak je sicer imela vso tekmo z njo ogromno dela, a škotske virtuozinje na trenutke niti tri igralke niso mogle ustaviti.

Ob takšni premoči je selektor Damir Rob posegel po svojih najbolj kakovostnih menjavah. Druga Primorka, članica Ankarana Petra Pasar, je pri tem ostala na klopi.

Šele po tretjem golu so Slovenke ob nekoliko manjši vnemi Škotinj v napadu spet oživele. Po akciji prodorne Lare Prašnikar na desni in podaji v sredino je zavit diagonalni strel Mateje Zver ustavila vratnica poskus Dominike Čonč po odbitku pa ni bil natančen. Pred sodnikovim podaljškom je imela žogo za častni gol še Tjaša Tibaut, a so Škotinje uspele strel zaustaviti.

Slovenija bo drugo tekmo v skupini 1 igrala 19. oktobra v Kranju proti Belorusiji. V skupini sta poleg Slovenije, Škotske in Belorusije še Islandija in Makedonija.

Po tekmi so v domačem taboru povedali: Mateja Zver (kapetanka): “Prve pol ure smo zdržale škotski ritem igre, potem pa ni šlo več. Kljub temu je poraz previsok. Ko smo hitro prejele še drugi gol, nam je padla koncentracija v obrambi. Svoje je nato dodala še smola pri mojem strelu, ki je končal v vratnici.”

Selektor Damir Rob je dodal: “Dekletom nimam česa očitati. Dale so svoj maksimum. Škoda je le, da nismo bolje izkoristili tistih nekaj priložnosti, ki smo jih imeli in da smo končali polčas z zaostankom. Razlika v kakovosti in hitrosti se je nato vse bolj poznala. Škotinje so bile boljše - posebej pa to velja za Kim Little, virtuozno pri strelih, zanesljivo v dvobojih ter natančno ter kombinatorno pri delitvi žog.”IGOR MUŠIČ


Najbolj brano