Škoti boljši, Slovenci pasivni

V kvalifikacijski skupini F je današnji peti krog prinesel dve tekmi na Otoku. Popoldne je Anglija z 2:0 premagala Litvo, zvečer je Škotska v končnici tekme premagala Slovenijo. Na Malti je Slovaška premagala gostitelje s 3:1. Vrstni red: Anglija 13, Slovaška 9, Slovenija 8, Škotska 6, Litva 5, Malta 0.

 Škotska je v končnici tekme premagala Slovenijo.  Foto: Rok Maver
Škotska je v končnici tekme premagala Slovenijo.  Foto: Rok Maver

GLASGOW > Škoti, ki so za ohranitev ambicij po drugem mestu, ki prinaša igranje v dodatnih kvalifikacijah, lovili nujno zmago, so tekmo začeli v visokem ritmu. Jan Oblak je moral dvakrat posredovati, najprej že ob izteku prve minute, ko je po podaji iz kota do strela prišel Russell Martin, Oblak je žogo odbil na golovi črti, že nekaj trenutkov pozneje je moral posredovati po odbitem strelu. V 8. minuti je po tretjem kot gostiteljev (v prvem polčasu je bilo razmerje kar 8:0) Martin z glavo žogo poslal v mrežo, a je glavni sodnik Björn Kuipers zadetek razveljavil zaradi prekrška nad Miralom Samardžićem.

Škotska : Slovenija 1:0 (0:0)
Stadion v Hampden parku, gledalcev 30.000, sodnik Kuipers (Nizozemska) 6,5.
Škotska: Gordon, Tierney, Mulgrew, R. Martin, Robertson, Brown, Morrison (od 82. Martin), Forrest, Armstrong, Snodgrass (od 75. Anya), Griffiths (od 49. Naismith)
Slovenija: Oblak, Al. Struna, Samardžić, Cesar, Jokić, Krhin, Kurtić, Kampl (od 88. Omladič), Birsa (od 69 Berič), Bezjak (od 57. Verbič), Iličić.

Slovenci so do prvega pravega strela na Hampden Parku prišli na začetku 19. minute, ko je Bojan Jokić s pravočasno globinsko podajo v ogenj poslal Romana Bezjaka, ki pa je z levico nastreljal dobro postavljenega Craiga Gordona. V 23. minuti je Boštjan Cesar prejel rumeni karton zaradi zavlačevanja, kar pomeni, da kapetan slovenske reprezentance ne bo smel igrati na naslednji kvalifikacijski tekmi proti Malti, ki bo 10. junija v Stožicah. Enako velja tudi za Valterja Birso, ki je porumenel v 62. minuti.

Škotskega pritiska v prvem polčasu ni hotelo biti konec. Varovanci Gordona Strachana so bili podjetnejši, V 28. minuti je James Morrison z roba kazenskega prostora s polvolejem žogo za las poslal mimo desne Oblakove vratnice. Najlepšo priložnost je v 35. minuti zapravil Leigh Griffiths. Robert Snodgrass je ušel slovenski obrambi po levi strani, pred vrata poslal podajo, Griffiths pa je neoviran iz neposredne bližine z volejem zadel prečko. Le malo kasneje pa je napadalec Celtica še drugič v razmiku slabe minute zadel okvir vrat - tokrat vratnico. Za namečekrok je v naslednjem škotskem napadu po predložku iz kota in strelu Birsa žogo z glavo izbil z golove črte.

Škoti v nadaljevanju niso več tako prevladovali, vseeno pa so si v 76. in 79. minuti prek Anye in Forresta priigrali lepi priložnosti, a je bila slovenska obramba na mestu. Zadovoljni z izidom in osredotočeni na igro v obrambi Slovenci na Hampden parku niso kazali posebnih želja po ogrožanju domačih vrat. Pasivna igra pa se jim je maščevala v 88. minuti, ko je pritisk gostiteljev kronal selektorjev jocker Chris Martin.

Rok Maver, poročevalec


Najbolj brano