Škofic prvi Slovenec z zmago v seštevku svetovnega pokala v športnem plezanju

Domen Škofic je kot prvi Slovenec v zgodovini osvojil skupni seštevek svetovnega pokala športnih plezalcev v težavnosti. Dvaindvajsetletni Radovljičan je največji uspeh v karieri vknjižil na sklepnem dejanju sezone v Kranju, v razprodani dvorani. A na premierno zmago v Kranju moral še počakati. V današnjem finalu je osvojil drugo mesto.

Domen Škofic je kot prvi Slovenec v zgodovini osvojil skupni 
seštevek svetovnega pokala športnih plezalcev v težavnosti. Foto: STA
Domen Škofic je kot prvi Slovenec v zgodovini osvojil skupni seštevek svetovnega pokala športnih plezalcev v težavnosti. Foto: STA

KRANJ > Zmagal je Nemec Sebastian Halenke, drugi je bil Domen Škofic, ki je sicer bil med vodilnimi po kvalifikacijah in polfinalu, tretji je bil Italijan Stefano Ghisolfi.

Škofic, ki je v Kranju osvojil prve stopničke, je s finalnim nastopom prišel do čislane lovorike, postal je najboljši športni plezalec v težavnostnem plezanju v tej sezoni. Gorenjec je odločno začel sezono z zmago v Villarsu, nato pa se je na najvišjo stopničko zmagovalnega odra povzpel še v Brianconu in Imstu, sezono pa sklenil s še četrtimi stopničkami.

Škofic je kot prvi slovenski športni plezalec v moški konkurenci osvojil končni seštevek svetovnega pokala v težavnosti v eni sezoni. S tem se je pridružil svoji partnerki na in zunaj tekmovalnih sten Janji Garnbret, Maji Vidmar in Mini Markovič, ki je skupni seštevek osvojila največkrat med Slovenci, trikrat.

Slovenija je imela v kranjskem finalu še enega predstavnika. Urban Primožič je na svoji zadnji tekmi v svetovnem pokalu ob slovesu od tekmovalnega plezanja zasedel šesto mesto.

Janja Garnbret je s tretjim mestom v Kranju končala sanjsko sezono, v kateri je kot druga najmlajša v zgodovini športnega plezanja postala svetovna prvakinja v težavnosti ter skupna zmagovalka v seštevku svetovnega pokala v težavnosti in kombinaciji. Lani prva Mina Markovič, štirikratna zmagovalka kranjske preizkušnje, je osvojila četrto mesto.

STA


Najbolj brano