Sklepni obračun v Berlinu

Drevi se bo sklenila klubska nogometna sezona v Evropi. Finale lige prvakov kot vselej ponuja kopico zanimivih iztočnic. Barcelona lovi peti naslov, Juventus pa tretjega.

Drevi ob 20.45 bo na sporedu finale nogometne lige prvakov 
med Barcelono in Juventusom. Foto: STA
Drevi ob 20.45 bo na sporedu finale nogometne lige prvakov med Barcelono in Juventusom. Foto: STA

BERLIN > Glavno vprašanje je seveda, ali lahko italijanski prvaki zaustavijo atomski napad španskih šampionov. Obramba Juventusa je zaradi poškodbe tik pred zdajci ostala brez enega od pomembnih členov. Giorgio Chiellini si je v letošnji sezoni izločilnih bojev lige prvakov privoščil kar nekaj vidnih spodrsljajev, ki pa za moštveni izkupiček niso bili usodni. Njegova prisotnost v osrčju Juventusove obrambe ni bila nikoli vprašljiva, za povrh pa je v končnici sezone pokazal tudi strelske odlike, ki bi lahko prišle še kako prav ob prekinitvah. Nenazadnje bo izostalo tudi ponovno soočenje z Luisom Suarezom.

Razvpiti ugriz na svetovnem prvenstvu je urugvajskega napadalca stal nekaj mesecev prisilnega tekmovalnega premora. Po vrnitvi pa je po krajšem prilagoditvenem obdobju Suarez Barcelonini igri dal novo razsežnost: globino, udarnost ter z goli in asistencami še konkretnost. Suarez si lahko pripiše tudi zasluge, da je Lionel Messi v velikem slogu spet prevzel oziroma utrdil vlogo najboljšega igralca na svetu. Veliko je v nogah magičnega Argentinca, a spet ne vse. V zrelih nogometnih letih si boljših pomočnikov v napadu ne bi mogel zamisliti.

Barcelona je v vlogi favorita, torinski klub je izzivalec. Zadnja ovira bo Gianluigi Buffon. Vratar in kapetan Juventusa je prav v Berlinu, ki bo gostil drevišnji obračun, doživel dneve največjega slavja. V reprezentančnem dresu je s soigralci v finalu svetovnega prvenstva leta 2006 premagal Francijo po enajstmetrovkah.

Manj prijetne spomine ima na še en finale, ki je bil odločen po najstrožjih kaznih. Juventus je leta 2003 v svojem zadnjem evropskem obračunu za naslov izgubil proti Milanu. Dvanajst let pozneje se Buffonu in stari dami nenadejano ponuja nova priložnost.

ASO


Najbolj brano