Šimundža nič več trener Maribora

Ante Šimundža ni več trener slovenskega nogometnega prvaka Maribora. Po nedeljskem porazu z Olimpijo z 0:3 je danes odstopil s položaja. Do nadaljnjega bo Maribor vodil pomočnik trenerja Saša Gajser.



Trenerjev odstop je presenetil celotno vodstvo kluba, tudi 
športnega direktorja kluba Zlatka Zahovića, ki tako naslednika še nima. Foto: STA
Trenerjev odstop je presenetil celotno vodstvo kluba, tudi športnega direktorja kluba Zlatka Zahovića, ki tako naslednika še nima. Foto: STA

MARIBOR > Sodu so dno izbili slabi rezultati v zadnjem obdobju, najbolj pa prvi domači poraz proti Olimpiji sinoči v okviru šestega kroga državnega prvenstva.

Ante Šimundža je na mesto trenerja Maribora stopil 30. novembra 2013 in od tedaj v 100 tekmah zbral 56 zmag, 22 remijev in 22 porazov, s klubom pa v minuli sezoni nastopal tudi v elitni ligi prvakov. Letos se klubu v ligo prvakov po porazu v Astani ni uspelo uvrstiti.

“Po tehtnem premisleku sem prišel do spoznanja, da ekipa ne daje, česar je sposobna, da ni energije, ki jo želim, zato se umikam s položaja trenerja. V teh letih so si sledili izjemni uspehi, a smo žal prišli do točke, ko se ne najde tista potrebna energija za doseganje visokih ciljev. Odhajam s klopi, ponosen, kot nekdanji igralec in trener, vedno bom ostal vijoličen oziroma vijola,” je na današnji novinarski konferenci v Mariboru dejal zdaj že nekdanji trener mariborskih vijolic Šimundža.

Trenerjev odstop je presenetil celotno vodstvo kluba, tudi športnega direktorja kluba Zlatka Zahovića, ki tako naslednika še nima. “Kaj naj rečem, Anteju se lahko na tem mestu samo zahvalim za vložen trud, z njim smo dosegli največje uspehe v zgodovini, a žoga je nepredvidljiva, Anteju želim vse dobro v njegovi nadaljnji karieri,” je dejal Zahović.

Ekipo bo na prihodnjih treningih vodil pomočnik Saša Gajser, kdo pa bo na klopi na prihodnji prvenstveni tekmi proti Velenju, pa še ni znano. “Vse je še sveže, vse nas je novica presenetila, zato še nismo razmišljali o človeku, ki bi Anteja nasledil. V kratkem bomo morali potegniti poteze v tej smeri, do nadaljnjega pa bo ekipo vodil pomočnik. To je najbolj vroč nogometni stol v državi,” je še dejal Zahović.

Po Zahovićevem mnenju za slabe rezultate v zadnjem obdobju ni odgovoren trener, ekipa je bila po uspehih v zadnjih letih preprosto preveč zasičena. “V nogometu je preprosto. Deset igralcev daš ven in deset novih noter, pa je. A pri nas tako ne gre. Ali bomo porabili zaslužene milijone, ali pa bo potrebno trdo garati,” je še povedal Zahović, ki verjame v nadaljnji razvoj ekipe. Zanjo bi naj kader črpal iz podmladka, ekipe B. Sam je skušal Šimundžo prepričati, da ostane, a je bila trenerjeva odločitev nepreklicna.

Maribor je v tej sezoni izpadel iz evropskih tekmovanj, potem ko je tri leta zaporedoma igral v evropski ligi, lani pa še v najmočnejši ligi prvakov, kamor je ekipo popeljal prav Šimundža. Slednji je 30. novembra 2013 na klopi najuspešnejšega slovenskega kluba po vsega treh mesecih zamenjal hrvaškega strokovnjaka Anteja Čačića, ki se je s klubom sporazumno razšel po seriji slabših rezultatov.

Šimundža je bil otrok Ljudskega vrta, saj je bil večji del športne kariere z nekaj prekinitvami povezan z Mariborom. Bil je tudi del “zlate zasedbe” vijoličastih, ki je na prelomu stoletja že igrala v ligi prvakov, v kateri je na gostovanju pri kijevskem Dinamu dosegel celo gol za zmago. Preizkusil se je tudi v tujini, ob tem pa zbral tudi tri nastope za slovensko reprezentanco.

Po koncu aktivne kariere se je odločil za trenersko pot in po pridobitvi licence od leta 2007 najprej deloval kot pomočnik Pavla Pinnija v Celju, od junija 2008 pa kot pomočnik Darka Milaniča v mariborskem klubu. V sezoni 2011/2012 je kot glavni trener preživel pri Muri, po izpadu iz prve lige pa je nato prevzel drugoligaško ekipo Aluminij iz Kidričevega ter se potem preselil v Maribor. Kaj bo počel zdaj, še ne ve.

“Še naprej se bom izobraževal v nogometu in čakal na novo priložnost. Gledal bom tekme Maribora in bil njihov največji navijač,” je ob slovesu še dejal Šimundža.

STA


Najbolj brano