Tina Maze ima 777 točk

Mikaela Shiffrin (1:56,66) je zmagovalka slaloma za svetovni pokal alpskih smučark na Sljemenu nad Zagrebom. Američanka je v finalni vožnji ubranila vodstvo s prve proge.

Tina Maze je tekmo v Zagrebu končala na petem mestu. Foto: STA
Tina Maze je tekmo v Zagrebu končala na petem mestu. Foto: STA

ZAGREB > Edina slovenska finalistka Tina Maze (+ 3,50) je tekmo končala na petem mestu, peta je bila tudi po prvi vožnji. Mazejeva je ohranila prepričljivo vodstvo v skupnem seštevku.

Drugo mesto je pripadlo Avstrijki Kathrin Zettel (+ 1,68), ki je bila druga tudi na prvi progi. Na tretje mesto pa se je s četrtim časom prve vožnje zavihtela Norvežanka Nina Loeseth (+ 2,79), potem ko je tretja na prvi progi Čehinja Šarka Strachova v finalu odstopila. Pred Mazejevo se je uvrstila še Švedinja Frida Hansdotter (+ 3,27).

Na startu sta bili še dve Slovenki, Ana Bucik s startno številko 57 in Katarina Lavtar s startno številko 67, ki pa prve vožnje nista končali in sta odstopili.

Slovenska šampionka Mazejeva na progi Rdeči spust ni ponovila drugega mesta, največjega uspeha na tem zagrebškem slalomu, ki ga je dosegla leta 2012. Krona snežne kraljice tako ostaja eden izmed neuresničenih ciljev. Mazejeva pa je s solidnim petim mestom osvojila pomembne točke v boju za končni cilj letošnje sezone, zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala za še drugi karierni veliki kristalni globus.

Tina Maze je danes osvojila dodatnih 45 točk in jih ima skupno že 777. Z novo zmago se je na drugo mesto skupnega seštevka zavihtela 19-letna Američanka Shiffrinova (545), ki za Mazejevo zaostaja 232 točk. Branilka skupne zmage Avstrijka Anna Fenninger je zdrsnila na tretje mesto, njen zaostanek za Mazejevo pa znaša 290 točk.

V posebni slalomski razvrstitvi je mesto vodilne po zaslugi druge vožnje, po prvi je bila zgolj osma, ohranila Hansdotterjeva (320 točk), a se ji je le na eno točko razlike približala danes zunajserijska Shiffrinova (319), ki je bila najhitrejša na obeh progah. Odlično se v slalomskem seštevku drži tudi Mazejeva (294), ki je na tretjem mestu s 26 točkami zaostanka za vodilno.

Olimpijska slalomska prvakinja iz Sočija Shiffrinova se je v Zagrebu veselila še 12. zmage v svetovnem pokalu ter druge zmage po vrsti, saj je slavila tudi na zadnjem slalomu v minulem letu v Kühtaiju. V tej zimi je še tretjič stopila na najvišjo stopničko zmagovalnega odra, potem ko si je na veleslalomski premieri v Söldnu prvo mesto razdelila s Fenningerjevo.

Zagreb bo v torek gostil še moški slalom.

Shiffrinova je na zagrebškem slalomu še drugič slavila zmago, prva je bila tudi na prejšnji tekmi pred dvema letoma, lani je slalom za snežno kraljico odpadel zaradi pomanjkanja snega.

STA


Najbolj brano