Sežanci so resni favoriti za napredovanje v 2. SKL

Tekmovanje v tretji košarkarski ligi vstopa v drugi del, ko se bodo na igriščih potrjevale končne odločitve o uspešnosti ali neuspešnosti sezone. Blizu napredovanja v drugo ligo so Sežanci.

Še pred nekaj leti je sedanji trener Sežancev Miro Jurić svoje znanje uveljavljal tudi na igriščih. Foto: Leo Caharija
Še pred nekaj leti je sedanji trener Sežancev Miro Jurić svoje znanje uveljavljal tudi na igriščih. Foto: Leo Caharija

SEŽANA > Prejšnji konec tedna so košarkarji opravili s tekmovanjem v vzhodni in zahodni skupini 3. SKL. Drugo leto zapored se ligi marca združita v enotno tekmovanje v treh različnih skupinah, pri čemer je letos bistvena le liga za prvaka. Tekmovalni sistem se sicer prilagaja številu klubov.

V tretji ligi je skupaj 19 klubov (deset na zahodu in devet na vzhodu), v končnici pa jih sodeluje 18. Šest se jih bori za prvaka, šest za razvrstitev od 7. do 12. mesta in šest od 13. do 18. mesta, po trije v vsaki skupini z zahoda in vzhoda. S tekmovanjem je že končala najslabša ekipa, Postojna, če bo dejansko izpadla iz tretje lige, pa bo jasno šele čez čas.

V boju za napredovanje v drugo ligo bo letos našo regijo zastopala sežanska Mesarija Prunk, ki ni poznala poraza. Ima 18 zmag, osvojila je 36 točk. Še več: večje število tekem so izbranci trenerja Miroslava Jurića sklenili s 40 in več točkami prednosti, zato ne čudi tudi izjemna razlika v danih in prejetih koših oz. točkah - kar 505 več so ji natresli, kot pa jih prejeli! Lani si je napredovanje zagotovila Ajdovščina (v dodatnih kvalifikacijah), letos se vrata za neposredno uvrstitev v 2. SKL zdijo na široko odprta Sežancem. Jurić ni sicer ravno navdušen pri poudarjanju lahkotnosti visokih zmag njegovega moštva. “Igrali smo zahtevne tekme in zmagovali s pravim pristopom. V prvem delu lige so bile vsaj tri kakovostne ekipe, proti katerim je bilo potrebno odigrati na visokem nivoju.”

Ob Mesariji Prunk so v skupno ligo za napredovanje uvrščeni še Medvode in Globus, iz vzhodnega dela 3. SKL pa Konjice, Maribor Branik in Janče. Po mnenju nekaterih naj bi bil vzhodni del lige nekoliko močnejši, a dejansko moč ekipe pokažejo šele v medsebojnih merjenjih moči. Tako kot Sežanci tudi Konjice v zadnjih šest krogov prvenstva vstopajo brez poraza, oboji veljajo za glavne favorite za napredovanje. V 2. SKL napredujeta najboljši ekipi lige za napredovanje, tretja in četrta pa gresta v kvalifikacije. Moštva namreč v nadaljevanje prenašajo medsebojne rezultate.

Sežance v soboto doma ob 19. uri za uvod čaka dvoboj z Mariborom Branikom, tudi nekdanjim prvoligašem. Oba tekmeca sta se v končnici merila tudi lani, le da v skupini od 7. do 12. mesta. “Pričakujem, da bi bile za napredovanje dovolj tri zmage, vendar se posvečamo vsaki tekmi posebej. Najprej moramo razmišljati o Mariboru, ki nas je lani premagal za 40 točk,” pravi Jurić. ROK MAVER


Najbolj brano