Severni pekel se bliža

Sezona spomladanskih klasik je na vrhuncu. Dirki po Flandriji bo v nedeljo sledila bržkone najtežja enodnevna kolesarska preizkušnja Pariz-Roubaix, na kateri bosta vrtela pedala tudi Idrijčan Borut Božič in Ajdovec Kristijan Koren.

Borut Božič se nadeja, da bo imel na dirki Pariz-Roubaix več 
sreče kot  v preteklih dveh letih.
Borut Božič se nadeja, da bo imel na dirki Pariz-Roubaix več sreče kot v preteklih dveh letih. 

NOVA GORICA > Za primorska predstavnika v elitnem kolesarskem razredu World Tour belgijske klasike iz različnih razlogov niso potekale po željah. Borut Božič ima zadnjih nekaj let prvi del spomladanskih preizkušenj posebej podčrtan. Tudi letos jih je označil kot svojevrstni vrhunec sezone, a rezultati niso bili na ravni pričakovanj. Še najbolje se je odrezal na E3 Harelbeke, kjer je osvojil enajsto mesto, s katerim pa tudi ni bil posebej zadovoljen. “Naredil sem napako v ciljnem sprintu, na dirki Gent-Wewelgem pa se mi je primerila okvara na kolesu. Nisem mogel več nadomestiti zamujenega. Po Flandriji sem se pretežni del dirke počutil odlično, noge so me ubogale do manjše krize 35 kilometrov pred ciljem, ko se je vodilna skupina razcepila na dva dela. Sam sem ostal v drugem in brez možnosti za želeni dosežek,” je za PN pojasnil Božič, ki je dirko končal na 36. mestu.

Že 113. izvedba dirke Pariz-Roubaix se bo začela v Compiegnu in končala na znamenitem velodromu v Roubaixu. Zaščitni znak so odseki s tlakovci. Letos jih je 27 v skupni dolžini 52,7 kilometra. Zanimivo je, da bodo trije od teh odsekov na sporedu tudi julija, v četrti etapi dirke po Franciji. Lani je na Severnem peklu slavil Nizozemec Nikki Terpstra (Etixx), ki je tudi letos v odlični formi. Na dirki po Flandriji je moral v zaključku priznati premoč le Norvežanu Alexandru Kristoffu (Katjuša).

Z drugačnimi nevšečnostmi se je na začetku pomladi ubadal Kristijan Koren. “Na preizkušnji od Tirenskega do Jadranskega morja sem zbolel, posledice pa še vedno čutim. Bolezen mi je očitno pobrala precej moči, ki bi jo potreboval za vidnejšo vlogo na enodnevnih klasikah. Ni mi preostalo drugega, kot da moštvenim kolegom pomagam po svojih najboljših močeh, potem pa me je enostavno zmanjkalo. Tako se je zgodilo tudi na dirki po Flandriji, kjer sem popustil po 200. kilometru. Morda bi v danem trenutku veljalo tudi prilagoditi tekmovalni program in se spočiti, a za nazaj se ne da nič spremeniti. Na Pariz - Roubaix grem seveda brez rezultatskih ciljev, pomagati ekipi kolikor se bo le dalo, potem sledi tekmovalni premor,” je za PN povedal Koren.

Po odhodu Slovaka Petra Sagana v moštvu Cannondale Garmin nimajo več posebej izrazitega kandidata za vrh na enodnevnih preizkušnjah. Nizozemcu Sebastianu Langeveldu v prvem delu spomladanskih klasik ni šlo skoraj nič po načrtih. Nekoliko bolj zadovoljen je bil njegov rojak Lars Boom, sicer Božičev moštveni kolega pri Astani, saj je na dirki po Flandriji osvojil šesto mesto. Prav Boom in Božič sta vnovič glavna aduta kazahstanske ekipe za Severni pekel, kot tudi imenujejo preizkušnjo od Pariza do Roubaixa.

Božiča na eno najbolj slovitih klasik ne vežejo najlepši spomini. Pred dvema letoma, ko je bil v sijajni formi, mu je na poti do vidnega dosežka načrte prekrižal padec z zoprno poškodbo, ki je zahtevala tudi daljše okrevanje. Lani ga je zaustavila okvara kolesa.

“Seveda si želim vidnega dosežka, a na Roubaixu je toliko dejavnikov, ki krojijo razplet, da je nemogoče kaj napovedati. Tudi krog favoritov je širok. V ospredje bodo stopili v 160 kilometru, ko pridemo v arenberški gozd. Ekipe, kot so Sky, Katjuša, BMC, Quick Step, bodo narekovale taktiko, ostali se jim bomo poskušali prilagajati in iskati svojo priložnost. Je pa Pariz-Roubaix nekaj posebnega tako kot je tudi dirka po Flandriji. Obe sodita v super težko kategorijo,” je pojasnil Božič, ki ga za ogrevanje danes čaka sprinterska preizkušnja v Belgiji, kjer bo pomagal moštvenemu kolegu Andrei Guardiniju. Jutri pa si bo ogledal oziroma preizkusil zadnjih 60 kilometrov dirke Pariz-Roubaix. ALEŠ SORTA


Najbolj brano