Sever junak Svete Gore

Novogoriški Kolesarski klub Djak je gostil vzpon na Sveto Goro, ki šteje za slovenski pokal žensk, rekreativcev in veteranov. Najhitreje se je na vrh pripeljal član KD Papež Podgorje Srečko Brulc, glavni junak pa je bil paraolimpijec Marko Sever.

Kolesarji so se pod Sveto Goro spopadli z najbolj strmim 
klancem v letošnji sezoni.  Foto: Polona Makovec
Kolesarji so se pod Sveto Goro spopadli z najbolj strmim klancem v letošnji sezoni.  Foto: Polona Makovec

NOVA GORICA > Kolesarski klub Djak je z Mestno občino Nova Gorica v sklopu tedna mobilnosti izpeljal kolesarski dan z vrhuncem - pokalno dirko iz Nove Gorice (93 metrov nad morjem) na Sveto Goro (681 m). Sicer se je del udeležencev dneva odpravil tudi na 108-kilometrski kolesarski izlet (Brevet) treh svetišč (Sveta Gora - Lig Stara Gora v Benečiji), najmlajši pa so se pomerili v otroškem krosu pred stavbo mestne občine.

Ostale najboljše primorske uvrstitve po kategorijah, veterani C: 1. Boris Kampuš (Izvir Vipava); D: 1. Robert Likar (oba Izvir Vipava), 2. Milko Volarič (Soča), 3. Tomi Iskra (Brda); E: 1. Bruno Čibej (Izvir Vipava), 3. Robert Mulej; G: 2. Miran Samokec, H: 2. Zorko Cigoj (vsi Brda) ; I: 2. Franc Mikuž (Izvir Vipava); ženske A: 3. Lucija Miklavec (Šempeter).

Na 5,7-kilometrski strmi klanec na Sveto Goro se je pognalo 111 kolesarjev, med katerimi je bil tudi paraolimpijec Marko Sever iz Dobravelj pri Ajdovščini, ki je po izredni strmini zgolj z rokami voziček prignal na vrh v manj kot 49 minutah (48,52). Progo je sicer najhitreje - 21 minut in 38 sekund - zmogel kolesar KD Papež Podgorje Srečko Brulc. Za njim je na vrh prišel najboljši Primorec, član MBK SportR.si iz Črnega Vrha nad Idrijo Dean Bratuš (21,57). Tretji je bil Grega Filipič (Alpe, 22,03).

Med dekleti je bila najhitrejša Teja Gulič (Tuš team, 26,48) pred kolesarko Brd Ivanko Škerlj (32,05) in članico domačega kluba Nino Jug (34,46).

Sezona slovenskega pokala se bo iztekla s še dvema primorskima postajama. V soboto bo KK Soča gostil tradicionalni vzpon za pokal občine Kobarid, zaključek sezone pa bo KD Brda priredilo 10. oktobra z vzponom na Sabotin.

Primorci se potegujejo za niz odličij v skupnih seštevkih posameznih kategorij. Dve dirki pred koncem sezone imajo pokalne naslove med moškimi skoraj že zagotovljene Robert Likar (veterani D) in Bruno Čibej (E, oba Izvir Vipava), med dekleti pa Nina Jug (ženske A) in Ivanka Škerlj (C). Med veterani H ima še možnost vodstvo ubraniti Zorko Cigoj (Brda). Za srebro se borijo Dean Bratuš (B), Boris Kampuš (Izvir Vipava, C) in Milan Bahar (Postojna, I), za bron pa Jožef Blažič (Brda, G) in Franc Mikuž (Izvir Vipava, I).

IM


Najbolj brano