Sestavili bi primorsko reprezentanco

Uprava rokometašic Mlinotesta je po najuspešnejši klubski sezoni v času samostojne Slovenije naznanila, da namerava klub podpreti na poti k utrditvi v slovenskem vrhu in se preizkusiti tudi v Evropi.

Vrh ajdovskega rokometa: trener Dušan Vidmar, pomočnik 
Jurko Pregar, predsednik uprave Mlinotesta d.d. David 
Nabergoj in predsednik RK Mlinotest Ivan Vodopivec. Foto: Igor Mušič
Vrh ajdovskega rokometa: trener Dušan Vidmar, pomočnik Jurko Pregar, predsednik uprave Mlinotesta d.d. David Nabergoj in predsednik RK Mlinotest Ivan Vodopivec. Foto: Igor Mušič

AJDOVŠČINA > Le nekaj dni po koncu sezone so v vrhu letos najuspešnejšega rokometnega kluba na Primorskem njegovi vodilni možje ob oceni sezone že odstrli del načrtov za novo sezono. Rokometni klub Mlinotest bo z letošnjim jedrom ekipe in z manjšimi okrepitvami startal na mesta med prvo četverico v domačem prvenstvu in tekmoval v enem od evropskih pokalov. Sočasno se bo boril tudi za lovoriko kluba z najboljšimi mladimi selekcijami v združenju slovenskih ženskih prvoligašev. Tako je načrte kluba s kar 128 aktivnimi rokometašicami po drugi najuspešnejši sezoni v zgodovini ajdovskega rokometa (bolje je bilo le leta 1991, drugo mesto) strnil predsednik Ivan Vodopivec.

Odločajo domačini

K smelim načrtom je precej prispevala uspešnost glavnega pokrovitelja, družbe Mlinotest - tako v tekočem poslovanju kot tudi z nedavnim odkupom 29-odstotnega lastninskega deleža, ki so ga skupaj zagotovili zaposleni in ajdovska občina. Ker s tem podjetje ostaja v domačih rokah, se po prepričanju predsednika uprave Davida Nabergoja tudi v rokometu odpirajo nove priložnosti: “Po velikem uspehu ekipe in trenerja sprejemamo izziv, biti v vrhu slovenskega rokometa in se preizkusiti v Evropi. Smo ambiciozni in trezni. Poslovali bomo v okviru proračuna in brez dolgov - kot doslej. Mi nismo Krim, za katerega je pol milijona drobiž. Naše izhodišče je letnih 130.000 evrov. Kar bo še nujno potrebno za evropski pokal, bomo zbrali. Zdravo vlaganje v rokomet se splača. To je ugleden slovenski šport. Ne nazadnje je bil Krim evropski prvak. Pri sestavljanju ekipe bomo potrpežljivi. Položaj na trgu se bo še spreminjal. Vstop tujcev v naša velika podjetja in privatizacija državnih deležev v njih bosta povzročila, da bo denarja marsikje manj, s tem pa se bodo odprle nove možnosti tudi za nas, ki smo ambiciozno okolje in zanesljivi plačniki.”

Nekaj dopolnjevanja ekipe bo nujnega, saj sta z igranjem rokometa prekinili Mateja Kavčič in Mariša Tripković, v novi sezoni pa bo kar osem članic prve ekipe študentk v Ljubljani. Ostale igralke, na čelu z drugo strelko lige Tino Rojc in z mladinskima reprezentantkama Špelo Ferfolja in Majo Svetik, ostajajo v mestu burje. Glede na vse skupaj ob oceni trener Dušan Vidmar razmišlja takole: “Tretje mesto je rezultat trdega dela, najboljše podpore navijačev v slovenskem prvenstvu, a tudi športne sreče. Igrali smo namreč z mladinkami in z le štiri članicami, med katerimi se nobena ni poškodovala v ključnem obdobju prvenstva. Tako smo lahko zdržali in formo celo stopnjevali. Če bomo v novi sezoni igrali še v Evropi, bo že zaradi večjega števila tekem, utrujenosti in posledično večje možnosti poškodb potrebno imeti več enakovrednih igralk.”

RK Mlinotest je ponovno kandidat za klub z najboljšim mlajšimi selekcijami med prvoligaši. Vse selekcije so se uvrstile na zaključne turnirje DP: mlajše deklice, ki jih vodi Jurko Pergar, se borijo za četrto mesto, starejše pod vodstvom Tine Rojc za sedmo, kadetinje (trener Branko Leban) in mladinke (Dušan Vidmar) pa za naslov prvaka.

Za okrepitve je še vedno čas

V Ajdovščini so pri iskanju rokometašic zavihali rokave že takoj po izstopu Pirana iz lige. Lov na Leo Kranjc in Valentino Panger zaradi bogatejših ponudb iz Zagorja sicer ni uspel, vendar se predsednik kluba zato ne vznemirja: “Mi smo kot urejen in plačilno sposoben klub s solidnimi rezultati postali zanimivi. Nudimo priložnost, da se tu uveljavijo najboljše rokometašice na Primorskem in gredo nato od nas v velike klube, kar se je nekoč že dogajalo. Pri organizaciji treninga smo v dobrih odnosih s fakultetami, kjer dekleta študirajo. Zagotavljamo avtomobile za vsakodnevni prevoz v Ajdovščino, v novi sezoni pa bomo poskušali zagotoviti dva treninga tedensko v Ljubljani pod našim strokovnim vodstvom.”

V katerem evropskem pokalu bo Mlinotest igral, bo več znano po razpletu finalnega pokalnega turnirja.

IGOR MUŠIČ


Najbolj brano