Šest izključitev, igralec prijavil sodnika

Jesenski del primorske nogometne lige je pod streho. V njej po reformi tretjih lig igra le sedem klubov, kakovost tekmovanja pa je očitno padla. Vse več je tudi nezadovoljstva, sporov in popolnega živčnega zloma, kot denimo v zadnjem krogu.

Sodniki imajo v primorski ligi veliko dela - pa ne le z nogometno igro. Foto: Leo Caharija
Sodniki imajo v primorski ligi veliko dela - pa ne le z nogometno igro. Foto: Leo Caharija

KOPER > Vprašanje je predvsem, kako bi lahko MNZ Koper, ki vodi tekmovanje, pomagal manjšim klubom, ki počasi izumirajo (dovolj je pogled na število ekip v mlajših selekcijah). Obljub je bilo veliko, narejenega pa nič.

Zadnji zapisnik disciplinskega sodnika Srečka Zebca kaže, da EPNL res postaja kavbojska liga. Glavno vlogo v zapisniku ima nogometni klub iz Podgrada, ki na tekmah od 3. kroga dalje ne dovoli izobešanja zastave Medobčinske nogometne zveze Koper, ki tekmovanje vodi. Po njihovem ima ta organizacija skrajno neprimeren odnos do večine klubov v ligi. Po naših podatkih Plama IK od tedaj tudi ne izplačuje stroškov za sodnike in delegata.

Burno v Košani

Za piko na i je poskrbelo dogajanje na zadnji tekmi v Košani (Plama je izgubila z 0:5), ki jo je sodil Miha Sedej iz Tolmina. Med 51. in 53. minuto je bilo kar pet gostov izključenih. Med igralci je najprej drugi rumeni karton dobil Mitja Jagodnik. V zapisniku piše, da se “igralec z odločitvijo sodnika ni strinjal in je protestiral, žalil sodnika ter ga s telesom odrival. Po končani tekmi je igralec hotel s sodnikom fizično obračunati, kar so mu preprečili domačini.” Minuto zatem je rdeče videl Grega Mezgec. “Igralec je pristopil do glavnega sodnika ter ga odrinil z rokama v predel prsi, med početjem pa je sodnika tudi grobo žalil.” Naslednji je bil v isti minuti zaradi istega vzroka - jeze zaradi prekrška v korist domačih - izključen vratar Alen Silić, ko je močno brcnil žogo v smeri glavnega sodnika, potem pa še sam pristopil do glavnega sodnika in ga z roko odrinil v predel prsi, nato pa z njim poskušal tudi fizično obračunati. Po tekmi ga je prijel za vrat, a so priskočili domačini in rešili nadebudnega tolminskega sodnika. Uveden je tudi postopek zoper pomočnika trenerja Zdravka Kirna, ki po izključitvi ni želel zapustiti prostora, po tekmi pa je želel s sodnikom fizično obračunati, prav tako zoper trenerja Igorja Racmana, ki je pritekel do kazenskega prostora ter pozival igralce, naj zapustij0 igrišča, “obenem pa sodnika grobo žalil, ko ga je imenoval narkoman!” Po koncu tekme se je tudi on želel “po moško” pogovoriti z glavnim sodnikom, a so bili prisebni domačini na mestu.

Svoje ravnanje je v imenu vseh vpletenih pojasnil pomočnik Kirn, ki je v opravičilo zapisal, da “niso želeli napasti sodnika, ampak le dobiti pojasnila.” Epilog je tak: Jagodnik je dobil sedem tekem, Mezgec in Kirn pol leta, Silić leto in pol, Racman pa sedem mescev suspenza.

Vrstni red po jesenskem delu tekmovanja v EPNL: Fama Vipava 22, Korte Avtoplus 19, Renče 13, Košana 11, Jadran Pivovarna Mahnič 8, Komen 5, Plama Instalacije Kovačič 3. Korte in Košana imata odigrano tekmo več od ostalih tekmecev.

Sodniško-igralska etika

V Krvavem Potoku je na tekmi med Jadranom PM in Kortami (0:4) po izključitvi domači igralec prijavil sodnika Kevina Zirnsteina iz Sečovelj. Alan Suban je namreč navedel, da ga je sodnik zmerjal in žalil ter kot priče priložil imena štirih igralcev. Da znajo tudi sodniki kakšno neprimerno zabrusiti igralcem, ni sicer nič novega, zelo redko pa se zgodi prijava. Zebec je ugotovil “nešportno in neetično” vedenje igralca, pri sodniku pa zgolj neprimerno izjavo “Ne bodi idiot” in igralca pomilostil s tremi tekmami prepovedi. Žal ni znano, če je bil sankcioniran tisti, ki naj bi skrbel za etično in športno obnašanje, kar navedena izjava zagotovo ni.

ROK MAVER


Najbolj brano