Serena Williams zanesljivo čez Marijo Šarapovo

Američanka Serena Williams in Španka Garbine Muguruza sta finalistki teniškega turnirja za grand slam v Wimbledonu. Williamsova, sicer prva nosilka turnirja z nagradnim skladom 37,17 milijona evrov, je v polfinalu premagala Rusinjo Marijo Šarapovo s 6:2 in 6:4, Španka pa je bila boljša od Poljakinje Agnieszke Radwanske s 6:2, 3:6 in 6:3.

Serena Williams v Wimbledonu leta 2012. Foto: Wikipedia
Serena Williams v Wimbledonu leta 2012. Foto: Wikipedia

WIMBLEDON > Mlajša od sester Williams se je že osmič uvrstila v finale v Wimbledonu, v soboto pa bo naskakovala že svojo šesto posamično zmago na tem tradicionalnem turnirju. Williamsova je v All England Clubu slavila že v letih 2002, 2003, 2009, 2010 in 2012, v svoji bogati biografiji pa ima še po šest zmag na odprtem prvenstvu Avstralije v Melbournu in odprtem prvenstvu ZDA v New Yorku ter tri na odprtem prvenstvu Francije v Parizu.

V današnjem polfinalnem obračunu je povsem razorožila Marijo Šarapovo, sicer zmagovalko tega turnirja iz leta 2004. Prvi niz je zanesljivo dobila s 6:2, nekaj več znoja je prelila v drugem nizu, na koncu pa vendarle, potem ko je v peti igri odvzela servis Rusinji, zasluženo slavila končno zmago.

“Bila sem malo živčna, saj že dolgo časa nisem nastopila v polfinalu turnirja za grand slam. Ni bilo lahko, za menoj je zanimiv in zahteven dvoboj, nič drugače ne bo v soboto, v Wimbledonu namreč vsi želijo zmagati,” je po polfinalni zmagi nad Šarapovo dejala 33-letna Serena Williams.

V sobotnem velikem finalu jo čaka obračun z dvanajst let mlajšo Španko Garbine Muguruzo, ki je po uri in 56 minutah premagala Agnieszko Radwansko. V Venezueli rojena 21-letna Španka je dosegla največji uspeh v svoji karieri in se prvič uvrstila v veliki finale turnirja za grand slam.

Španske barve v velikem finalu najbolj slovitega turnirja na svetu je nazadnje zastopala Arantxa Sanchez-Vicario davnega leta 1996, Garbine Muguruza pa si je z uvrstitvijo na odločilen dvoboj v Wimbledonu že zagotovila svojo prvo uvrstitev med “top 10” najboljših igralk na svetu.

Garbine Muguruza, ki je doslej dosegla le eno turnirsko zmago - lani je slavila na turnirju v avstralskem Hobartu -, je odlično odprla polfinalni dvoboj, pet leta starejšo in veliko bolj izkušeno poljsko tekmico je zasenčila v vseh teniških prvinah, po 34 minutah pa prvi niz dobila s 6:2. Španka je v prvi igri drugega niza takoj odvzela začetni udarec Radwanski, v nadaljevanju pa se je Poljakinja vendarle otresla pritiska in v šesti igri izenačila na 3:3, nato pa dobila naslednje tri igre za 6:3.

V odločilnem tretjem nizu je sprva kazalo na zmago Radwanske, 14-kratna zmagovalka turnirjev WTA in pred tremi leti celo druga igralka na jakostni lestvici je namreč takoj naredila “break”, a ji je Španka vrnila z enako mero in v drugi igri tretjega niza izenačila na 1:1. Odločitev o zmagovalki je padla v šesti igri, ko je Garbine Muguruza odvzela začetni udarec Radwanski ter nato osvojila svojega za vodstvo s 5:2, v deveti igri pa - navkljub nekaterim težavam in vidni, a razumljivi živčnosti - vendarle zmagala s 6:3.

“Vse svoje življenje sem posvetila temu cilju. Uvrstila sem se v finale Wimbledona, zdaj ga želim tudi osvojiti,” je po velikem zmagoslavju dejala Garbine Muguruza, nato pa dodala: “Dvoboj je bil zelo zahteven, Agnieszka ima precej več izkušenj s tovrstnimi dvoboji, a vseskozi sem verjela v svoje sposobnosti.”

V petek bodo na veliko sceno stopili najboljši štirje teniški igralci. Najprej bo na sporedu polfinalni dvoboj Novak Đoković (Srb/1) - Richard Gasquet (Fra/21), nato pa še Andy Murray (VBr/3) - Roger Federer (Švi/2).

STA


Najbolj brano