Septembrski izzivi

Bodo nogometaši Gorice nadaljevali zmagoviti prvoligaški ples? September prinaša dva največja izziva v športnem parku: danes Maribor in čez teden dni še Olimpijo.

Marcos Tavares (v rumenem dresu desno) je Novogoričanom 
natresel že 15 golov. Ga bodo zaustavili?  Foto: Boĺˇtjan Bensa
Marcos Tavares (v rumenem dresu desno) je Novogoričanom natresel že 15 golov. Ga bodo zaustavili?  Foto: Boĺˇtjan Bensa

NOVA GORICA > Modro-beli bodo danes igrali tudi proti tradiciji. Vijoličastih v prvenstvu niso premagali že lep čas, še posebej pred domačimi privrženci, ki utegnejo prav tako prekiniti tradicijo skromnih obiskov v športnem parku v preteklih letih. Gostovanja Mariborčanov so sicer vedno nekoliko izboljšala povprečje in olepšala številko, ki se je le izjemoma približala 1000 gledalcem. Danes naj bi jo krepko presegli, še posebej, upoštevaje letošnji trend.

Novogoričani so v dosedanjem delu sezone sicer odigrali le tri domače tekme. Na prvi z velenjskim Rudarjem se je v poletni pripeki zbralo 300 gledalcev, proti Zavrču jih je bilo že 800, dvoboju z novincem Krškim pa je v športnem parku prisostvovalo 1200 ljudi. Zato gre upravičeno pričakovati, da bodo serijski prvaki, kljub kopici dogodkov in televizijskemu prenosu, v športni park privabili lepo množico ljudi, ne le s Primorske. Tudi na podporo navijačev stavi domači trener Miran Srebrnič, pod čigar taktirko so modro-beli zabeležili zadnjo domačo zmago nad Mariborčani v sami končnici sezone 2008/09. Vijoličasti so takrat že imeli v žepu naslov prvaka po petletni suši, Novogoričani pa so se zasidrali na drugem mestu.

Lepo bi bilo spet okusiti slast zmage nad Mariborčani tudi v prvenstvu, a to še zdaleč ne bo preprosto. V nekaj mesecih niso postali slaba ekipa, igralci, ki so še lani jeseni zbirali točke v ligi prvakov, pa niso pozabili igrati nogometa. V vsakem primeru bi nas čakalo zahtevno delo, z menjavo trenerja pa se je pojavilo še nekaj oteževalnih okoliščin oziroma neznank. Največja je ta, da ne vemo, kako se nam bodo tekmeci zoperstavili. Na vsak način pa moramo ostati osredotočeni na našo igro ter iztržiti izid, s katerim se bomo poskušali obdržati na prvem mestu,” je pojasnil Miran Srebrnič. Trener Gorice je zadovoljen z opravljenim v prvenstvenem premoru in s spoznanjem, da lahko resno računa tudi na koga izmed igralcev, ki v uvodnem delu sezone niso bili v prvem planu.

Na včerajšnjem zadnjem treningu je Matija Škarabot začutil bolečino v mišici, a naj bi danes vendarle bil v izboru za tekmo. Manjkal bo torej le Miha Gregorič, pri Mariborčanih pa sta že dalj časa poškodovana Aleksander Rajčević in nekdanji Goričan Welle N'diaye. V kadru verjetno ne bo še Aleša Mejača, zato pa utegne po daljšem tekmovalnem premoru spet dobiti priložnost drugi “pomiloščeni kaznjenec” iz obdobja Anteja ŠimundžeDalibor Volaš. Ankarančan je že tresel goriško mrežo v dresu Kopra in Maribora, a ne tako učinkovito kot vijoličasti kapetan Marcos Tavares, ki je proti Novogoričanom trikrat dosegel trojček zadetkov. Težko je verjeti, da bi novi trener Krunoslav Jurčić od prve minute ponudil priložnost rekonvalescentoma Petru Stojanoviću in Marwanu Kabhi ali novincu, ki se je mudil z mlado reprezentanco Črne gore, Marku Jankoviću. Sicer pa v zadnjih letih velja, da naj bi bila prav širina igralskega kadra glavna primerjalna prednost prvakov.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano