Senzacija dvojice Lovšin - Gorišek

V nasprotju s pričakovanji je na sobotnem državnem prvenstvu v odbojki na mivki največ pozornosti zbudilo žensko finale, v katerem sta prvakinji postali mladinki Volley cluba Portorož Tajda Lovšin in Daja Gorišek.

KRANJ > Že preboj 15-letne Tajde Lovšin in leto starejše Daje Gorišek v finale je bilo presenečenje, saj sta dekleti na mladinskem državnem prvenstvu prišli le do polfinala. Lovšinova, ki je zrasla v ankaranski odbojkarski šoli, in Goriškova, ki je bila v mlajših letih tenisačica (obe sta članici VC Portorož), sta v četrtfinalu z 2:1 (18,-19,12) najprej izločili izkušeni prvoligaški igralki Elmino Handanović (pred leti je igrala v Kopru) in Matejo Veber, v polfinalu pa sta bili z 2:1 (-11,17,8) še boljši od para Nuša Horvat - Meta Jerala. Najstnici sta nato v finalu spet z 2:1(16,-15,13)ugnali precej izkušenejšo dvojico - Korošico Ano Skarlovnik in Izolanko Jeleno Pešić z 2:1 (16, -15, 13). Presenečenje je toliko večje, ker sta Skarlovnikova in Pešićeva reprezentantki, ki sta Slovenijo zastopali na nedavnih olimpijskih kvalifikacijah in sta bili po zaključku tekmovalne kariere Simone Fabjan in Andreje Vodeb prvi favoritinji za naslov. Uspeh VC Portorož sta z bronastim odličjem dopolnili še reprezentantki Nina Lovšin in Tjaša Jančar, ki sta v malem finalu z 2:0 (18,17) odpravili dvojec Horvat - Jerala.

Vrstni red pri vrhu bi bil bržkone drugačen, če bi nastopile vse najboljše specialistke na mivki. Nekatere so očitno varčevale z močmi za največji mednarodni turnir sezone v Sloveniji, ki bo konec tedna v Ljubljani. Tam bosta nastopili tudi navezi sester Erike in Katarine Fabjan ter Martine Jakob Emeršič in Jelene Strel Kosmač. Te igralke so v minulih letih na državnih prvenstvih redno igrale v velikem ali malem finalu. Sicer bosta v Ljubljani igrali tudi dvojici Skarlovnik - Pešić in Jančar - Lovšin.

Med moškimi je v ponovitvi lanskega finala štajersko - koroški dvojec, ki je branil naslov (Jure Peter Bedrač - Danijel Pokeršnik) nalogo uspešno opravil. Še drugič zapored sta morala njuno premoč priznati člana VC Portorož Leo Mohorič in Klemen Ponikvar. Favorita sta slavila z 2:0 (12,18).

Ostali pomembnejši primorski rezultati; moški, četrtfinale - Mohorič - Ponikvar : Aleksander Tepić - Žiga Kumer (vsi Portorož) 2:0 (9, 11); polfinale - Mohorič - Ponikvar : C. in J. Vrhunc 2:0 (19,16) ženske, četrtfinale - Nina Lovšin - Tjaša Jančar (VC Portorož) : Pene - Kontrec 2:1 (8,-16,8), Horvat - Jerala : Eva Zupan - Dajana Lucas (VC Portorož) 2:0 (17,13), Skarlovnik - Pešić : Karmen Gec - Kaja Turk 2:0 (12,17); polfinale - Lovšin Jančar : Skarlovnik - Pešić 0:2 (19,15).

STA, IM


Najbolj brano