Selektor jima skače po glavah

O pomenu vloge organizatorja igre v rokometnem moštvu je brezpredmetno razpravljati. Glavna motorja igre slovenske reprezentance na evropskem prvenstvu na Poljskem bosta veteran Uroš Zorman in aktualni zvezdnik Dean Bombač.

Dean Bombač v značilnem prodoru. Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Dean Bombač v značilnem prodoru. Foto: Tomaž Primožič/Fpa

LAŠKO > “Organizatorji igre smo vedno krivi za vse. Trenerji in selektorji se vedno najprej obrnejo na nas, če gre kaj narobe,” je pred odhodom na Poljsko za PN pojasnil Uroš Zorman. “Enfant terrible” slovenske izbrane vrste je v pripravljalnem obdobju odlično sodeloval s selektorjem Veselinom Vujovićem, ki od kapetana zahteva maksimalno zavzetost. “Selektor mi skače po glavi že od prvega dne, ko je prevzel to funkcijo. Ni edini trener v moji karieri, ki deluje na takšen način, tako da sem tega že vajen. Zavedam se, da moramo srednji zunanji igralci sestaviti mozaik na igrišču. Imamo največjo odgovornost. Prepričan sem, da bomo tudi proti Švedom skupaj sestavili nekaj pametnega,” je pojasnil 36-letni Zorman, ki se je leta 2004 na domačih tleh veselil srebra na prvenstvu stare celine. Na Poljsko se bivši član Prul, Ademar Leona, Celja in Ciudad Reala, ki v zadnjih letih nastopa ravno za tamkajšnje Kielce, odpravlja brez visokoletečih napovedi: “V zadnjih dneh je bila na treningih opazna utrujenost, svoje so prispevale tudi zdravstvenie težave, a bo vse to do prve tekme že pozabljeno. Na prvenstvu bomo spet šli po normalnih tirih naprej.”

Sodeč po videnem na pripravljalnih tekmah bo največje breme organizacije igre vendarle prevzel Dean Bombač, ki se je takole navezal na besede izkušenejšega kolega: “Selektor je meni in Urošu Zormanu dejal, da sva vlečna konja te reprezentance in da nama bo največ skakal po glavi. Menim, da je tako tudi prav. Po drugi strani imava pri organizaciji igre kar proste roke.” 26-letnega Koprčana zadnji pretresi niso preveč prizadeli: “Res je bilo zadnje dni kar malce vetrovno (smeh), a takšne stvari se pač dogajajo. Veseli mi, da se je Dragan Gajić na zadnje selektorjeve odločitve odzval na pravi način in še enkrat potrdil, da je velik človek. Sam se dobro počutim, malce me mučijo le stopala.” Otrok koprskega rokometa, ki se po koncu sezone seli ravno v Zormanove Kielce, je takole predstavil recept za zmago proti Švedom: “Prikazati moramo vrhunsko obrambo, si z njo izboriti čim več protinapadov, obenem pa izpolniti vsa selektorjeva navodila. Sicer je dokaj nehvaležno primerjati sistem prejšnjega in aktualnega selektorja. Pri Borisu Deniću smo razmišljali o tem, da lahko vsakemu tekmecu zabijemo več kot 35 zadetkov, medtem ko pri Veselinu Vujoviću ciljamo na to, da prejmemo manj kot 23 zadetkov.

SIMON MALJEVAC


Najbolj brano