Selektor Zdovc je zadovoljen

Po uvodni pripravljalni zmagi proti Novi Zelandiji se je slovenska košarkarska reprezentanca v minulih dneh dvakrat pomerila z Avstralijo, proti kateri je zabeležila zmago in poraz.

Jure Zdovc meni, da je do evropskega prvenstva še dovolj časa za odpravo napak. Foto: Simon Maljevac
Jure Zdovc meni, da je do evropskega prvenstva še dovolj časa za odpravo napak. Foto: Simon Maljevac

LJUBLJANA > V drugem in tretjem pripravljalnem obračunu za septembrsko evropsko prvenstvo je slovenski selektor Jure Zdovc lahko računal tudi na pomoč Zorana Dragića in Jake Klobučarja, ki sta bila ključna moža na poti do ponedeljkove zmage proti “kengurujem”.

Ti se na dvobojih z evropskimi reprezentancami pripravljajo na bližnje kvalifikacije za olimpijske igre, njihova začetna peterka z Andrewom Bogutom, Matthewom Dellavedovo in še nekaterimi košarkarji iz lige NBA pa je v Laškem varovancem Jureta Zdovca povzročila obilico težav.

Po vodstvu gostov z 19:7 so se Slovenci vendarle zbrali in s serijo natančnih metov za tri točke hitro preobrnili rezultat v svojo korist ter si že do glavnega odmora priigrali visokih 12 točk prednosti. Po najvišji prednosti 17 točk je v domači izbrani vrsti prišlo do manjšega padca, a gostje iz Oceanije kljub nenatančnim poskusom Uroša Slokarja in Alena Omića s črte prostih metov zmage Slovenije vendarle niso uspeli ogroziti.

Prvo tekmo proti Avstraliji je Slovenija v Laškem pred 1500 gledalci dobila z 79:70 (26:23, 20:11, 15:13, 18:23). K zmagi so koše prispevali: Dragić 22, Klobučar 14, Omić 10, Balažić 9, Prepelič 8, Slokar 7, Joksimović 5 in Dimec 4. Drugo tekmo je v ljubljanskih Stožicah pred 3000 gledalci Slovenija izgubila z 51:66 (10:12, 17:16, 14:17, 10:21). Strelci: Omić 15, Balažić 8, Klobučar 7, Dragić 6, Tomič 5, Prepelič in Dimec po 3, Slokar in Mahkovic po 2.

Torkov spopad v Stožicah je prinesel drugačno zgodbo, saj slovenska reprezentanca, za katero nista igrala Luka Rupnik in Mitja Nikolič, nikakor ni ujela pravega ritma v napadu, tako da je bila kljub solidni obrambni predstavi proti tokrat precej bolj angažiranim Avstralcem visoko poražena.

Če so Slovenci v Laškem zadeli kar deset metov za tri točke, so v Stožicah njihovi poskusi z razdalje vztrajno leteli mimo, edino trojko iz skupno sedemnajstih poskusov pa je dobro minuto pred koncem tekme zadel Klobučar. Tako kot je Zdovc brez odvečne evforije pospremil uvodni zmagi, je bil tudi v torek zvečer kljub prepričljivemu porazu miren: “Avstralci so se izkazali kot pravi tekmec za ta del priprav. Na zadnji tekmi v Ljubljani je do izraza prišla utrujenost, kar je bilo očitno predvsem pri metu. S tako majhnim številom doseženih točk pač ne moreš do zmage. Nismo uspeli odgovoriti na agresivno igro gostov. Sicer pa sem lahko zadovoljen z videnim na prvih treh tekmah. Pomembno je, da se fantje trudijo, in to pričakujem od njih tudi v prihodnje.”

Edina svetla točka dvoboja v Stožicah je bil s 15 točkami in 12 skoki Alen Omić, ki bo očitno glavno slovensko orožje pod košem. Najvišji mož slovenske izbrane vrste je takole komentiral dogajanje na zadnji tekmi: “Začeli smo preveč mehko, nista nam stekla protinapad in met z razdalje, na koncu tekme pa so Avstralci zadeli še nekaj trojk, in poraz je bil neizbežen. Določene stvari bomo morali popraviti, a časa je še dovolj, in pred nami je še nekaj prijateljskih tekem.”

Uvodni trije obračuni so potrdili, da bodo Slovenci lahko enakovredni tekmecem le, če jih bodo zadržali pod 70 prejetimi točkami, kar je tako ali tako Zdovčeva mantra.

Za zdaj v igri “junakov” pogrešamo predvsem večje število protinapadov, ki bi morali biti ob pomlajeni in z maso podhranjeni zasedbi bržkone glavno orožje. Večjih skrivalnic si Zdovc, ki se je v torek zvečer za sodelovanje zahvalil branilcema Mihi Laporniku in Luki Vončini, niti v pripravljalnem obdobju praktično ne more privoščiti. Na voljo ima pač sila omejen izbor kakovostnih posameznikov, kot kaže, pa bo do zadnjega dne potekala bitka za dvanajst mest na avtobusu za Zagreb.

Konec tedna se bo Slovenija v Rigi pomerila s Poljaki in domačini, od 21. do 23. avgusta pa bo merila moči z Ukrajino, Finsko in Italijo na Adecco pokalu v Kopru.

SIMON MALJEVAC


Najbolj brano