Sedmica za rojstni dan?

Danes ob 19. uri čaka rokometašice ajdovskega Mlinotesta v domači ŠD Police lov na šest golov zaostanka s prve tekme s poljskim Elblagom. Če bo ta uspešen, se bodo Ajdovke prebile v četrtfinale evropskega pokala challenge.

Takole je na treningu v Dobravljah svojo iznajdljivost dokazovala krilna igralka Maja Svetik.  Foto: Igor Mušič
Takole je na treningu v Dobravljah svojo iznajdljivost dokazovala krilna igralka Maja Svetik.  Foto: Igor Mušič

AJDOVŠČINA > Včerajšnji dan ni postregel s presenetljivimi novicami. Medtem ko so se rokometašice Mlinotesta pred tekmo leta umaknile v mir bližnje športne dvorane v Dobravljah, je z zagrebškega letališča z avtobusom v mesto burje dopotovala številčno precej skromna poljska odprava. Igralkam in strokovnemu štabu delata družbo le še dva člana klubske uprave. Obvestil o prihodu poljskih navijačev niti včeraj ni bilo, neuradno pa naj bi se jih za en kombi le nabralo.

Tekma v športni dvorani Police se bo začela ob 19. uri, vstopnina bo šest evrov, naprodaj pa bodo tudi navijaški šali. Na srečo novih nezgod v številčno skromni Mlinotestovi ekipi v zadnjih dneh ni bilo. Pričakovano ne bo mogla pomagati Taja Čajko, ki bo po grdem zvinu gležnja po oceni klubskega fizioterapevta Mateja Lična morala na naslednjo tekmo počakati približno dva meseca.

Druga skrb trenerja Dušana Vidmarja, da bi se kaj zapletlo s poškodbo prsta na nogi edine preostale visoke igralke, sposobne prerivanja na črti, Teje Ferfolja, se je pokazala za odvečno. Teja je za naš časopis potrdila, da bo drevi pripravljena: “Prst je bil po tekmi res grdo videti, a se je po pregledu v bolnišnici pokazalo, da ni nič zlomljenega. Bolečina se počasi umirja in za tekmo ta ne bo več ovira. Poskušala bom - vsaj tako kot na Poljskem - čim bolj namučiti njihovo obrambo 6-0 in prispevati svoje k odpiranju prostora na zunanjih položajih in na krilih, kjer bodo naše priložnosti.”

In kje vidi na mednarodnem parketu najizkušenejša ajdovska rokometašica (prej je evropske izkušnje nabirala v Zagorju) priložnost za uspeh? “Treba bo zmanjšati število napak, izpeljati več protinapadov in paziti na pravočasno pokrivanje igralk v obrambi, da bi s tem zmanjšali tveganje za izključitve na najmanjšo možno mero.”

Zadnji trening Ajdovk je minil v sproščenem vzdušju, dopolnjenem s kratkim praznovanjem 20. rojstnega dne igralke Mete Pipan, ki je poskrbela tudi za sladko pogostitev. Svoje želje je strnila takole: “Najlepše darilo za rojstni dan bi bila zmaga s sedmimi goli razlike in napredovanje v četrtfinale. Dobro smo si odpočile. Upam, da nam bo uspelo igrati hitro, natančno in raznovrstno, kar bi bila prava popotnica za uspeh.”

Temu se pridružuje tudi trener Dušan Vidmar:“Poljakinje so zelo dobre in močne. Morali bomo igrati hitro, kar prinaša tudi tveganje napak, a drugače ne gre. Želim si, da bi imeli doma kakovostnejše sojenje kot na Poljskem in manjše število lastnih napak. Na vsem tem gradimo naše upe.”

Kapetanka Tina Rojc, ki je bila z devetimi goli in prikazanim v obrambi z naskokom igralka prve tekme na Poljskem, razmišlja le o tem, kako priti do napredovanja: “Moči smo si obnovile. Želja je velika. Posnetke in napake smo analizirali. Ne verjamem, da bo kaj bistveno tehnično-taktično novega pri Poljakinjah. Če ne bomo ponavljale napak s prve tekme, imamo možnosti za zmago. Izhodišče mora biti dobra obramba z nizkim številom prejetih golov, manj kot 28, da bi nam s tem že morebitna naša prednost šestih golov zadoščala za preboj naprej. Seveda razlike ne bo mogoče narediti v desetih minutah. Od prve do zadnje minute bomo morale v igri rasti in paziti, da Elblag ne bo prihajal do lahkih protinapadov.”

Na Poljskem tretjeuvrščeni Elblag je sredino prvenstveno tekmo, v kateri je gladko premagal Kocierzyn, odigral z zasedbo, ki se je predstavila že na prvi tekmi z Ajdovkami. Tudi tokrat je realizacija slonela na Magdi Balsam, Aleksandri Dankowski in Sylwiji Lisewski (po pet golov) ter Aleksandrji Jedrzejdzyk (sedem).

Pri Mlinotestu sta proti močnim Poljakinjam prodornost ob Rojčevi pokazali še Maja Svetik in Slavica Schuster. Tokrat bo za presenečenje in morebitno napredovanje potreben še izdatnejši strelski prispevek drugih soigralk.

IGOR MUŠIČ


Najbolj brano