Sedmica domačih adutov

V soboto se je s kar sedmimi odličji primorskih tekmovalcev v Renčah zaključilo evropsko prvenstvo v umetnostnem kotalkanju za kadete in mlajše mladince.

Šampioni, ki so zrasli v Renčah: Tanita Kaja Černe, Ana Turel, Natan Muhič, Lana Pregelj in Jessica Marka
  Foto: Igor Mušič
Šampioni, ki so zrasli v Renčah: Tanita Kaja Černe, Ana Turel, Natan Muhič, Lana Pregelj in Jessica Marka  Foto: Igor Mušič

RENČE > Tekmovalni uspehi v renški kotalkarski dvorani so se na štiridnevnem evropskem prvenstvu stopnjevali iz večera v večer. Prvi vrhunec je nastopil v petek pozno zvečer, že po oddaji naših besedil za sobotno številko v tisk.

V prostem programu je med kadetinjami evropska prvakinja sicer postala Italijanka Rebecca Tarlazzi (532,4 točke), a sta nato drugo oziroma tretjo stopničko zasedli članici Kotalkarskega kluba Renče Lana Pregelj 473,7) in Jessica Marka (472,8). Odličen finiš obeh domačih deklet je nato prinesel visoke uvrstitve v kombinaciji. Tudi tokrat je slavila Tarlazzijeva (931,6). Srebro je osvojila njena rojakinja Tamara Cadorin (884,6), bron Lana Pregelj (869,7), četrto mesto pa Jessica Marka (857,2).

Renškim organizatorjem prvenstva je tako že večer pred koncem ob aplavzih za prva osvojena odličja odleglo, glavna junakinja Lana Pregelj pa je bila presrečna, saj je optimalno izkoristila zadnjo kadetsko sezono: “Občutki so nepopisni. Zdaj sem poplačana za vse garanje. Na kotalkah sem že od drugega leta in pol. Letos sem vadila najmanj tri ure na dan, v času počitnic pa dvakrat toliko.”

Med 13 državami na EP je bila daleč najuspešnejša Italija s kar 16 zlatimi, 14 srebrnimi in 11 bronastimi odličji. Slovenija je bila druga najuspešnejša s tremi srebrnimi in štirimi bronastimi. Odličja sta osvojili še Nemčija (4) in Portugalska (3). Italijani so povsem dominirali v parih, zelo pa tudi med kadeti. V obeh disciplinah Slovenija ni imela tekmovalcev.

Sobotni zaključni večer je slovenskemu kotalkanju prinesel še kar štiri dodatna odličja. Do prvega presenečenja je prišlo že v uvodni disciplini - prostem programu za mlajše mladinke. Zlato je sicer ponovno šlo v Italijo - v roke Micol Zangoli (492,1), a se je kar na drugo mesto povzpela članica KK Renče, Ana Turel (482,4), ki ji po prvem delu discipline - kratkem programu - ni tako dobro kazalo, saj je bila šesta. Več je bilo pred začetkom nastopa pričakovati od Primorke na delu pri domžalski Pirueti Tanite Kaje Černe, ki je imela za izhodišče četrto mesto, vendar pa z dolgim programom ni ubranila položaja. Zdrsnila je na peto mesto (468,9). Bron je sicer osvojila Italijanka Alice Capecchi (475,1).

Zelo konstantno kotalkanje v vseh nalogah (v obveznih likih, kratkem in dolgem programu) je na koncu v kombinaciji z odličjema nagradilo obe primorski mladinki. Zlato si je priborila Italijanka Micol Zangoli (909,9), srebro Tanita Kaja Černe (892,5, bron pa Ana Turel (892), ki je za Černetovo zaostala predvsem v obveznih likih in je kot prava športnica pred SP zagotovila, da ima še rezerve: “Upala sem, da lahko sežem tudi do zlata, a sem, glede na to, da sem storila eno napako, zadovoljna tudi s srebrnim odličjem v prostem programu, sploh pa s tem, da imam še bron v kombinaciji. Na SP se bom potrudila, da bom kotalkala še bolje.”

Tudi Tanita Kaja Černe je pričakovala nekaj več, a je bila na koncu zadovoljna: “Dala sem vse od sebe, a so bile ocene pač prenizke prav za vrh. Dosežki na EP so vendarle dobra spodbuda pred SP, kjer bom ena najmlajših.”

Tudi moško odličje

Zadnje veselo presenečenje za Renčane je prišlo prav na koncu, z nastopi mlajših mladincev, kjer je bilo to najmanj pričakovati. Za naše se je začelo slabo - s poškodbo Jana Kerševana. Ostalo je upanje, da bo dokaj visoko njegov klubski kolega Natan Muhič. Tudi tu so Italijani poskrbeli, da so se lahko še tisti brez posluha naučili njihovo himno na pamet. V prostem programu je zmagal Marco Giuseppe Giustino (535,6, pred Michelejem Sico in Davidom Trevisanijem. Sedmo mesto Natana Muhiča (419) na hitro ni obetalo veliko, a se je pokazalo, da je bil Primorec v konkurenci, ki je precej nihala od nastopa do nastopa, dovolj konstanten za bronasto odličje. Šesto mesto v obveznih likih in sedmo v prostem programu sta mu prinesli dovolj točk (788,8), da sta bila pred njim le Davide Trevisani (906) in Portugalec Diego Silva (850).

Natan bo imel fantom v sicer precej nogometnih Renčah kaj povedati, svoje vtise pa je za naš časopis strnil: “Nisem še prišel k sebi. Bil sem živčen, a sem nastope kar dobro izpeljal. To je po devetih letih treninga velika spodbuda za naprej, saj sem še eno leto mlajši mladinec.”

Prvenstvo in pol

Kotalkarski klub Renče je prvenstvo sklenil z zaključno revijo svojih članov, čestitke ob zaključnih nagovorih pa so kar deževale. Renčani so si gotovo zaslužili, da so že tretjič gostili evropsko prvenstvo za kadete in mlajše mladince. To je v zahvali potrdila tudi predsednica evropske kotalkarske zveze Margaret Brooks: “Organizatorji in prostovoljci so odlično opravili delo, ob tem pa so poskrbeli za dobro počutje vseh.”

Na EP je ogromno delo opravila ekipa prostovoljcev pod vodstvom predsednice KK Renče Nele Pregelj. Približno 40 ljudi je teden dni delalo od jutra do večera, nekoliko ožja ekipa pa se je s prvenstvom vsak dan ukvarjala mesec dni. Sodelovala so domala vsa vaška društva. Nastanitve, prevozi, prehrana in program za obiskovalce na pokriti tržnici so tekli gladko. V Renčah ob tem upajo, da bo prišlo do načrtovanega povečanja šolske telovadnice na standardne dimenzije za igre z žogo, kar bi pomenilo tudi uporabno ogrevalno dvorano za kotalkarje v času večjih tekmovanj. V Renčah kandidirajo tudi za denar iz EU. Če bi ob tem povečali zmogljivosti tribun v kotalkarski dvorani, bi lahko gostili celo velika članska tekmovanja.

KK Renče je bil prav tako odličen v tekmovalnem pogledu, saj je vzgojil vseh pet tekmovalcev, ki so prinesli sedem odličij. V takšnih okoliščinah je bilo lepo biti podeljevalec priznanj, med katerimi je največ simpatij požela prva dama slovenskega kotalkanja Lucija Mlinarič - sicer tudi predstavnica tekmovalcev v mednarodni kotalkarski zvezi: “V veliko čast in ponos mi je bilo, da sem lahko podeljevala odličja, posebej zato, ker so bili prejemniki tisti, ki so zrasli v našem klubu in sem z njimi v prejšnjih letih - pred boleznijo - tudi veliko delala.”

Lucija, ki je prebolela raka na dojki, je sicer potrdila, da je uspešno prišla v zaključno fazo priprav na septembrsko člansko EP, kjer bo kot serijska osvajalka odličij skušala poskrbeti za uspešno vrnitev na veliko sceno. IGOR MUŠIČ


Najbolj brano