Sedem golov in 400 milijonov evrov razlike

Liverpoolova torkova sedmica v mreži bo še dolgo odzvanjala v ušesih mariborskih nogometašev, ki so bili proti zveneči ekipi z Otoka povsem nemočni. Vijoličasti so se za las izognili rekordnemu porazu v ligi prvakov.

Pretežno miroljubni navijači Liverpoola v središču Maribora, 
tudi med klepetom z domačimi privrženci Foto: Simon Maljevac
Pretežno miroljubni navijači Liverpoola v središču Maribora, tudi med klepetom z domačimi privrženci Foto: Simon Maljevac

MARIBOR > Navijači Liverpoola so imeli v minulih dneh v štajerski prestolnici obilo razlogov za veseljačenje. Za njihov standard zelo ugodnim cenam hrane, pijače in hotelskih storitev, je piko na i postavila še več kot prepričljiva zmaga njihovih ljubljencev proti Mariboru, ki se je tokrat v vseh pogledih izkazal kot zelo dober gostitelj. “Rdeči,” ki so v mesto ob Dravi prispeli z vseh kotičkov Evrope, so se dobro zabavali že pred tekmo, kot bi slutili, da bo obračun pred razprodanimi tribunami Ljudskega vrta zgolj formalnost.

Domači trener Darko Milanič je napovedoval previden začetek, a si bržkone niti v najhujši nočni mori ni predstavljal, da bo njegovo moštvo praktično vseh 92 minut dvoboja preživelo zabetonirano na svoji polovici. Kljub obrambni drži je v mariborski postavitvi kapljalo in curljalo na vseh straneh, še najbolj pa na levi, kjer je trojček Damjan Bohar - Mitja Viler - Marko Šuler le nemočno spremljal Mohameda Salaha in Roberta Firmina, ki sta bila vsaj za dve prestavi hitrejša. Vsega je bilo praktično konec že v 19. minuti, ko je moral Jasmin Handanović že tretjič po žogo v svojo mrežo, a so nogometaši v dresih, ki so jim še pedantni angleški novinarji težko določili barvo, pod vodstvom karizmatičnega Nemca Jurgena Kloppa vse do zadnjega sodnikovega žvižga jurišali v napade in v sodnikovem podaljšku prišli do pravljične sedmice. Nemec, ki ima po podatkih specializiranih spletnih strani na voljo več kot 400 milijonov evrov dražjo ekipo kot Izolan na klopi aktualnih slovenskih prvakov, je bil upravičeno zadovoljen z igro svojih izbrancev: “Naredili smo to, kar smo želeli. Pokazali smo se v najlepši luči. Bili smo učinkoviti v napadu in odločni v pritisku na žogo. Tudi v drugem polčasu smo prevladovali in prišli do klubskega rekorda v gosteh, ki ga bo težko preseči.” Najvišji zmagi v ligi prvakov še naprej ostajata Liverpoolovih 8:0 proti Bešiktašu ter isti izid Real Madrida proti Malmöju. Vijoličasti skupaj z Žilino, ki je z 0:7 klonila proti Marseillu, ter Bate Borisovim, ki ga je razbil ukrajinski Šahtar, držijo neslaven rekord na domačem stadionu. “Bili smo enostavno preslabi. Že od prve podaje dalje sem slutil, da to ne bo naš večer. Menim, da nisem naredil napake pri postavitvi, s takšno formacijo smo se prebili v ligo prvakov,” je pojasnjeval Milanič, medtem ko je Koprčan Mitja Viler takole opisal razloge za “prepih” na njegovi strani igrišča: “Ko so Angleži uspeli ustvariti višek, smo bili nemočni, saj so hitro švignili mimo nas. Tudi mi bi radi igrali na tako visokem nivoju, a smo spoznali, da nas čaka še veliko dela.”

Nogometaši Maribora so v tretjem krogu lige prvakov v Ljudskem vrtu izgubili proti Liverpoolu z 0:7 (0:4). Prede 12.506 gledalci so bili strelci - 0:1 Firmino (4), 0:2 Coutinho (13), 0:3 Salah (19), 0:4 Salah (40), 0:5 Firmino (54), 0:6 Oxlade-Chamberlain (86), 0:7 Alexander-Arnold (90).

Mariborčane čaka naslednja evropska preizkušnja 1. novembra v kraju Beatlov na slovitem Anfield Roadu, bolečo rano pa bodo skušali pozdraviti že v soboto v prvenstvenem obračunu proti Ankaranu, ki se mu po Vilerjevih besedah ne obeta nič dobrega: “V soboto moramo biti mi Liverpool!”

SIMON MALJEVAC


Najbolj brano