Sedaj gre zares

S predtekmovalnimi boji v štirih disciplinah se je danes zgodaj popoldne v Kopru začel tekmovalni del članskega evropskega prvenstva v balinanju, ob 20.30 pa bo v Taverni otvoritvena slovesnost.

Marka Švaro, Jureta Kozjeka in Aleša Borčnika (z leve) prvi nastopi na evropskem prvenstvu čakajo že danes
 Foto: Simon Maljevac
Marka Švaro, Jureta Kozjeka in Aleša Borčnika (z leve) prvi nastopi na evropskem prvenstvu čakajo že danes  Foto: Simon Maljevac

KOPER > “Komaj čakamo, da se vse skupaj začne,” je včeraj popoldne pojasnil predsednik Balinarske zveze Slovenije Sandi Kofol, ki je skupaj s sodelavci iz organizacijskega odbora pričakal udeležence iz 20 držav ter številne uradne predstavnike mednarodne zveze FIB, ki bodo skrbeli za nemoten potek prvenstva. Hotel Žusterna bo danes dopoldne gostil žreb predtekmovalnih skupin, po katerem bo že bolj jasno, kako težko delo bodo imeli slovenski balinarji v uvodnih krogih. Prva sta šla v ogenj Jure Kozjek (posamezno) in Dejan Tonejc (krog) ob 13. uri. Za primorske navijače bo najbolj zanimiv popoldanski nastop Marka Švare v natančnem zbijanju (17.00), zvečer pa bo prvič nastopil še Aleš Borčnik v hitrostnem zbijanju (21.30). Kozjek in Tonejc bi morala kot aktualna svetovna prvaka v svojih disciplinah suvereno opraviti s skupinskim delom, kot enemu izmed favoritov za najvišja mesta v “brzincu” pa bo Borčniku kvalifikacijski nastop bržkone služil le za ogrevanje. Pod malce večjim pritiskom bo debitant Švara, ki pa si je vsekakor sposoben že v prvem izmed dveh kvalifikacijskih nastopov zagotoviti napredovanje v drugi krog.

Organizatorji so pripravili tudi vse potrebno za spletni prenos iz dvorane Bonifika, poskrbljeno pa bo tudi za spremljanje obračunov iz dvorane na Markovcu, kjer bo potekalo predtekmovanje v igri v krog. “Dogajanje iz dvorane na Bonifiki bomo spremljali s šestimi kamerami, poskrbeli pa smo tudi za primerno grafiko ob prenosih. S prenosi bomo pričeli že v predtekmovanju, za popestritev pa bodo poskrbeli tudi številni strokovni komentatorji, pozabili pa nismo niti na gledalce iz tujine, saj bomo dogajanje občasno kometirali tudi v tujih jezikih. Do povezave na spletni prenos bo mogoče prek uradne spletne strani evropskega prvenstva ali spletne strani Balinarske zveze Slovenije,” je pojasnil Boštjan Hegler, ki je med najbolj zaslužnimi, da bodo dogajanje v Kopru lahko spremljali širom po svetu. Tekmovalci in sodniki se bodo Koprčanom prvič predstavili na večerni otvoritveni slovesnosti (20.30), kjer ne bo manjkalo glasbe in plesa, za kar bosta poskrbela Godba na pihala Sveti Anton in Plesna šola Fiona. V uradnem delu programa bo župan Pazina Renato Krulčić, ki je najboljše evropske balinarje gostil pred dvema letoma, predal uradno zastavo evropskih prvenstev koprskemu županu Borisu Popoviču, ki bo tudi uradno odprl tekmovanje.

SIMON MALJEVAC


Najbolj brano