Še vedno testira jadrnico

V torek se bo v Splitu začelo evropsko prvenstvo v jadranju razreda finn. Pred dvanajstimi leti je Vasilij Žbogar na tem prizorišču postal evropski prvak v razredu laser, tokrat bo branil srebro z lanskega prvenstva v La Rochellu v Franciji.

Vasilij Žbogar vetrovne razmere pred Splitom dobro obvlada. Foto: Vsail.Info
Vasilij Žbogar vetrovne razmere pred Splitom dobro obvlada. Foto: Vsail.Info

IZOLA > Po nedavnem drugem mestu na tekmi svetovnega pokala v Hyeresu se je Izolan hitro preselil na prizorišče prvenstva. “Še vedno sem malo utrujen, saj se v zadnjih tednih nisem ustavil, pa tudi regata v Franciji je opravila svoje. Ampak zadnja dva dneva sem si privoščil malo počitka, svežina se vrača,” je o trenutnem počutju povedal Vasilij Žbogar in nadaljeval: “Priprave v Splitu sem izkoristil predvsem za testiranje jader za šibkejši veter. Po vremenski napovedi sodeč bo prve dni prvenstva zelo malo vetra, nekaj več ga pričakujejo v nadaljevanju.”

Žbogar je v zadnjem obdobju veliko pozornosti in časa namenil opremi. Nova jadrnica se je izkazala za odlično v močnem vetru, tekmovanje v Splitu pa bo pokazalo, kako se obnaša v šibkejšem: “Nisem še imel priložnosti trenirati z njo v takšnih razmerah, zato imam še nekaj težav. Upam, da bom v naslednjih dneh dobil nekaj dodatnih izkušenj in da na tekmovanju ne bo težav s tem.”

Na morju pred Splitom bo nastopilo kar nekaj zelo dobrih jadralcev v razredu finn, tudi prvi in tretji z lestvice razreda finn Britanec Edward Wright in Hrvat Ivan Kljaković Gašpić, ne bo pa svetovnega prvaka in zmagovalca regate v Hyeresu, Britanca Gilesa Scotta. “Kljub odsotnosti Britanca je konkurenca močna, prvi favorit je Kljaković Gašpić, saj jadra na domačem terenu, pa tudi ostali jadralci so zelo dobro pripravljeni,” je o konkurenci povedal trenutno osmi na svetovni lestvici razreda finn in razkril svoje cilje: “Lani sem bil drugi, torej bom branil srebrno medaljo. Vem, da ne bo lahko, že po prvih regatah pa bo jasno, kakšne so moje možnosti za najvišja mesta.”NR


Najbolj brano