Še nikoli tako naporno

Kristijan Koren je z dirko po Franciji v petih zaporednih nastopih razvil že prav poseben odnos, v katerem se mešajo različni občutki. Prvi je seveda utrujenost.

Za sproščene trenutke Kristijan Koren na Touru ni imel veliko časa
Za sproščene trenutke Kristijan Koren na Touru ni imel veliko časa  

AJDOVŠČINA > Za kolesarja Cannondala je bila 101. izvedba Toura morda najtežja. Ne toliko zaradi profila dirke kot zavoljo razvoja dogodkov na tritedenskem maratonu. “Vsakega od petih Tourov sem si po nečem zapomnil. Ta je bil po psihološki plati morda najtežji. Vedno si moral biti na preži. Dirka je bila zaprta, za uspešne pobege je bilo malo možnosti oziroma manevrskega prostora. Tudi vreme nam ni šlo na roko. Ne vem, če je minil en dan brez dežja,”je pojasnil Kristijan Koren, ki je z moštvenimi kolegi vodil in ščitil Petra Sagana. Slovak je osvojil kopico vrhunskih uvrstitev in zeleno majico najboljšega po točkah, izmuznila pa sta se mu dva želena cilja: da bi vsaj za en dan nosil rumeno majico vodilnega in zmagal na kateri od etap.

> Slovak je še tretjič zapored osvojil zeleno majico najboljšega po točkah. Ste v ekipi zadovoljni?

“Glavni cilj je dosežen. Ostalo je nekaj grenkega priokusa, ker s Saganom nismo dosegli etapne zmage, ki smo ji bili večkrat zelo blizu. Prvi teden je bil res naporen. Pokurili smo veliko nabojev v moštvenih naporih. V karavani se je stopnjevala tudi živčnost, čemur so botrovali tudi padci in nevarni cestni odseki. Pozoren si moral biti tudi na nepregledno množico gledalcev na britanskem začetku Toura.”

> Vas je prepričljiva Nibalijeva zmaga kaj presenetila?

“Vincenzo do Toura rezultatsko ni blestel. Vse je podredil dirki po Franciji in na koncu uresničil cilje. Pohod na vrh Toura je napovedal že leta 2012, ko sva bila moštvena kolega in je osvojil tretje mesto. Padci Frooma in Contadorja so mu seveda olajšali pot do zmage. Še ko sta vrtela pedala v karavani, je bil Nibali zelo zanesljiv, z njunima odstopoma pa si je še okrepil samozavest. Vedel sem, da ga potem ne more nihče ogroziti. Tour pa je izgubil nekaj tekmovalne napetosti in zanimivosti.”

> Kaj načrtujete v preostanku sezone?

“Najprej počitek. 10. avgusta se bom vrnil v britansko prestolnico, kjer me čaka londonska klasika. Sledi krajša etapna dirka Eneco Tour. Pred septembrskim svetovnim prvenstvom pa bo na vrsti še nekaj enodnevnih dirk, kot so Velika nagrada Hamburga, Plouayja ...”

ALEŠ SORTA


Najbolj brano