Še en Orel, ki dobro jadra

S četrtim mestom na mladinskem svetovnem prvenstvu v jadranju na deski je Liam Orel potrdil, da je eden najbolj obetavnih mladih jadralcev pri nas. 14-letni potomec znane jadralne družine Orlovih bo jeseni postal srednješolec, že zdaj pa razmišlja o olimpijskih igrah leta 2020 v Tokiu. Še prej pa ga čaka zahteven prehod v enega od olimpijskih jadralnih razredov.

Liam Orel je odločen, da bo 
postal olimpijski jadralec.
Liam Orel je odločen, da bo postal olimpijski jadralec. 

KOPER > Kot vsi jadralci je tudi Liam Orel v svojem matičnem klubu Jadro Koper začel jadrati v razredu optimist. Že z devetimi leti je zastopal Slovenijo na velikih prvenstvih v kategoriji do 15 let. Z desetimi leti je na evropskem prvenstvu na Portugalskem osvojil 13. mesto, kar mu je prineslo kategorizacijo perspektivnega razreda pri slovenskem olimpijskem komiteju. Naslednje leto je na svetovnem prvenstvu v Dominikanski republiki osvojil 24. mesto v absolutni konkurenci in postal svetovni prvak v kategoriji do 12 let.

Ker je visoke postave, je kmalu prerasel jadrnico razreda optimist, se preusmeril v laser 4.7 in že isto leto zmagal na odprtem državnem prvenstvu. Vendar v razredu laser niti ni začel resno jadrati, ker je ocenil, da bo tudi za tega kmalu postal pretežak. Zato je v prehodnem obdobju, ko se še odloča, v katerem olimpijskem razredu bo tekmoval, začel jadrati na deski v mladinskem razredu windsurf slalom.

“Nekateri me sprašujejo, če moj sin ne bo več jadral. Jadranje na deski spada pod isto mednarodno zvezo kot ostali jadralni razredi. Vse to je jadranje, in če bo Liam želel nadaljevati svojo športno pot na jadralni deski, mu tega ne bo nihče branil. Nasprotno, glede na to, kako se je na deski izkazal že prvo sezono, bo imel vso mojo podporo,” pravi njegov oče Jure Orel.

Liam je namreč letos na svetovnem mladinskem prvenstvu osvojil četrto mesto in obdržal kategorizacijo športnika perspektivnega razreda, kar mu še naprej zagotavlja pogodbo z jadralno zvezo, po kateri denar, ki ga država nameni za njegov razvoj, pride neposredno na račun kluba in je namenjen izvajanju njegovega programa. “Zelo sem bil presenečen, kako dobro se je vse skupaj izteklo. Mislil sem, da bom imel na deski težave z vetrom, a sem se hitro ujel,” je zadovoljen najmlajši Orel.

“Četrto mesto na svetovnem prvenstvu je bilo presenečenje za vse, razen morda za Liama,” priznava tudi Jure Orel. “Že uvrstitev okrog desetega mesta bi bila lep uspeh. Čeprav je medaljo zgrešil le za malo, bi jo bilo na prvem prvenstvu nekoliko nerealno pričakovati, saj je bila to šele njegova četrta večja regata na jadralni deski. Liam na tekmi zna obdržati trezno glavo, njegove odlike so usmerjenost v cilj, ima dobre fizične predispozicije, kot vsak uspešen jadralec pa mora imeti tudi rok'co, kot rečemo, torej občutek za jadranje.”

Uspeh na svetovnem prvenstvu je spodbudil tudi Liama, ki je trenutno na pripravah na Bolu na Braču. “Rad imam ta šport,” priznava. “Na deski bom postal še bolj izkušen jadralec. Težo imam primerno, talent za vodne športe tudi, zdaj bo treba le še veliko vaditi.”

Njegov prihodnji cilje je medalja na svetovnem prvenstvu prihodnjo sezono, še letos pa ga čaka nekaj pomembnih regat. Čez dve leti bo morda prestopil v olimpijski razred jadranja na deski RS:X, ali pa v kak drug jadralni razred. Njegova velika želja namreč je, da bi že leta 2020 tekmoval na olimpijskih igrah v Tokiu. ALJA TASI


Najbolj brano