Še dolga je pot do Milana

Po trije angleški in španski klubi, po dve italijanski in nemški ekipi ter po eno moštvo iz Francije, Nizozemske, Portugalske, Belgije, Rusije in Ukrajine bodo v ponedeljkovem žrebu osmine finala nogometne lige prvakov. Slovenske barve bo zastopal vratar madridskega Atletica Jan Oblak.

Cristiano Ronaldo, ki je že v preteklih treh sezonah krojil vrh 
lestvice strelcev lige prvakov, je letos v skupinskem delu zabil 
kar enajst golov za Real.  Foto: Sergio Carmona
Cristiano Ronaldo, ki je že v preteklih treh sezonah krojil vrh lestvice strelcev lige prvakov, je letos v skupinskem delu zabil kar enajst golov za Real.  Foto: Sergio Carmona

NOVA GORICA > Izločilni dvoboji se bodo začeli 16. februarja prihodnje leto, tekme osmine finala pa bodo raztegnjene čez ves mesec. Popoln seznam četrtfinalistov bomo namreč dobili 16. marca po zadnjih povratnih dvobojih osmine finala. Kakorkoli, pot do sklepnega dejanja, velikega finala, ki ga bo 28. maja gostil Milano, bo še sila zahtevna, a o tem bodo glavni akterji in njihovi privrženci razmišljali februarja. V naslednjih dveh mesecih bodo udeleženci osmine finala lige prvakov (LP) vse moči usmerili v domače ligaške obračune. Le branilko lovorike, Barcelono, čaka v naslednjem tednu še nastop na klubskem svetovnem prvenstvu na Japonskem.

Zamrznjeni vzhod

Zaradi koledarja bosta prikrajšana Zenit St. Peterburg in Dinamo Kijev, ki bosta šla v osmino finala brez pravega tekmovalnega ritma. V naslednjih dveh mesecih je za rusko in ukrajinsko prvenstvo predpisan zimski premor, kar pomeni, da bosta edina predstavnika iz vzhodnega bloka po nizu pripravljalnih dvobojev prve števne tekme v novem letu odigrala v LP. Sicer pa skupinski del elitnega klubskega tekmovanja ni postregel z večjimi presenečenji. Tudi slovo Manchester Uniteda ne sodi v to kategorijo. Rdeči vragi po koncu obdobja vladavine Alexa Fergusona še iščejo novo identiteto, je pa res, da skupina, iz katere sta v osmino finala LP napredovala Wolfsburg in PSV Eindhoven, ni bila med najtežjimi. Tretje mesto in spomladansko nadaljevanje v šestnajstini finala evropske lige - žreb bo prav tako v ponedeljek - je za trenerja Louisa van Gaala in predvsem privržence Manchester Uniteda bolj slaba tolažba.

Sicer pa se je za Angleže skupinski del LP upoštevajoč razvoj dogodkov razpletel zelo dobro. Pred zadnjim krogom sta visela tudi prvak Chelsea in predvsem Arsenal. Oba sta si zagotovila napredovanje, Chelsea celo kot najboljši v svoji skupini kakor tudi Manchester City, ki je prvo mesto izpulil Juventusu. Italijani bodo imeli v izločilnih bojih enega predstavnika več kot lani. Roma je za las ujela osmino finala tudi na račun Bayerja iz Leverkusna Kevina Kampla. Nemci so bili lani stoodstotni v skupinskem delu, letos pa le polovično uspešni. Napredovala sta dva kluba. Bistveno pa je, da je zraven tudi eden glavnih favoritov za končni naslov, münhenski Bayern.

Žreb osmine finala lige prvakov bo v ponedeljek ob 12. uri v švicarskem Nyonu. 16 udeležencev je razdeljenih v dva bobna. V prvem je osem zmagovalcev skupin. Žreb bo deloma dirigiran. Ekipi iz iste skupine oziroma iste države se ne moreta pomeriti v osmini finala. Evropska nogometna zveza je tudi onemogočila soočenje ruskega in ukrajinskega predstavnika.
> 1. boben: Barcelona, Real Madrid, Atletico Madrid, Bayern, Wolfsburg, Manchester City, Chelsea, Zenit.
> 2. boben: Paris Saint-Germain, PSV Eindhoven, Benfica, Juventus, Roma, Arsenal, Dinamo Kijev, Gent.

Vrača se Beneluks

Španci, ki so v skupinskem delu letošnje sezone imeli s petimi klubi rekordno število predstavnikov, bodo šli v osmino finala LP prav tako s tremi. Vsi pa so prvokategorniki oziroma v (naj)ožjem krogu kandidatov za naslov. V skupini so Real, za katerega je Cristiano Ronaldo zabil enajst golov, Barcelona in Atletico. Iz drugega bobna sta na seznamu nezaželenih za papirnate favorite predvsem dva: lanski finalist Juventus ter vse močnejši Paris Saint-Germain, ki se je v zadnjih treh sezonah vselej prebil v četrtfinale, v skupini pa je moral spustiti predse Real.

Sicer pa je seznam držav s predstavniki v izločilnih bojih LP raznovrstnejši kot lani. V pretekli sezoni je bilo zastopanih osem, letos pa deset držav. Nizozemski klub se je v izločilne boje uvrstil prvič po sezoni 2006/07. Takrat je to uspelo prav PSV Eindhovnu, ki se je prebil celo med osmerico. Pravi novinec v tej druščini je Gent in nasploh belgijski klubi, ki še niso imeli svojega predstavnika v izločilnih bojih, odkar so pred 25 leti v elitnem klubskem tekmovanju uvedli skupinski del. Švicarskemu Baslu, ki se mu bo spomladi pridružil Andraž Šporar, je to denimo uspelo dvakrat v preteklih štirih letih. Nazadnje prav lani, ko ga je v osmini finala izločil Porto.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano