Savšek srebrn, Kauzer tik pod zmagovalnim odrom

Slovenski kanuist Benjamin Savšek je na svetovnem prvenstvu v Londonu osvojil srebrno medaljo. Savšek, ki je na lanskem SP v ZDA prav tako osvojil srebrno kolajno, je zaostal le za Britancem Davidom Florencom. Kajakaš Peter Kauzer je bil četrti, zmagal je Čeh Jiri Prskavec pred Poljakom Mateuzsom Polaczykom in Američanom Michalom Smolenom.

Slovenski kanuist Benjamin Savšek je na svetovnem prvenstvu v Londonu osvojil srebrno medaljo. Foto: Kajakaška Zveza Slovenije
Slovenski kanuist Benjamin Savšek je na svetovnem prvenstvu v Londonu osvojil srebrno medaljo. Foto: Kajakaška Zveza Slovenije

LONDON > Benjamin Savšek nadaljuje vrhunske nastope v svoji karieri. Aktualni evropski prvak je tokrat na olimpijski progi Lee Valley v Londonu še na tretjem zaporednem prvenstvu stopil na zmagovalni oder. Po Pragi 2013, ko je bil bronast, je lani v ZDA osvojil srebro, današnja vožnja pa mu je z le štirimi stotinkami zaostanka za Florencom prinesla srebro.

"Res sem zadovoljen s to srebrno kolajno. Če bi mi kdo pred tekmo rekel, da bom drugi, bi takoj vzel drugo mesto. Zelo se veselim kolajne, še tretjič zaporedoma mi je na svetovnem prvenstvu uspelo odpeljati za kolajno. Čeprav so mi zmanjkale štiri stotinke za zlato, pa sem vesel tudi srebra," je po novem odličju, s katerim si je praktično že priboril tudi olimpijski nastop, dejal 28-letni Ljubljančan.

Naredil je veliko delo. Poleg tega, da je Sloveniji s prebojem v finale priboril olimpijsko kvoto, si je danes z zmagovalnim odrom nabral toliko točk, da mu v slovenski ekipi bržkone nihče ne bo mogel odvzeti olimpijskega nastopa.

"Malo se mi je vožnja sicer podrla, predvsem tam na sredini, a se nisem predal in izšlo se je. Če sem bil na sredini nekoliko počasnejši, pa mi je spodaj spet steklo, do tistih predzadnjih vrat, kjer so morda po vodi splavale tiste štiri stotinke. A vesel sem, da sem odpeljal brez kazenskih sekund. Za mano je res enkratna sezona in res sem vesel, da sem jo tako končal," je povedal Savšek.

Glede na krivuljo uspehov, tudi v sezoni svetovnega pokala se je vseskozi uvrščal visoko, bo med prvimi favoriti tudi na olimpijski progi prihodnje leto. "Tega pritiska ne maram. Že tukaj, ko sem vodil po polfinalu, mi je bilo težko, zato za Rio ne želim ničesar napovedovati. Res je, da imam nastop, kar se slovenske ekipe tiče, s tem drugim mestom zdaj skoraj zagotovljen, tam pa bomo videli. Če si naložiš preveč pritiska, se lahko slabo konča. Počasi," je povedal varovanec trenerja Jožeta Vidmarja.

Za Florencom in Savškom se je na zmagovalni oder povzpel še en Britanec Ryan Westley, vsi trije pa so progo odpeljali brez kazenskih dotikov.

Po poškodbi, zaradi katere je lani moral izpustiti večji del sezone, je znova dobro nastopil kajakaš Peter Kauzer. Kauzer se je lani poškodoval prav na tej progi, ko si je na tekmi svetovnega pokala izpahnil ramo, tokrat pa se vrnil v vrhunski formi in odveslal za četrto mesto.

"Moram biti zadovoljen, čeprav vem, glede na pripravljenost, da bi se lahko vmešal tudi v boj za odličja. Sploh potem, ko sem zmagal skupni seštevek svetovnega pokala, sem vedel, da sem se vrnil med najboljše. Ni bilo lahko, a spet sem tukaj," je po tekmi dejal Kauzer.

Svetovni prvak iz leta 2009 in 2011 je v polfinalu postavil najhitrejši čas proge, zaradi dotika pa končal na drugem mestu. V finalu je šel na polno, le napaka na zadnjih treh vratih ga je stala kolajne.

"Tista zadnja tri vrata, ko mi je val zagrabil čoln, tam je šla kolajna. Žal sem brez odličja, na srečo po lastni napaki, ne pa zato, ker so bili drugi hitrejši. Se zgodi. Enkrat eni, drugič drugi. Sem pa vesel, da smo dobili olimpijske kvote, vesel za Benija, da je dobil kolajno, tudi zase, da sem se vrnil. Pred sezono si nisem mislil, da se bo vse tako izšlo," je še dejal Kauzer.

S tokratnim prebojem v finale je Kauzer Sloveniji prav tako priboril kvoto za nastop na olimpijskih igrah v Riu 2016.

STA


Najbolj brano