Savšek srebrn, Božič osmi; kanuisti ekipno bronasti, kajakaši šesti

Slovenski kanuist Benjamin Savšek je na svetovnem prvenstvu v ameriškem Deep Creeku brez kazenskih sekund osvojil naslov svetovnega podprvaka. Po pritožbi je zmagal Francoz z ameriškim potnim listom Fabien Lefevre. Luka Božič je bil z dvema dotikoma na koncu osmi.

Slovenski kanuist Benjamin Savšek je   osvojil naslov svetovnega podprvaka Foto: STA
Slovenski kanuist Benjamin Savšek je osvojil naslov svetovnega podprvaka Foto: STA

DEEP CREEK > Slovenija je imela danes na svetovnem prvenstvu slalomistov v ameriškem Deep Creeku svetovnega prvaka celih 20 minut. Benjamin Savšek je s finalno progo opravil brezhibno, v cilju prevzel vodstvo in ga obdržal vse do konca. A potem se je zapletlo. Domači favorit, Francoz Fabien Lefevre, ki je po olimpijskih igrah v Londonu zamenjal državljanstvo in zdaj nastopa za ZDA, je trdil, da se devetih vrat ni dotaknil in vodstvo ameriške reprezentance je vložilo protest.

Slovenski kanuisti Benjamin Savšek, Luka Božič in Anže Berčič so na svetovnem prvenstvu slalomistov v Deep Creeku osvojili bronasto kolajno v konkurenci ekip. Zmagali so Čehi pred Slovaki.

Kot je razložil direktor slovenske reprezentance Andrej Jelenc, je ob progi le en sodnik od treh videl dotik, ga sporočil naprej v računsko službo, tako da so Lefevru pribili dve kazenski sekundi. Po natančnejšem pregledu posnetkov so sodniki spremenili odločitev in naslov svetovnega prvaka je pripadel Američanu, saj je bil po času nekoliko hitrejši od varovanca Jožeta Vidmarja.

Kljub temu Savšek ni bil preveč razočaran. Lani v Pragi je bil bronast, zdaj je srebrn, morda bo prihodnje leto v Londonu, ki gosti SP 2015, že zlat.

“Ni slabo biti drugi, čeprav seveda imam nekaj grenkega priokusa. Vesel sem, da mi je uspela lepa vožnja brez kazenskih sekund in da mi je to uspelo tukaj v ZDA, na to prvenstvo bom imel res lep spomin. Proga mi sicer ni najbolj pri srcu, ker je zelo težka, a sem res vesel uspeha,” je umirjeno po vsem čakanju na sodniško odločitev dejal Savšek.

Slovenski kajakaši Martin Albreht, Simon Brus in Janoš Peterlin so na svetovnem prvenstvu slalomistov v Deep Creeku osvojili šesto mesto v konkurenci ekip. Prvi so bili Francozi pred Čehi in Britanci.

V finalu je nastopil tudi Luka Božič. Njegov cilj pred prvenstvom je bila uvrstitev v finale, saj nastopa še v konkurenci dvojcev s Sašem Taljatom, a se tudi pri posameznikih z zgolj uvrstitvijo med najboljših deset ni zadovoljil. V želji po hitri vožnji sta se mu v nastop prikradli dve napaki in štiri kazenske sekunde so bile preveč za višjo uvrstitev. Brez njih bi bil prav tako na stopničkah.

“Po mojem mi je bilo danes usojeno, da sem naredil dva dotika. Moj prvi cilj sem izpolnil, a sem zelo razočaran po drugi strani, saj sem izpustil veliko priložnost. Čoln mi je dobro tekel, potem pa sem naredil dva dotika z manjšima napakama, saj sem se vrat dotaknil s špico čolna. A na koncu sem zadovoljen, v moji drugi sezoni v disciplini C1 med člani sem v finalu. Zdaj se moram umiriti in pripraviti, jutri je nov dan, saj me čaka še nastop v dvojcu,” je po osmem mestu dejal Božič.

STA


Najbolj brano