Sašo Bertoncelj blestel na konju

Po devetih tekmovalnih dneh evropskih iger v Bakuju je Slovenija dočakala prvo zlato odličje. Na konju z ročaji ga je osvojil telovadec Sašo Bertoncelj. Primorska kolesarja Polona Batagelj in Matej Mugerli sta se uvrstila na 21. in 29. mesto.

Škofjeločan Sašo Bertoncelj je Sloveniji priboril prvo zlato 
odličje na evropskih igrah. Foto: STA
Škofjeločan Sašo Bertoncelj je Sloveniji priboril prvo zlato odličje na evropskih igrah. Foto: STA

BAKU >Tridesetletni škofjeloški telovadec, specialist za konja z ročaji Sašo Bertoncelj, je prispeval zgodovinsko prvo slovensko zlato odličje na evropskih igrah v prestolnici Azerbajdžana. V svojem nastopu je s 14,966 točke tesno ugnal Ukrajinca Olega Stepka, ki nastopa za Azerbajdžan (14,6) ter že z velikim naskokom Britanca Brinna Bevana (14,2)

Slavljenec je bil po doskoku olajšan in navdušen: “Tekma je bila težka. Ko greš peti na orodje in tekmeci pred tabo delajo napake, ni lahko. Tresejo se ti roke in noge. Veš, da moraš vajo samo narediti, kar pa je včasih enako, kot bi ti kdo obesil 50 kilogramov na noge. Težko se je zbrati. Fenomenalno je slišati slovensko himno. Enostavno mi je odleglo, prisotnih je bilo veliko čustev,” je dejal tekmovalec, ki sta mu medaljo podelila generalni sekretar Olimpijskega komiteja Slovenije Edi Kolar in prva dama Azerbajdžana Mehriban Aliyeva. Slovence je razveselil še boksar Aljaž Venko, ki se je prebil v četrtfinale. V osmini finala je z 2:1 premagal izkušenejšega naturaliziranega Finca Dmitrija Tretyaka.

Kolesarji zdesetkani

Več so od iger pričakovali slovenski kolesarji, a v konkurenci šestčlanskih ekip velesil po odpovedi Luke Mezgeca zgolj s trojico na 215 kilometrov dolgi progi z razpletom v ciljnem sprintu niso mogli med najboljše. Kronometrski specialist Gregor Gazvoda je nastopil ob izbruhu bolezni. Tako je breme padlo na Primorca - državnega prvaka, Solkanca Mateja Mugerlija in nekdanjega evropskega prvaka do 23 let, Idrijčana Jana Tratnika. Oslabljeni Gazvoda pričakovano ni zdržal naporov, Tratnik pa je odnehal sredi proge, ko je po okvari kolesa izgubil stik z vodilnimi. Ritem boljšega dela glavnine je zdržal le osamljeni in prekaljeni Mugerli, ki je zasedel 29. mesto. Po petih urah in pol je zmagal Španec Luis Leon Sanchez Gil (Astana).

"Ves čas je bilo več kot 30 stopinj in to je bil največji razlog, da mi ni uspelo obdržati stika v končnici. Sam sem vedel, da bo težko, poskusil sem tudi z napadom pred vzponom, a mi ni uspelo. Dal sem vse od sebe, izid pač je, kakršen je, a sem zadovoljen. Škoda, ker nisem imel ob sebi še koga iz reprezentance," je po dirki povedal Mugerli.

Drugi primorski nastop je bil na ženski kolesarski dirki, kjer je Ajdovka PolonaBatagelj z 21. mestom upravičila status najboljše Slovenke. V Urši Pintar (23.) je imela dobrodošlo pomoč, v ospredju pa so bile številnejše ekipe velesil. V šprintu velike skupine je zmagala Belorusinja Alena Amialsjukova.

Ostali slovenski izidi so bili povprečni. Najboljši slovenski strelec Rajmond Debevec je nastop z malokalibrsko puško v trojnem položaju sklenil s 26. mestom. Nekdanji olimpijski prvak je zadel 1137 krogov. Najboljši je bil Belorus Vitalij Bubnovič s 1160 krogi.

Z nastopi sta v dvaintridesetini finala končala dva izmed treh lokostrelcev. Jako Komočarja je s 7:3 izločil Turek Yagiz Yilmaz, Roka Bizjaka pa Norvežan Baard Nesteng s 6:0. Den Habjan Malavašič, je s 6:0 odpravil Belorusa Pavla Dalidoviča in se uvrstil v šestnajstino finala.

Judoisti za Rio

Včeraj je v Baku prispela 17-članska odprava slovenskih judoistov, za katere bodo evropske igre izrednega pomena, saj nadomeščajo odpadlo evropsko prvenstvo v Glasgowu. Na njih bo mogoče nabirati točke za uvrstitev na olimpijske igre. V ekipi so borci in borke svetovnega formata. Visokih uvrstitev so sposobni Petra Nareks (do 52 kg), Vlora Beđeti (do 57), Tina Trstenjak (do 63), Ana Velenšek (do 78), Adrijan Gomboc (do 66), evropski prvak Rok Drakšič (do 73 kg), Miha Žgank (do 90) in Matjaž Ceraj (nad 100).

STA, IM


Najbolj brano