Sara Valenčič: “Rastemo iz tekme v tekmo”

Sara Valenčič je prva napadalna opcija odbojkaric Gen-I Volleyja, ki so pred torkovim porazom z vodilnimi Mariborčankami nanizale osem zmag. V športnem uredništvu smo Koprčanko v novogoriškem dresu izbrali za športnico meseca decembra.

Sara Valenčič (v sredini) je glavni napadalni adut novogoriške 
ekipe.  Foto: Igor Mušič
Sara Valenčič (v sredini) je glavni napadalni adut novogoriške ekipe.  Foto: Igor Mušič

NOVA GORICA > Trenutno tretjeuvrščena ekipa v prvi državni ligi za odbojkarice je v letošnji sezoni doživela občutne spremembe. Precej je novih obrazov, od glavnega trenerja Luigija Schiavona do številnih novink v mladi novogoriški zasedbi. Sara Valenčič, ki je s 25. leti najbolj izkušena, se je ekipi priključila, ko se je tekmovalna sezona že začela. Ekipa je postopoma strnila vrste in zlasti v zadnjem mesecu zajahala zmagoviti val. Prebila se je na zaključni turnir odbojkarskega pokala, v obdobju prvenstvene nepremagljivosti pa je doma ugnala tudi slovenske predstavnice v ligi prvakinj, Kamničanke. Tudi poraz z Mariborčankami, ki so jim Novogoričanke odščipnile šele tretji niz v letošnji ligaški sezoni, ni mogel pokvariti razpoloženja pred božično-novoletnim premorom.

“Kljub porazu z 1:3 smo dokazale, da ni nepremagljivih. Brez odvečne treme in spoštovanja bi lahko iztržile še kaj več. Že v Mariboru bi jim skoraj odščipnile niz, ki smo ga osvojile doma. Naredile smo torej korak naprej, zakaj ne bi še dodatnega v polfinalu zaključnega pokalnega turnirja, v katerem se bomo 8. januarja v polfinalu prav tako zoperstavile Mariborčankam. Naš cilj smo z uvrstitvijo med četverico sicer že izpolnile, a verjamem, da nismo rekle zadnje besede.”

> Kako ste se vživeli v novogoriško ekipo, potem ko ste se ji priključili, ko se je sezona že začela?

“Ko so šle mimo reprezentančne akcije, je bil moj glavni cilj povezan z odhodom v tujino. Žal se ni izšlo. Potem ko sem še nekaj časa trenirala s Kamnikom, se je ponudila možnost odhoda v Novo Gorico, ki ima dobrega trenerja in obetavno ekipo. Odločitev je bila hitra in ni mi žal.”

> Rezultatski uvod ekipe v novo sezono je bil negotov. Kaj se je medtem spremenilo, da ste povezali tako dolg zmagoviti niz?

“Vsak začetek je težak, še posebej v spoznavnem obdobju. Ob tem je tudi ekipa, zbrana z vseh koncev, dejansko nova, a izboljšave iz tekme v tekmo so očitne. Kot ekipa rastemo, si vzajemno pomagamo in verjamem, da lahko izpeljemo uspešno sezono.”

> Kaj sicer pričakujete od te sezone?

“Letos si želim s soigralkami osvojiti še eno medaljo v prvenstvu. Verjamem, da je ta z dobrim delom dosegljiva. Na osebni ravni želim, da bi mi po Belgiji prinesla še en preboj v tujino, kjer se vidim v nadaljevanju športne poti.”

> Kako je z reprezentančno zgodbo? Letos ste bili v ožjem izboru, a ste ostali brez nastopa na evropskem prvenstvu, na katerem se je prvič predstavila tudi Slovenija ...

“Maja in avgusta sem sodelovala na reprezentančnih pripravah, a se nato ni vse odvilo po mojih željah. Hitro sem se osredotočila na klubske cilje, ki bodo odslej na vrhu mojega prednostnega seznama.”

> Kakšen dogovor imate z Novogoričankami? Ali ostajate do konca sezone?

“Nimam fiksne pogodbe. Dogovarjamo se sproti. Ne vidim pa večjih ovir, da ne bi do konca sezone nadaljevali s skupnimi močmi.”

> Kako vidite razmere na slovenski sceni, kjer ste že branili barve Maribora, Kamnika in domačega Kopra?

“Pozitivno je, da sta Kamnik in Maribor od vsega začetka zraven. Slovenske ekipe namreč potrebujejo težke tekme, ki neredko pomenijo jeziček na tehtnici. Kamničanke in Mariborčanke so nabrale že precej kilometrine na zahtevnih tekmah, a smo na medsebojnih dvobojih dokazale, da jih lahko presenetimo. Verjamem, da jih lahko tudi v nadaljevanju sezone.”

ALEŠ SORTA


Najbolj brano