Sanjski načrt za pot v Rusijo

Kdo se bo iz evropske kvote drevi v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo v nogometu pridružil Belgiji, ki si je že zagotovila vozovnico za Rusijo? Ena od najresnejših kandidatk je Anglija, ki ji bo v 9. krogu skupine F poskušala račune prekrižati Slovenija.

Bo imel slovenski kapetan Boštjan Cesar po nocojšnji tekmi 
na Wembleyju razlog za veselje? Foto: STA
Bo imel slovenski kapetan Boštjan Cesar po nocojšnji tekmi na Wembleyju razlog za veselje? Foto: STA

LONDON >Izbrance Srečka Katanca seveda zanima, ali lahko po trnovi poti še ujamejo vlak za novembrske dodatne kvalifikacije. Kot da že nocojšnji obračun na Wembleyju ne bi bil sam po sebi velikanski izziv, slovenski reprezentanti nimajo usode v svojih nogah. Ob zmagah proti Angliji in v nedeljo v Stožicah s Škotsko bi gotovo imeli boljši izkupiček kot katera od drugouvrščenih reprezentanc. Primerljivo najslabša iz devetih kvalifikacijskih skupin namreč ne bo videla repasaža, ki si ga je praktično že zagotovila Severna Irska. V Belfastu bo nocoj gostila Nemčijo. Branilka naslova ima pet točk naskoka pred gostitelji, v medsebojnem dvoboju pa ji že remi zadostuje za potrditev prvega mesta v skupini C in neposredno uvrstitev na svetovno prvenstvo (SP), ki se bo zgodila najpozneje v nedeljo.

Precej bolj vroče utegne biti nocoj v Podgorici, kjer se bosta pomerili Črna gora in Danska. V boju za prvo mesto v skupini E najbolje kaže Poljakom, ki imajo pred najbližjima zasledovalkama tri točke naskoka. Z nocojšnjo zmago v gosteh proti Armeniji, kjer bo v vlogi glavnega sodnika Matej Jug iz Čiginja, in hkratnim remijem v črnogorski prestolnici, bi lahko že nazdravili z ruskim šampanjcem. Enako velja za Angleže, ki bi s tremi točkami razblinili vsakršen dvom o zmagovalcu skupine F. V boju za drugo mesto in dodatne kvalifikacije najbolje kaže Slovakom, ki bodo v zadnjem krogu gostili Malto. Sami o svoji usodi odločajo tudi Škoti. Z dvema zmagama v preostalih tekmah bi se dokopali do dodatnih kvalifikacij.

Skupina F, vrstni red - Anglija 20 točk, Slovaška 15, Slovenija, Škotska 14, Litva 5, Malta 0; 9. krog, nocoj ob 20.45 - Anglija : Slovenija, Malta : Litva, Škotska : Slovaška.

Simpatije privržencev Jana Oblaka in soigralcev bodo nocoj gotovo na strani Škotov, za slovenske izračune pa bi bil - ob sanjski zmagi na Wembleyju seveda - še najustreznejši remi. Slovenija je nekoč v števni tekmi že ugnala nogometno prvokategornico, če mednje uvrstimo reprezentance, ki se lahko pohvalijo z zmagoslavjem na velikem tekmovanju. Anglija je edini naslov osvojila na domačem SP že daljnega leta 1966, a vendarle. Slovenija je pred 13. leti v kvalifikacijah za SP v Celju premagala Italijo s prvim od skupno desetih zadetkov v reprezentančnem dresu Boštjana Cesarja.

Kapetan bo nocoj na Wembleyju, kjer bo pravico delila nemška sodniška ekipa na čelu s Felixom Zwayerjem, branil slovenske barve še na 99. tekmi. Če ne bo kakšnih nepredvidenih okoliščin, bi lahko v nedeljo v Stožicah rekorder po številu nastopov za Slovenijo pri 35. letih zabeležil še jubilejnega. Ali bo tudi poslovilni, bo v veliki meri odvisno od učinka slovenske izbrane vrste na preostalih skupinskih dvobojih. Vsi si seveda želimo, da bi Slovenija v naslednjem reprezentančnem terminu od 9. do 14. novembra odigrala obračuna v dodatnih kvalifikacijah namesto prijateljskih z novimi obrazi na igrišču in bržkone tudi ob njem. Zato pa bo večina akterjev, ki bo nocoj pritekla na Wembley v slovenskih dresih, morala odigrati življenjsko tekmo.

Mladi upi z Luksemburgom

Kvalifikacijska tekma za nastop na evropsko prvenstvo čaka danes tudi slovensko reprezentanco do 21 let. Izbranci Primoža Gliha se bodo po uvodni zmagi z Luksemburgom s 3:1 z istim tekmecem pomerili še na svojem drugem dvoboju skupine 9. Tekma v Niedercornu se bo začela ob 18.30, gostiteljev pa nikakor ne gre podcenjevati. O tem so se slovenski upi prepričali na prvi medsebojni tekmi v Ajdovščini, da bodo Luksemburžani trd oreh, pa so dokazali z zmago 1:0 v Bolgariji. Nenazadnje je tudi članska reprezentanca Luksemburga na zadnji kvalifikacijski tekmi remizirala brez zadetkov v Franciji.

Srečko Katanec pa bo moral tudi izzvati pojem, ki se zrcali v imenu slovenskega selektorja. V njegovem prvem mandatu mu je to uspelo, v drugem (še) ne. Slovenija je v gosteh izgubila domala vse prelomne tekme v sklepnih minutah. Bi lahko tokrat kdo prevzel čudežno strelsko vlogo Mileta Ačimovića, Milana Osterca ali Mladena Rudonje? Časi se spreminjajo, zgodovina pa se (ne) ponavlja. Pustimo se presenetiti.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano