Sanjajo o ponovitvi leta 1969

Pred začetkom letošnje sezone so se v mestu visoke umetnosti razšli z dolgoletnim strategom Vincenzom Montellom. Čeprav so novo obdobje pričakali v negotovosti, so z dosedanjim razpletom sezone več kot zadovoljni.

Trener Paulo Sousa je Fiorentino vrnil v vrh italijanskega 
nogometa. Foto: Fabrizio Giovannozzi
Trener Paulo Sousa je Fiorentino vrnil v vrh italijanskega nogometa. Foto: Fabrizio Giovannozzi

FIRENCE > Po koncu tekmovalnega leta 2001/2002 so se nad Fiorentino, ki je luč sveta ugledala davnega 1926, zgrnili črni oblaki. Klub je imel kronične težave z likvidnostjo, sledil je stečaj. Novo moštvo z novima lastnikoma, bratoma Diegom in Andreo Della Valle, se je z imenom Florentia Viola v dveh letih vrnilo med elitne italijanske klube ter prevzelo star, prepoznan naziv. Čeprav so vse odtlej vijoličasti pomembni akterji serie A, jim lovorike doslej še ni uspelo osvojiti. Tako Fiorentina ostaja pri dveh naslovih državnih prvakov iz let 1956 in 1969 ter šestih pokalnih lovorikah. V zadnjih treh letih je ekipo vodil Vincenzo Montella in kar trikrat osvojil četrto mesto.

Predlani je z moštvom prišel v finale italijanskega pokala, lani pa do dveh polfinalnih nastopov, tako v domačem pokalu kot v evropski ligi. Uspešne igre pa še vedno niso uspele prinesti tako želenega naslova.

Tudi zaradi tega sta se poleti lastnik kluba Andrea Della Valle, uspešen poslovnež v čevljarskem svetu, ki ga je revija Forbes uvrstila na 23. mesto najbogatejših Italijanov, in trener Montella, sprla prek medijev. Zaupanje se je prelomilo, obetavni strateg je ostal brez službe.

Za mnoge je to pomenilo novo obdobje negotovosti. Vodstvo kluba je za šefa stroke postavilo Portugalca Paula Souso, kar se je za zdaj izkazalo za odlično potezo. Za seboj ima impresivno igralsko kariero, na Apeninih si je sloves ustvaril z igrami v dresih Parme, Juventusa in Interja. Kot trener je vodil tri angleške klube, nazadnje pa švicarskega prvaka Basel. Z drugačnim sistemom igre kot Montella se je hitro prikupil vsem pristašem.

Odličen začetek prvenstva

Fiorentina je po dvanajstih krogih tekmovanja z Interjem vodilna ekipa serie A. Zbrala je devet zmag in le tri poraze. Kljub izjemno uspešnemu začetku prvenstva pa kritiki opozarjajo, da so vijolični med večjimi moštvi premagali Milan in Inter, medtem ko so v Neaplju in doma z Romo izgubili. Posebej navdušujoča je bila zmaga proti črno-modrim na San Siru s 4:1. V evropski ligi imajo ob dveh zmagah tudi dva poraza. Za zadnje navdušenje je pred tednom dni v poljskem Poznanu poskrbel slovenski reprezentant Josip Iličić. Ob zmagi z 2:0 je odlično izvedel prosti strel, svoj drugi zadetek pa je dosegel po izdelanem strelu čez vratarja. ”Počutim se odlično, rastemo kot ekipa. Seveda sem zadetkov vesel, a bi bil enako, če bi ju dosegel kdo od soigralcev. Raje bi osvojil scudetto kot evropsko ligo,” pravi Iličić, ena od osrednjih figur moštva trenerja Souse. Ta ga zna tudi odpočiti, saj ga je na lažji prvenstveni tekmi pred evropskim gostovanjem pustil na klopi. Še januarja je bil Kranjčan zaradi nesporazumov s tedanjim šefom Montello na izhodnih vratih iz kluba, toda nihče ni želel plačati visoke odškodnine. Ostal je v Firencah in z novim igralnim sistemom so njegove predstave dobile nove dimenzije. V prvenstvu je zadel proti Milanu, Interju in Atalanti.

Gomeza uspešno nadomestil Kalinić

Fiorentina je poleti doživela precej sprememb. Odšel je najbolj zveneča okrepitev zadnjih let, nekdanji Bayernov ostrostrelec Mario Gomez. Imel je obilo težav s poškodbami, zato v vijoličastem dresu nikoli ni dokončno zablestel. Uspešno ga je nadomestil Hrvat Nikola Kalinić, ki je na desetih tekmah dosegel kar šest golov. Drugi strelec ekipe je 22-letni Senegalec Khouma Babacar. Pri takšnem nadaljevanju bo kmalu postal tarča bogatejših klubov. Na sredini igrišča je moštvo pridobilo izkušenega Poljaka Jakuba Blaszczykowskega, ostal je Španec Borja Valero. Hitro se je poslovil gibljivi Egipčan Mohamed Salah, kar je odprlo prostor tudi Iličiću. Po dolgotrajni odsotnosti so se navijači razveselili vrnitve simpatičnega nizkega napadalca Giuseppeja Rossija, iz madridskega Atletica je prišel robustni Mario Suarez. Zvezni igralec je s 15 milijoni evrov najdražji poletni nakup, ki pa je bil del posla s črnogorskim branilcem Stefanom Savićem. Ta je iz Firenc v špansko prestolnico odšel še za deset milijonov več. Ekipa ima le štiri italijanske nogometaše.

Kljub evforiji, ki je zajela mesto, je trener Paulo Sousa realen: “Naš scudetto je že to, da smo iz nastopa v nastop boljši. Imam ekipo z značajem, a niti v enem trenutku ne smemo popustiti. Vsako tekmo moramo odigrati, kot da je zadnja. Čaka nas še veliko dela. Predvsem se moramo izboljšati, ko igramo pod pritiskom.”

Ne glede na končni razplet je že zdaj jasno, da so novi prijemi Portugalca Fiorentino popeljali na vrh serie A. S tem so sanje na ponovitev zmagovitega leta 1969 dovoljene.

PETER MARAŽ


Najbolj brano