Šampionska podoba Olimpije bledi

Črto pod 23. krog prve slovenske nogometne lige bomo potegnili po današnjem obračunu Gorice in Maribora, že zdaj pa je jasno, da je največja poraženka spomladanskega uvoda ljubljanska Olimpija.

Po napovedih danes popoldne v Novi Gorici dežniki ne bodo 
potrebni. Foto: Leo Caharija
Po napovedih danes popoldne v Novi Gorici dežniki ne bodo potrebni. Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > Branilci državnega naslova so po porazu na derbiju v Mariboru vnovič razočarali svoje privržence. Šok je bil v nedeljo bistveno večji. V Stožicah se je treh točk veselil velenjski Rudar, ki v tej sezoni za Olimpijo ostaja nerešljiva uganka. Ljubljančani so pomlad odprli s porazoma. Slabše ne gre. Le še Radomlje so na prvih tekmah ostale praznih rok, a razlika je očitna. Zadnjeuvrščena ekipa prve lige je bila tako rekoč odpisana že po jesenskem delu, Olimpija pa je pozimi napovedala vnovičen šampionski pohod. A bi se ta utegnil izjaloviti, še preden se bo koledarska pomlad začela.

Če se krivulja ne bo kmalu zasukala, bi lahko ceno plačal tudi Luka Elsner. Po rezultatski logiki in trenerskih premikih pri prvakih bi bil tak scenarij pričakovan. Preteklo šampionsko sezono Olimpije je na klopi začel Marijan Pušnik, nadaljeval Marko Nikolić, končal pa Rodolfo Vanoli. Po nekaj uvodnih tekmah letošnjega prvenstva je italijanski trener moral zapustiti klop prvakov. Olimpijo čaka v 24. krogu gostovanje pri Domžalah, kjer je Elsner začel sezono. V nedeljo bi jo lahko ob neugodnem razvoju dogodkov tudi končal. Je pa res, da so pri Olimpiji v obdobju Milana Mandarića neredko vlekli presenetljive poteze.

Rudarjeva napadalna naveza Dominik Glavina-John Mary, ki je potopila Olimpijo, je statistično najboljša v prvi SNL. Skupno je dosegla 22 golov. Hrvat Glavina, ki vodi na lestvici strelcev, jih je dosegel 13, Kamerunec Mary pa 9.

Domžalčani so spomladanski del sezone prav tako začeli pod pričakovanji. Opevan napadalni pristop Simona Rožmana je ostal brez pravega učinka. En sam dosežen gol na dveh tekmah pove, da tudi v Domžalah - podobno kot pri Olimpiji - v zimskem reševanju igralske križanke niso imeli najsrečnejše roke. Popravnih izpitov pa je v skrajšanem spomladanskem delu vse manj. Vsaka tekma bo pomembna. Za tekmovalni naboj prve SNL je razveseljiv podatek, da se nadaljuje mrtvi tek Krškega in Aluminija za neposredni obstanek v ligi, povsem odprt pa je tudi lov na četrto mesto, ki še prinaša evropsko vozovnico. Celjani, Koprčani in Velenjčani, ki so vsi po vrsti dobili obračune zadnjega kroga, so izzvali Gorico pred današnjim obračunom z Mariborčani.

Za koga je bila sobotna preložitev dobra, bo pokazal današnji razvoj dogodkov v športnem parku. Razplet že odigranih tekem 23. kroga je gotovo bolj razveselil Mariborčane, ki jim verjetno ni žal, da morajo priti še enkrat v Novo Gorico. Na razmočenem igrišču bi gotovo teže uveljavili posest žoge in unovčili pobudo. Sprememb v postavi(tvi) Darka Milaniča ne gre pričakovati, pa tudi domači trener Miran Srebrnič bržkone ne bo posegel v sobotno enajsterico. Vanjo je uvrstil neumorna tekača Jako Kolenca in Jana Humarja, ki naj bi po potrebi pokrivala hrbet novogoriškemu ideologu igre Rifetu Kapiću. Ob zgoščeni sredini igrišča naj bi bilo tako v napadu prostora le za enega klasičnega napadalca, Mirana Burgića. V vsakem primeru pa gre v nadaljevanju pričakovati aktiviranje svežih napadalnih moči. ALEŠ SORTA


Najbolj brano