Samozavestno proti Belorusiji

Danes ob 16.30 se bo - tudi v neposrednem prenosu na TVS 2 - za slovenske odbojkarje v Bolgariji začelo šesto evropsko prvenstvo. Uvodni tekmec, Belorusija, je niže na evropski lestvici in mora pasti.

Dejan Vinčič  (9) bo kot organizator z 202 centimetroma v 
veliko pomoč tudi na bloku pri mreži.  Foto: Igor Mušič
Dejan Vinčič (9) bo kot organizator z 202 centimetroma v veliko pomoč tudi na bloku pri mreži.  Foto: Igor Mušič

VARNA > V to bolgarsko črnomorsko letovišče, kjer bo sedež skupine C odbojkarskega evropskega prvenstva, so naši fantje dopotovali že v sredo popoldne in so se z razmerami v dvorani dovolj dobro spoznali. Vsi štirje Primorci že imajo izkušnje s takšnih tekmovanj - večinoma bogate. Izolski Napadalec Mitja Gasparini in novogoriški organizator Dejan Vičič bosta po današnji tekmi z Belorusijo le še za en nastop oddaljena od slovenskega rekorderja na tovrstnih tekmovanjih, že upokojenega Mariborčana Sebastjana Škorca, ki jih je zbral 15. Pomočnik selektorja Andree Gianija, nekdanji kapetan reprezentance Samo Miklavc z Dobrovega, jih je zbral pet, potnik na prejšnje EP pa je bil tudi kanalski libero Jani Kovačič, ki je bil tedaj na tribunah, a bo svoj prvi nastop bržkone vknjižil danes, saj je bil letos na večini reprezentančnih tekem v prvi postavi.

Izkušeni Dejan Vinčič (v reprezentanci je že desetletje) razmišlja takole: “Turnir v Nemčiji, na katerem smo premagali finalista svetovne lige, Srbijo in Francijo, nam je dal odlično popotnico. Napolnili smo se s samozavestjo, videli smo, da lahko igramo proti najboljšim ekipam. Na EP ne smemo razmišljati o boljših in slabših na papirju. V vsako tekmo moramo vstopiti zbrano in odločno. Prva tekma je najtežja in najpomembnejša za vse ekipe. Če jo zmagaš, dobiš dodaten zagon. Zato je dobro, da najprej igramo z Belorusijo, ki smo jo letos že premagali. Če bomo pokazali pravi značaj, se nimamo česa bati. Še pred nobenim EP nismo bili tako telesno pripravljeni. Načrtno delo se pozna v vseh elementih, kar v preteklosti ni bilo tako.”

Najmanj izkušeni Primorec Jani Kovačič dodaja: “Nobena tekma na tem prvenstvu ne bo lahka. Odigrali smo kar veliko dobrih in težkih pripravljalnih tekem. Skoraj v vseh nizih nam je uspelo, da smo v končnicah ostali zbrani, ohranjali naš sistem igre in zmagovali. To nam daje samozavest, tudi meni osebno, saj pred prejšnjim prvenstvom še nisem bil pripravljen, da bi zaigral na tako visoki ravni in sem ga nato spremljal s tribun. Sedaj je drugače; za sabo imam dve dobri klubski sezoni, tudi v ligi prvakov, in dobre nastope v evropski ligi.”

Dober današnji start naših bi pomenil sproščeno jutrišnje igranje proti prvim favoritom skupine, svetovnim prvakom Poljakom, kjer Slovenci nimajo česa izgubiti. Lahko le veliko pridobijo, morda že vstopnico v drugi del tekmovanja. Sicer je najbolj verjetno, da bo do končne odločitve o tem treba počakati na razplet nedeljske tekme s primerljivo Belgijo. STA, IM


Najbolj brano