Salonit zagrozil Calcitu

V sredo zvečer so slovenski odbojkarji igrali polfinale državnega prvenstva, kadetske odbojkarske reprezentantke pa odločilno tekmo za napredovanje v drugi del kadetskega EP. Salonit je Calcitu iztrgal dva niza, dekleta pa so se poslovila od evropskega prvenstva.

Dejan Čabarkapa Foto: Leo Caharija
Dejan Čabarkapa Foto: Leo Caharija

1. DOL moški

Polfinale, prvi tekmi - ACH Volley : Panvita Pomgrad 3:0 (za ACH Matija Jereb 1 točka), Calcit : Salonit Anhovo 3:2 (-20, 17, -13, 17, 9); druga tekma, primorski par (v nedeljo) - Salonit Anhovo : Calcit.

Calcit : Salonit Anhovo 3:2

KAMNIK > ŠD Kamnik, gledalcev 350, sodnika Melavc (Šempeter) in Globačnik (Topolšica); po nizih: -20, 17, -13, 17, 9.

Salonit Anhovo: Česnik 6, Marušič 5, Karnel 1, Kovačič, Dos Santos 15, Jerončič, Čabarkapa 21, Okroglič 12, Krivec 2. Trener: Leon Schilling.

Medtem ko je v prvem polfinalu državni prvak ACH Volley pričakovano gladko opravil s Panvito Pomgrad, bi v drugem kanalski Salonit skoraj presenetil favorite iz Kamnika, ki so to sezono pred sredino tekmo gladko dobili štiri medsebojne dvoboje. V končnico sta očitno odlično pripravljena vstopila najizkušenejša cementarja - raznovrstni sprejemalec Dejan Čabarkapa in bloker ter napadalec Israel Dos Santos. Oba sta bila uvodoma ob dobrem servisu in sprejemu vse ekipe nerešljiva uganka za Gorenjce. V drugem nizu je Calcitu zaradi boljšega servisa uspelo goste potisniti od mreže in skupni izid izenačiti. V tretjem je to isto uspelo Primorcem, ki so že drugič prišli v vodstvo v nizih. Dobro jim je kazalo še do sredine četrtega niza, v njegovi končnici pa so Gorenjci z raznovrstnejšo igro izenačili na 2:2. V petem nizu je Kanalce pokopal slab začetek. Ko sta na servis prišla Urban Česnik in Jure Okroglič, so spet uveljavili svojo igro in se približali na 9:11, potem pa z napakami in brez adutov, ki bi lahko pomagali s klopi (v tem elementu je Calcit močnejši), klonili.

Po neizkoriščenem dvakratnem vodstvu v nizih kanalski trener Leon Schilling seveda ni bil zadovoljen: “Kamničani so naredili veliko napak, saj je bil pritisk nanje kot na favorite večji. Žal tega nismo izkoristili in smo jih delali tudi mi. Najbolj smo zatajili v organizaciji napada.”

Kadetinje predčasno z EP

Že pred zadnjimi tekmami prvega dela so se od sanj o igranju v drugem delu poslovile slovenske kadetinje, ki v bolgarskem Samokovu tekmujejo na evropskem prvenstvu. Tretjo zaporedno uvrstitev na EP bodo končale z najslabšim - ničelnim - izkupičkom. V predzadnjem krogu skupine 1 so še četrtič zapored izgubile brez dobljenega niza. Tokrat je bila premočna Rusija (po nizih 14, 16, 18). Svojo najboljšo predstavo na EP je sicer pokazala novogoriška blokerka Teja Bavdaž (Go Volley), ki je dosegla 7 točk. Sabrina Calcina (Luka Koper) je prispevala eno, v igro pa je vstopila tudi Daja Gorišek (Ankaran Hrvatini). Slovenke so svoje priložnosti za preboj v skupino za razvrstitev od 5. do 8. mesta, kar je bil cilj reprezentance (na prejšnjem EP 6. mesto), zamudile na tekmah s primerljivima Grčijo in Nemčijo. V skupino za odličja se je že pred zadnjim krogom matematično uvrstila Srbija, praktično (včeraj je igrala z odpisano Grčijo) pa tudi Rusija. V drugi nadaljevalni skupini bosta igrali Nemčija in najverjetneje Italija, ki realno ne more pričakovati darila Rusije (poraz), ki bi ji ob zmagi z Nemčijo še odpiral vrata k odličjem.

STA, IM


Najbolj brano