Salonit brani bron

Novo sezono državnih odbojkarskih lig danes odpirajo moški. Primorsko letos med elito zastopa le Salonit Anhovo iz Kanala, ki bo skušal ubraniti lansko tretje mesto. Favorita za vrh sta prvak ACH Volley in srebrni Calcit.

Eden ključnih mož Salonita bo tudi v novem prvenstvu 
kapetan Dejan Čabarkapa (v napadu). Foto: Igor Mušič
Eden ključnih mož Salonita bo tudi v novem prvenstvu kapetan Dejan Čabarkapa (v napadu). Foto: Igor Mušič

KANAL > Že v prvem krogu bo edini primorski predstavnik med moško elito danes igral v domači kanalski dvorani, kamor ob 19. uri prihaja novomeška Krka. Salonit je kot tretja ekipa minulega prvenstva (Krka je bila peta) favorit. V zadnjih dneh je po težavi s tetivo okreval najvišji mož Israel Dos Santos. Cementarji so v primerjavi z lansko sezono, ko so Dolenjce redno premagovali, močnejši še za v številnih tujih ligah preizkušenega napadalca Saša Gadnika. Iz Go Volleyja se je vrnil vsestranski Dalibor Tomić, ki bi moral biti močnejša menjava za Blaža Marušiča, ki je zaradi študija odšel v drugoligaša Črnuče ACH. Mlada Krka izkušenih okrepitev ni dobila, a se ji je pridružil mladinski reprezentant Sergej Drobnič.

Letošnje prvenstvo bo prvič po enajstih letih minilo brez drugega primorskega prvoligaša. Po zlatem obdobju odbojke v spodnji Vipavski dolini (najprej v Prvačini in nato v Novi Gorici), je Go Volley skupaj s Šoštanjem zdrsnil med drugoligaše. Od tam sta v elito napredovala Žirovnica in po dodatnih kvalifikacijah SIP iz Šempetra, ki je izločil prav Novogoričane. SIP bo v boju za obstanek z novinci Žirovničani v prednosti, saj že vrsto let niha med prvo in drugo ligo. V tem času je nabral pomembne izkušnje, v napadu pa je iz ACH Volleya dobil izvrstno okrepitev, Danijela Pokeršnika.

Na vrhu favorita ostajata ista - serijska prvak in podprvak, ljubljanski ACH Volley in kamniški Calcit. Za prvake iz Ljubljane bosta igrala tudi kanalski organizator Matija Jereb in mladi sprejemalec iz Števerjana, Jernej Terpin. ACH bo z dvema dobrima tujcema in z jedrom, ki se je kalilo v ligi prvakov, težko ujeti.

V Calcit je letos prestopil novogoriški organizator Jani Konjedic, pri mreži pa bo strašil kar 213 cm visoki mladinski reprezentant Sašo Štalekar.

Tretje mesto seveda ne bo kar oddano Salonitu. Tradicionalno nevaren tekmec bo lani četrtouvrščena Panvita Pomgrad iz Murske Sobote, ki je zadržala izkušeno jedro ekipe, presenetiti pa utegne ravenski Fužinar, kjer so dvignili proračun in medse privabili ameriškega blokerja Garyja Housa ter portoroškega napadalca Josepha Cuevasa. V sredini lestvice je pričakovati kranjski Triglav in Mariborčane. Dobro vodeni nizkoproračunski moštvi sta tudi letos zbrali obetavni zasedbi odbojkarjev, ki prihajajo na študij v Ljubljano in Maribor.

Tekmovalni sistem je ostal enak lanskemu, ko smo po dolgih letih celo prvenstvo lahko videli na delu obe najboljši slovenski ekipi, ki sta prej uvodni del izpuščali zaradi srednjeevropske lige. Dekleta bodo prvoligaške boje začela čez teden dni, sredi oktobra pa bodo na parketu tudi ostali nižjeligaši.

IGOR MUŠIČ


Najbolj brano