Točke za Salonit in Luko Koper

Praznični konec tedna so v odbojkarskem državnem prvenstvu delovno preživeli le prvoligaši. Primorski izkupiček je bil z zmagama fantov Salonita in deklet Luke Koper pričakovan, za senzacijo pa so poskrbeli odbojkarji Triglava, ki so v Tivoliju premagali udeleženca lige prvakov, ACH Volley.

Za Salonit je v napadu tokrat dobro igral Dalibor Tomić.  Foto: Igor Mušič
Za Salonit je v napadu tokrat dobro igral Dalibor Tomić.  Foto: Igor Mušič

Prva DOL moški

6. krog - ACH Volley : Triglav 2:3 (za ACH Jereb 6, Terpin 4), Fužinar : Maribor 0:3, Calcit : Panvita Pomgrad 3:1, Salonit Anhovo : Žirovnica 3:0 (23, 15, 21), SIP : Krka 3:1.

Primorski par 7. kroga (7. novembra) - Triglav : Salonit Anhovo

Salonit Anhovo : Žirovnica 3:0

KANAL > Športna dvorana OŠ, gledalcev 150, sodnika Novak (Dvor) in Kramar (Kamnik); po nizih: 23, 15, 21.

Salonit Anhovo: Česnik 3, Karnel, An. Kovačič, Dos Santos 9, Čabarkapa 16, Okroglič 8, Krivec 2, Tomić 10. Trener: Leon Schilling.

Kanalski odbojkarji so imeli z novincem v ligi v prvem in tretjem nizu veliko dela. Doma vzgojena, dokaj nizka, a spretna, borbena in taktično disciplinirana ekipa je cementarjem vzela vse, kar so jim ponudili z lastnimi napakami. Salonit je tokrat po težavah s poškodbami, prihodih in odhodih začasnih okrepitev zaigral v zasedbi, ki naj bi nosila glavno breme v letošnji sezoni. Dalibor Tomić je tako zaigral v napadu, kjer naj bi ostal do popolnega okrevanja Darija Savičića. Na svoje delovno mesto se ekipa in igralec sam še privajata (večino kariere je bil sprejemalec). Marsikateri kanalski napad je potekal prepočasi in premalo udarno, kar so tekmeci, ki so tudi dobro servirali, vračali s protinapadi in uvodoma krepko povedli (14:8). Potem je trener Leon Schilling v igro poslal drugega organizatorja Ireneja Karnela, ki je s spremembo ritma začel nižati zaostanek. Ko se je s klopi v igro vrnil prvi dirigent Luka Krivec, je Salonit s hitrejšimi akcijami dosegel preobrat. Pri zaključnem bloku soKanalci imeli Salonit tudi srečo, da sta sodnika dosodila odboj žoge v igrišče, čeprav je pogled posnetka kasneje pokazal, da je v resnici žoga pristala tik ob njem.

V drugem nizu sta se razigrala sprejemalca Jure Okroglič in Dejan Čabarkapa, vse bolje pa je šlo tudi Tomiću, ki je gladko dobljen drugi del igre sklenil z asom. Vedno zagrizeni Gorenjci se niso vdali in so v tretjem nizu na vsak primorski napad odgovorili z enako mero. Vrstila so se izenačenja in menjave v vodstvu. Napeto je bilo še do izida 17:16, po tem pa sta dobre servise Urbana Česnika in Luke Krivca ter težave gostov s sprejemom za učinkovite napade izkoristila Okroglič in Čabarkapa. Kanalci so se nekoliko odlepili. Po izidu 23:21 je bil spet učinkovit Čabarkapa, nato pa so gostje tekmo končali z udarcem v avt.

“Nekoliko težko mi je, ker ne igram na svojem osnovnem položaju, vendar sem dal vse od sebe, da pomagam ekipi, ki še ne more računati na Darija Savičića. Občutki se počasi vračajo. Na srečo sem vsaj v mlajših letih igral tudi kot napadalec. Danes je bilo še nekoliko preveč lastnih napak in ko je tekmec prišel k mreži, smo se znašli v težavah. V tretjem nizu smo z dobrim servisom vsilili Gorenjcem svojo igro in tekmo zanesljivo dobili. Še lahko napredujemo. Prvenstvo je že pokazalo, da nihče ni nepremagljiv, je po tekmi povedal Dalibor Tomić.

IM

Prva DOL ženske

5. krog - Zgornja Gorenjska : Calcit Ljubljana 1:3 (za Calcit Grudina 12), NKBM Branik : Gen-I Volley 3:0 (21, 16, 25), Kema : Aliansa 3:0 (za Alianso šantelj 14), Formis : Luka Koper 0:3 (-12, -8, -17), UOK Vital : Braslovče 3:0 (za Vital Vogrič 9, Pavič 4, Flego 1.)

Primorska para 6. kroga (4. novembra) - Aliansa : Gen-I Volley, Luka Koper : UOK Vital.

Formis : Luka Koper 0:3

HOČE > ŠD Hoče, gledalcev 50, sodnika Seifried in Tovornikova (oba Mb); po nizih: -12, -8, -17.

Luka Koper: Barič 12, Pethö 6, Kušar, Ferlinc 5, Lucas 9, Jurić 4, Kaker 12. Trener: Marko Kalc.

Po pričakovanjih so imele Koprčanke na Štajerskem le lažji trening. Kakovostne razlike med ekipama je vsaj za dva kakovostna razreda. Formis bo do prvih točk verjetno prišel šele v bojih z neposrednimi tekmeci za obstanek. Prave igre v Hočah skoraj ni bilo, saj so Koprčanke večino dela opravile že s servisom, kar pa so domačinke ubranile, je končalo v primorskem bloku. V vseh treh nizih je od prve do zadnje minute v glavnem tekel enosmerni promet, vsega pa je bilo konec v eni uri.

NKBM Branik : Gen-I Volley 3:0

MARIBOR > Dvorana Lukna, gledalcev 60, sodnika Mesarič (MS) in Valentar (Prevalje); po nizih: 21, 16, 25.

Gen-I Volley: Vukčević, Burilo 6, Zbičajnik, Aumann 4, P. Marušič, Djukić 11, Kolbl 7, Pahor, Valenčič 9. Trener: Luigi Schiavon.

Novogoričanke so se v prvem in tretjem nizu dobro upirale Mariborčankam, ki so sestavile konkurenčno ekipo za tekmovanje v evropskem pokalu CEV, kjer so - tudi ob pomoči izkušene Koprčanke Marine Cvetanovič (tokrat je dosegla pet točk) - že dosegle prvo zmago. V prvem nizu se je Gen - I Volley držal v igri še do izida 19:19. Po tem so višje, starejše in močnejše tekmice končnico le dobile. V drugem nizu je dostojen primorski odpor trajal do rezultata 8:7. V tretjem nizu so bile Primorke zaradi odlične obrambe, dobrega bloka in borbenosti blizu preobratu. Vrstila so se izenačenja in menjave v vodstvu. V končnici so pri 24:23 Novogoričanke ubranile zaključno žogo in se še držale v igri, v odločilnih trenutkih pa so bile Mariborčanke vendarle učinkovitejše.

“Kljub porazu smo z igro zadovoljni. Imamo mlado ekipo in njen čas šele prihaja. Mariborčanke so kakovostnejše od nas, sem pa prepričana, da se bomo v prihodnjih tekmah spet veselili točk,” je dvoboj ocenila pomočnica novogoriškega trenerja Majda Čičić.

STA, IM


Najbolj brano