Sagan prvič v rumenem

Prvi tekmovalni vikend na dirki po Franciji je zavoljo padcev že prinesel kar nekaj pretresov, rumeno majico vodilnega pa je včeraj oblekel aktualni svetovni prvak, Slovak Peter Sagan.

Vodilni na Touru Peter Sagan (levo) in nesrečni Alberto 
Contador. Foto: STA
Vodilni na Touru Peter Sagan (levo) in nesrečni Alberto Contador. Foto: STA

LE HAVRE > Kolesar ekipe Tinkoff je na Touru nazadnje slavil leta 2013, potem pa je nanizal verjeli ali ne petnajst uvrstitev na zmagovalne stopničke, pri čemer se mu je najvišja vselej izmuznila. Do včeraj, ko je dobil sprint razredčene glavnine, ki je 800 metrov pred ciljem posrkala Jasprerja Stujvna. Belgijec je bežal praktično vso etapo, ki je v končnici postregla z zahtevnim zaključkom.

Najmočnejši je bil Peter Sagan, precej slabše pa se je godilo njegovemu moštvenemu kolegu in enemu od kandidatov za zmago v skupnem seštevku, Albertu Contadorju. Španec je tako kot v sobotni etapi, ki jo je dobil Britanec Mark Cavendish, včeraj spet padel in zaostal 48 sekund v primerjavi s favoriti. Avstralec Richie Porte pa je zaradi okvare izgubil skoraj še dodatno minuto. V lagodnejšem ritmu sta z včerajšnjo etapo opravila primorska kolesarja, ki seveda nimata ambicij v skupnem seštevku. Borut Božič (Cofidis) in Kristijan Koren (Cannondale) sta zaostala skoraj sedem minut. Danes se v tretji etapi obeta klasični sprint glavnine, če seveda ne bo vmes posegel kakšen padec.

Idrijčan Jan Tratnik (Amplatz) je dobro začel dirko po Avstriji. V sobotnem prologu je osvojil sedmo mesto, ki ga drži tudi v skupnem seštevku. Od vrha ga loči enajst sekund. V včerajšnji prvi etapi sta se z moštvenim kolegom, Ajdovcem Andijem Bajcem, pripeljala v cilj v času zmagovalca. Na Giru Rosa za dekleta je bila včeraj na sporedu prva zahtevnejša etapa, ki je premešala vrstni red na vrhu. Ajdovka Polona Batagelj je bila na cilju 27., v skupnem seštevku pa je še dve mesti boljša. Zaostanek za vodilno Američanko Evelyn Stevens je dve minuti 44 sekund. ASO


Najbolj brano