Saga se nadaljuje

26. februarja bodo nove volitve za predsednika najbolj vplivne športne organizacije na svetu. Za naslednika Seppa Blatterja, ki je zaradi stresa od sobote v bolnišnici, se poteguje sedem kandidatov.

Gianni Infantino
Gianni Infantino 

ZÜRICH > Škandali v vrhovih Fife, ki je desetletja veljala za ugledno organizacijo, so zadnje mesece prodrli do vsake zakotne gostilne. Že od leta 1998 Fifo vodi švicarski pravnik Joseph Sepp Blatter, ki bo marca dopolnil osemdeset let. Po poročanju švicarskih medijev je bil Blatter v soboto zaradi zdravstvenih težav hospitaliziran. “Je pod stalnim pritiskom z vseh strani. Ima svoja leta, v bolnišnici pa bo do konca tedna,” je komentiral njegov tajnik. Pri Fifi sicer deluje že štiri desetletja. Nedolgo tega je potrdil, da ni bilo nikoli govora, da bi lahko Rusiji za leto 2018 in Katarju za leto 2022 odvzeli organizacijo svetovnega prvenstva. Konec maja je na rednem kongresu, kljub številnim obtožbam zaradi korupcije, prejel nov mandat, vendar je bil pritisk najbolj vplivnih svetovnih osebnosti prehud. Blatter se je le tri dni po zadnji izvolitvi odločil odstopiti, tako pa je svojim tekmecem ponudil novo priložnost za prevzem vodenja Fife. K odstopu ga poleti niso pozivali le športni funkcionarji, temveč tudi vodilni politiki gospodarsko najmočnejših držav in nekaterih svetovnih multinacionalk, ki neposredno s svojimi velikimi vložki hranijo Fifo. Blatterjev odkrit kritik, nekdanji reprezentant Anglije Gary Lineker, se je odzval z naslednjo izjavo: “Blatter je odstopil, ne morem verjeti.”' Junak SP 1994, Brazilec Romario, ki je danes politik, pa je dodal: “Najboljša novica v zadnjem času. Z njegovim odstopom se začenja novo obdobje za svetovni nogomet.”

Kaj bo s Platinijem?

Na vrhuncu moči je bil še pred meseci prvi mož evropske nogometne zveze Uefa Michel Platini. Dejal je: “Zanj je to težak, a pogumen umik, vendar prava odločitev.” Še nedolgo tega je bilo skoraj zanesljivo, da bo na izpraznjeno mesto sedel prav Platini, a se je tudi Francoz zapletel v zanko podkupovanja, ki še nima epiloga. Kot smo že podrobno poročali, je Platini za zdaj še brez pojasnjene podlage od Fife prejel dva milijona frankov. Etična komisija Fife ga je suspendirala za 90 dni, prav nihče pa ne zna razložiti, kakšen vpliv ima suspenz na samo kandidaturo in volilno kampanijo. Fifa je pred dnevi potrdila sedem kandidatur, med njimi tudi Platinijevo. Več o njegovi usodi bo znanega po 5. januarju, ko se mu izteče suspenz.

Okoliščine, v katerih se je znašel njihov predsednik, pa niso pustile ravnodušnih ostalih glavnih funkcionarjev pri Uefi. Tam se utemeljeno bojijo, da bi se lahko Fifa odločila Platinija izločiti iz igre, zato so preventivno imenovali še enega kandidata. Soglasno podporo je dobil generalni sekretar Gianni Infantino, od leta 2009 Platinijeva desna roka. Italijan je skozi leta postal že prava televizijska zvezda dogajanja na žrebu evropskih pokalov, ko vsakih nekaj mesecev v polomljeni angleščini razlaga pravila posameznega žreba in veselo iz bobnov pomaga vleči kroglice ekip. Pri Uefi so v uradni izjavi ob tem zapisali: “Verjamemo, da ima vse potrebne odlike, da lahko vrne integriteto in kredibilnost svetovnemu nogometu.”

Ostali kandidati

Poleg Platinija in Infantina so kandidati za predsednika še Jerome Champagne, nekdanji generalni sekretar Fife, jordanski princ Ali Bin Al Hussein, predsednik liberijske nogometne zveze Musa Bility, predsednik azijske nogometne zveze Sheikh Salman ter poslovnež iz Južne Afrike Tokyo Sexwale. Ta je nekdanji sodelavec legendarnega predsednika Nelsona Mandele, kot kandidata pa ga je podprla tudi tamkajšnja nogometna zveza. Kandidaturo je oddal še bivši kapetan reprezentance Trinidada in Tobaga David Nakhid, ki pa jo Fifa ni potrdila, po vsej verjetnosti zaradi pomanjkanja podpore vsaj petih nacionalnih zvez, kar je pogoj za kandidaturo. Podpore ni uspelo zbrati niti nekdanjemu brazilskemu zvezdniku Zicu, ki je nastopal tudi za Udinese.

Do volitev so še več kot trije meseci, koliko kandidatov pa se bo dejansko pomerilo za prestižno in vplivno funkcijo pa bo znano v zadnjem tednu. Po izkušnjah iz preteklosti lahko pričakujemo tudi precej umikov kandidatur. Pred potrditvijo je medijsko izpostavljenost doživel francoski diplomat Jerome Champagne, ki je pri Fifi deloval enajst let. “Temeljna težava svetovnega nogometa je neenakomerna razdelitev denarja. Medtem ko ima dvajset najbogatejših klubov letne prihodke v višini 6,2 milijarde evrov, imamo na drugi strani polovico od 209 nacionalnih zvez, ki preživi z manj kot dvema milijonoma evrov letno. Tako na primer reprezentanca Papue Nove Gvineje igra samo dve tekmi na leto. Nimajo namreč denarja za plačilo stroškov potovanja. Eno predmestje Züricha ima več travnatih nogometnih igrišč kot ves Kongo s 70 milijoni ljudi. Tam so igrišča prekrita z vulkanskim peskom. Tako ne gre več naprej.”PETER MARAŽ


Najbolj brano