S tujino se je spogledovala do poletja

Sara Valenčič bo ta teden začela pisati svojo drugo odbojkarsko zgodbo v tujini. Do konca sezone bo branila barve francoskega drugoligaša Calais Volley.

Sara Valenčič: “Po temeljitem razmisleku in 
pogovoru z najbližjimi sem se  odločila za Francijo, 
ki nudi več možnosti za odbojkarski razvoj.” Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Sara Valenčič: “Po temeljitem razmisleku in pogovoru z najbližjimi sem se odločila za Francijo, ki nudi več možnosti za odbojkarski razvoj.” Foto: Tomaž Primožič/Fpa

NOVA GORICA > Potem ko je na slovenski odbojkarski sceni že zaigrala za vse štiri najmočnejše klube - Maribor, Kamnik, domači Koper in nazadnje tudi Novo Gorico, se bo Sara Valenčič spet preizkusila v tujini. Tja se vrača po dobrih treh letih. V sezoni 2012/13 je branila barve belgijskega Charleroija, jutri pa se bo odpravila v sosednjo Francijo. Potem ko se je s tujino spogledovala že od poletja in reprezentančnih priprav, se ji je z manjšim zamikom želja uresničile. Nova Gorica je bila dobrodošla vmesna postaja in hkrati tudi odskočna deska.

“Hvaležna sem novogoriškemu klubu, strokovnemu štabu in soigralkam, s katerimi sem dosegla raven forme in iger, ki so mi odprle vrata v tujino. Obljubila sem, da se vrnem maja, ko bomo skupaj proslavile odlično sodelovanje na in ob igrišču,” je povedala 25-letna Valenčičeva, ki je bila v zadnjem tednu ali dveh pod posebnim drobnogledom. Klubi pred odločilnim drugim delom sezone iščejo okrepitve oziroma igralke, ki bi jim pomagale zapolniti vrzeli v ekipi in izpolniti zastavljene cilje. Calais ta čas zaseda četrto mesto v drugi ligi, ima pa izražene ambicije po napredovanju v najvišji rang tekmovanja, do katerega vodi le prvo mesto.

“Vse je še odprto. Štirje klubi se borijo za sam vrh, med njimi je tudi Calais, ki ima v prihodnosti visoke cilje. To je bil eden pomembnejših dejavnikov pri moji odločitvi. Resda sem bila še prejšnji teden v stiku z avstrijskimi prvakinjami z Dunaja, a sem se po temeljitem razmisleku in pogovoru z najbližjimi odločila za Francijo, ki nudi več možnosti za odbojkarski razvoj,” je povedala Valenčičeva, ki bo v soboto bržkone s tribune stiskala pesti za soigralke na prvi tekmi mini lige za prvaka druge lige.

Pri novogoriškem Gen-I Volleyju po odhodu Sare Valenčič ne bodo poiskali nadomestne igralke za preostanek sezone. ”Mislim, da sta obe strani, tako Sara kot klub, imela obojestransko korist, ni pa izključeno, da ne bi sodelovali še kdaj v prihodnje. Dekleta so v letošnji sezoni pokazala veliko, morda celo več od pričakovanj in nanje resno računamo,” je povedal eden vodilnih v klubu Uroš Stanič, ki je zadolžen tudi za kadrovske zadeve.

Priključitev novi ekipi, zahtevam in okolju, ko je sezona že v polnem teku, sicer terja hitrejše prilagajanje, po drugi strani pa Valenčičeva, ki je zamenjala že precej odbojkarskih okolij, ni odšla povsem v neznano. Hrvaška odbojkarica, ki je bila lani članica Calaisa, ji je o klubu povedala vse najlepše, zato ni preveč oklevala. ”V aktualni ekipi sta iz slovanskega govornega območja Srbkinja in Črnogorka, sicer pa o novih soigralkah ne vem veliko. Vse se je dogajalo zelo hitro, ta čas pa si želim, da bi predstave iz Nove Gorice prenesla tudi v Francijo in klubu pomagala do uresničitve ciljev,” je pojasnila Valenčičeva.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano