S tremi Primorci do zmage

Slovenska moška odbojkarska reprezentanca, za katero igrajo tudi Primorci Mitja Gasparini, Jani Kovačič in Dejan Vinčič, se je zbrala na pripravah pred prvimi tekmami evropske lige. Cilj je zmaga in uvrstitev v svetovno ligo.

Izolan Mitja Gasparini (levo) bo v evropski ligi ključni mož 
slovenske reprezentance.  Foto: Igor Mušič
Izolan Mitja Gasparini (levo) bo v evropski ligi ključni mož slovenske reprezentance.  Foto: Igor Mušič

MARIBOR > Slovenci so se po kratkem premoru po že petih zaporednih uspešnih kvalifikacijah za EP spet vrnili v preizkušeno pripravljalno bazo v Mariboru, kjer bodo ostali skupaj do začetka evropske lige, ko bodo 11. julija v Samsunu igrali s Turčijo. Selektor Andrea Giani bo, kot kaže, vztrajal pri piljenju tehnike in taktike na dvobojih štirinajstih kakovostnih odbojkarjev - brez prijateljskih tekem. Veliko časa bo namenjenega individualni vadbi selektorja in pomočnikov s posameznimi reprezentanti. Selektor je tudi postregel s konkretnim primerom: “Pri Klemnu Čebulju in Danijelu Koncilji se bomo posvetili tehniki napada. Oba sta lahko zelo učinkovita, potrebujeta določeno vrsto podaje in prav to moramo znati omogočiti. Organizatorja Dejan Vinčić in Gregor Ropret bosta imela s tem veliko dela.”

Tekme Slovenije v rednem delu evropske lige : s Turčijo (11. in 12. julija), s Hrvaško (18. in 19. julija v Mariboru), z Belorusijo (24. in 25. julija), z Romunijo (31. julija in 1. avgusta) in z Grčijo (8. in 9. avgusta v Mariboru).

Dodati velja, da se je Dolenjec Koncilija kot prvoligaški igralec uveljavil v Prvačini, Vinčič pa je prav te dni dobil drugega francoskega delodajalca. Iz Narbonneja je prestpil v močnejšega prvoligaša Beauvais.

Najučinkovitejši mož uspešnih evropskih kvalifikacij, Izolan Mitja Gasparini, ki je ta teden iz Verone prestopil k nekdanjemu evropskemu prvaku Paris Volley, priprave začenja dobro razpoložen: “Dva tedna počitka po kvalifikacijah sta nam res koristila. Teden pred pripravami smo sicer že začeli z individualnim treningom teka in z delom v fitnesu. Nadaljevati moramo tam, kjer smo končali in nadgrajevati našo igro. Za zdaj želimo razmišljati le o delu na treningih. S tekmeci se bomo ukvarjali tik pred posameznimi dvoboji evropske lige.”

Slovenska reprezentanca za evropsko ligo: blokerji: Alen Pajenk (Jastrzebski, Pol.), Danijel Koncilja, Uroš Pavlović (oba Posojilnica Dob); sprejemalci: Alen Šket (Molfetta), Jan Klobučar (ACH Volley), Jan Pokeršnik (Beauvais, Fr.) ,Tine Urnaut (Latina), Klemen Čebulj (Lube Treia, It.); napadalca: Mitja Gasparini (Paris Volley), Tonček Štern (Calcit) ,; organizatorji: Dejan Vinčić (Beauvais), Gregor Ropret (Tirol); prosta igralca: Jani Kovačič (Cannes), Klemen Hribar (Calcit).

Slovenijo v skupini B čakajo Turčija, Hrvaška, Belorusija, Romunija in Grčija. O tekmecih Gasparini razmišlja: “Vsaka tekma je poglavje zase in na vseh moramo igrati kar se da dobro. Zavedamo se, da je naša skupina težka, po mojem mnenju precej težja od skupine A, a cilj je jasen. Za uvrstitev v svetovno ligo bo bo treba premagati vsakogar.”

Le zmaga prinaša Slovencem zanesljivo uvrstitev na zaključni turnir evropske lige, ponovni uspeh v tem delu pa zgodovinski prvi preboj v svetovno ligo. Ob Gaspariniju sta stebra slovenske ekipe še kanalski libero Jani Kovačič in novogoriški organizator Dejan Vinčič.STA, IM


Najbolj brano